Widok
ile kosztują obiady dla dwóch osób ? :)
Nie lubię i nie potrafię gotować, a mamy z mężem możliwość jedzenia obiadów w pracy, koszt ok 400 zł za dwie osoby. Jak już wspomniałam nie potrafię za bardzo gotować więc ciężko mi określić czy te 400 zł dla dwóch osób (obiad z dwóch dań) to dużo czy mało ?
Mąż nie bardzo chce się zgodzić bo uważa, że to dużo, ja uważam, że taniej raczej sama nie ugotuje.
Doradźcie bardziej doświadczone kucharki ! :)
Mąż nie bardzo chce się zgodzić bo uważa, że to dużo, ja uważam, że taniej raczej sama nie ugotuje.
Doradźcie bardziej doświadczone kucharki ! :)
10 zł / dzien dla jednej osoby wychodzi - llicze 20 dni roboczych ..kupując zmiemniaki, piersi i coś na surówkę dla 3 (2 dorosle i dziecko małojadek) osób zwykle wydaję chyba wiecej więc nie jest to duzo biorac pod uwagę , że nie chcesz czy nie u umiesz gotowac , masz codziennie coś innego a jak jest smaczne to juz super ...odpadają zakupy i wymyślanie co gotować ...ipewnie gotowanie na 2 dni wyszloby taniej ale tu już trzeba mieć czas i ochote na kombinowanie ..napewno jest to ogromna wygoda takie obiady podstawione pod sam nos :-)
Obiad kosztuje równo 10 zł za osobę, są zawsze różne opcje do wyboru, mi osobiście prawie zawsze smakuje, porcje spore, , tak jak napisała rybalon sa osoby, które potrafią kombinować i pewnie potrafią ugotować taniej, niestety ja oprócz rzucenia kotleta na patelnie dużo więcej nie potrafię :(
Synek będzie jadł od września w przedszkolu więc pozostawałaby dla niego tylko jakaś ciepła kolacja do zrobienia.
Synek będzie jadł od września w przedszkolu więc pozostawałaby dla niego tylko jakaś ciepła kolacja do zrobienia.
chyba bym się dużo nie zastanawiała :-) mój mąż tez je obiady w pracy a syn w szkole , gotuję tylko w dni wolne własciwie - dla mnie to duża wygoda , ew. robię kolacje na ciepło , jakies naleśniki czy kotlety z surówką jak jesteśmy głodni wieczorem - staram sie aby z niedzielnego obiadu zostało jeszcze coś na poniedziałek więc robię trochę więcej przeważnie - jest to dla mnie wygodna opcja
gdybyś miała czas, chęci i umiejętności - to za 20zł dziennie zrobiłabyś obiad dla 2-3 osób na 1,5- 2 dni ;) (tzn. gar zupy na 2dni i drugie danie - czasem na 1 czasem na 1 dni, zależy co)
ale jeśli nie lubisz/nie umiesz gotować - to taka cena za podany obiad dwudaniowy jest super :] tym bardziej jak piszesz, że porcje spore, a jedzenie dobre :]
i nie musisz pędzić z pracy z wywieszonym jęzorem żeby obiad robić ;)
ale jeśli nie lubisz/nie umiesz gotować - to taka cena za podany obiad dwudaniowy jest super :] tym bardziej jak piszesz, że porcje spore, a jedzenie dobre :]
i nie musisz pędzić z pracy z wywieszonym jęzorem żeby obiad robić ;)
dokładnie pierś z kurczaka, pałki z kurczaka czy udziec pieczony w worku bo to najszybsze i bez zbytniego brudzenia, czy zeberka jak ktos lubi do tego ziemniaki mozna kupic tanie gotowe surowki, ogorki małosolne, zrobic surówkę z marchewki i jabłuszka jest szybka i tania, mizeria, jakas salatka smieciowa do tego itp to sa tanie rzeczy. zupy ale jak nie umiesz gotowac to nie zawsze moze Ci wyjsc jakbys chciala ale taki garnek zupy na skrzydelkach i szpondrze to nie jest drogie a starcza spokojnie na dwa dni. dla nas nawet piers z kurczaka jest na dwa dni zalezy ile kto je. ale wliczajac prad, gaz i to ze np nie lubisz i nie umiesz gotowac to 400zl za obiady dwudaniowe do wyboru gdzie codziennie mozna jesc cos innego to nie jest duzo.
mamamama - a bardzo proszę :))) z takich bardzo łatwych i tanich :)))
***** 1. Kasza gryczana ze skwarkami, twarogiem i szczypiorkiem :] *****
kiedyś któraś Forumka podrzuciła ten przepis :] pyyyycha :] mój Mąż ma długie zęby na wszelkie kasze ;) więc robimy jak Go nie ma :] przypomniałam sobie o tej kaszy kilka dni temu i dzisiaj znowu robię :]
Ugotować kaszę gryczaną(prażoną) w torebkach (ja do wody daję vegetę ale można na samej soli, jak akurat mam - to daję też gałązkę lubczyku). Zrobić skwarki (mogą być z boczku, mogą być z jakiejś kiełbaski pokrojonej w kostkę - obojętnie + cebulka). Torebki z kaszą wyjąć z wody, odsączyć, kaszę wyłożyć na talerze, polać skwarkami, posypać pokruszonym twarogiem i duuużą ilością szczypiorku :)))
do tego do picia fajnie pasuje kefir, maślanka :]
***** 2. Podsmażany makaron :] *****
Dzisiejszy obiad mojego Męża(w pracy), robiony na szybko i/lub jak pusta lodówka :]
Ugotować makaron. Podsmażyć jakąś wędlinkę, kiełbaskę - mogą być nawet parówki albo pokrojone w kostkę kotlety - co tam jest w lodówce :] + cebulke :]
do miski wbić jajko, dodać ulubione zioła, przyprawy, roztrzepać, wrzucić w to ugotowany makaron :] i na patelnię :]
podsmażyć żeby było lekko chrupiące :] wczoraj dodałam do tego jeszcze keczup - pierwszy raz :) fajnie smakowało :) (robiłam wczoraj wieczorem, bo rano miałam wybyć na kilka dni)
***** 3. Kotlety marchewkowe *****
Może nie takie super szybkie ale tanie i pyszne :] Do tego można przemycić warzywka ;)
przepis podawałam w innych watkach, więc kopiuję
***KOTLETY MARCHEWKOWE***
~ 0,5 kg marchwi
~ 1 duża cebula
~ 2 ząbki czosnku
~ 5 łyżek tartej bułki
~ 2 jajka
~ sól, pieprz z młynka, majeranek, kminek
~ olej do smażenia
Marchew zetrzeć na tarce(grube oczka), dusić z odrobiną wody na małym ogniu. Odcisnąć, wystudzić.
Do ostudzonej marchewki dodać posiekaną cebulę, przeciśnięte ząbki czosnku.
Dodać jajka i bułkę tartą, doprawić.
Formować kotlety(nie mogą być za płaskie) i smażyć na gorącym oleju - musicie dosyć mocno podsmażać z każdej strony - żeby się nie porozpadały ;)
ostatnio podawałam je z ziemniaczkami + mizerią + marchewką z groszkiem (na słodko) :D
są przepyszne! i trudno się zorientować, że to marchewka ;)
zawsze robię z podwójnej porcji :]
***** 4. Kotlety z mortadeli *****
kupujesz mortadelę (albo od razu prosisz o ok 0,5cm-1cm plastry albo w kawałku i kroisz w domu :] panierujesz i smażysz jak schabowe :] szybko, tanio :] do tego ziemniaczki i ulubiona surówka :]
5. Wątróbki drobiowe na różne sposoby - jak kto lubi :] my najbardziej lubimy taką wersję:
*** Wątróbka drobiowa w panierce ***
Składniki:
1/2 kg wątróbki,
mąka, bułka tarta lub mielone orzechy,
2 jajka,
sól, pieprz, czosnek(2-4 ząbki),
olej do smażenia
wątróbkę umyć, namoczyć w mleku i oczyścić z błony, wytrzeć papierowymi ręcznikami, a następnie popieprzyć, posolić (tak posolić w tej wersji nie stwardnieje) i wymieszać ze zgniecionym świeżym czosnkiem. Następnie obtoczyć w mące jajku i tartej bułce lub orzechach(robię w bułce tartej). Smażyć na złoto z każdej strony :]
Pyszne na gorąco i na zimno - pokrojone w plasterki i ułożone na chlebie :] jednak po ponownym odgrzaniu twardnieją.
***** 6. Naleśniki *****
Jak zrobić naleśniki -wiadomo (ja zawsze daję trochę mleka i dużą ilość wody gazowanej).
Farsz - może być np. z podsmażonych pieczarek z cebulką albo podsmażony szpinak ze śmietaną, solą, pieprzem i czosnkiem, albo keczup + plasterki sera + po parówce - zawinięte jak krokiety, można zapanierować jak krokiety.
Wersja z twarogiem lub mięsem wychodzi drożej. Chociaż ostatnio jak mnie naszło na naleśniki z serem, to robiłam porównanie ceny własnych do kupionych w barze mlecznym :] i wyszło mi ok 20zł za 15 wielkich naleśników z serem :] (smażę na patelni o średnicy 28cm)
i to miałam na 2 obiady dla 4 osób :]
***** 7. Kotlety mielone/pulpeciki w sosie (pieczarkowym, pomidorowym, koperkowym - wg uznania) *****
Cena uzależniona od mięsa które kupisz :] Podstawa taka sama - mięso mielone, jajko, namoczona i odciśnięta bułka, przyprawy, ja koniecznie dodaję koperek, podsmażoną cebulkę i czasem posiekane i podsmażone pieczarki.
wymieszać i formować kotlety do usmażenia lub pulpeciki do ugotowania(woda z kostką rosołową) :]
***** 8. Placki ziemniaczane *****
u mnie obowiązkowo ziemniaki tarte na grubych oczkach (tzn. za mnie robi to robot ale i ręcznie czasem się zdarzało gdzieś w "terenie"). I mam dwie wersje :]
1. Ziemniaki + jabłko + cebulka + jajko/jajka + mąka + sól, pieprz i majeranek
2. Ziemniaki + cebula + marchewka + cukinia + jajko/jajka + mąka + sól, pieprz i majeranek
:) zjadamy z czym chcemy :] cukier, śmietana i cukier, keczup, musztarda, sos czosnkowy :]
***** 9. Placki z piersi kurczaka *****
przy kupowaniu składników może wyjdzie troszkę drożej - ale wychodzi tego bardzo dużo :] na kilka obiadów :] (zależy ile osób)
przepis podany tu swego czasu przez Kachnat75 :))) robiłam wielokrotnie :]
Placuszki z piersi kurczaka
4 piersi z kurczaka (połówki)
4 duże pieczarki
połowa papryki czerwonej świeżej
duża cebula
2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dkg sera żółtego startego na tarce, 2 jajka
Piersi z kurczaka pokroić w paseczki i kostkę około 1 cm. Jajka roztrrzepać z mąką ziemniaczaną, dodać sól i pieprz do smaku. Dodać do tego pokrojone filety i odstawić na chwilę. Na łyżce oleju zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, pieczarki i paprykę. Wszystko razem wymieszać-łącznie z serem żółtym. Kłaść łyżką na patelnię i piec dokładnie tak jak placki ziemniaczane. Podawać z surówką lub inną dowolną,ulubioną sałatką. Coś wspaniałego!!!!!
***** 10. Pieczone skrzydełka z kurczaka *****
Mogą być robione z jakimś fixem Knorr albo po swojemu :] np. trochę oleju, miodu, sól, czosnek, zioła - zostawić na noc w marynacie, następnego dnia upiec - aż będą ładnie przypieczone :] do tego ziemniaczki, surówka :]
to tak na szybko co mi przyszło do głowy :))))
***** 1. Kasza gryczana ze skwarkami, twarogiem i szczypiorkiem :] *****
kiedyś któraś Forumka podrzuciła ten przepis :] pyyyycha :] mój Mąż ma długie zęby na wszelkie kasze ;) więc robimy jak Go nie ma :] przypomniałam sobie o tej kaszy kilka dni temu i dzisiaj znowu robię :]
Ugotować kaszę gryczaną(prażoną) w torebkach (ja do wody daję vegetę ale można na samej soli, jak akurat mam - to daję też gałązkę lubczyku). Zrobić skwarki (mogą być z boczku, mogą być z jakiejś kiełbaski pokrojonej w kostkę - obojętnie + cebulka). Torebki z kaszą wyjąć z wody, odsączyć, kaszę wyłożyć na talerze, polać skwarkami, posypać pokruszonym twarogiem i duuużą ilością szczypiorku :)))
do tego do picia fajnie pasuje kefir, maślanka :]
***** 2. Podsmażany makaron :] *****
Dzisiejszy obiad mojego Męża(w pracy), robiony na szybko i/lub jak pusta lodówka :]
Ugotować makaron. Podsmażyć jakąś wędlinkę, kiełbaskę - mogą być nawet parówki albo pokrojone w kostkę kotlety - co tam jest w lodówce :] + cebulke :]
do miski wbić jajko, dodać ulubione zioła, przyprawy, roztrzepać, wrzucić w to ugotowany makaron :] i na patelnię :]
podsmażyć żeby było lekko chrupiące :] wczoraj dodałam do tego jeszcze keczup - pierwszy raz :) fajnie smakowało :) (robiłam wczoraj wieczorem, bo rano miałam wybyć na kilka dni)
***** 3. Kotlety marchewkowe *****
Może nie takie super szybkie ale tanie i pyszne :] Do tego można przemycić warzywka ;)
przepis podawałam w innych watkach, więc kopiuję
***KOTLETY MARCHEWKOWE***
~ 0,5 kg marchwi
~ 1 duża cebula
~ 2 ząbki czosnku
~ 5 łyżek tartej bułki
~ 2 jajka
~ sól, pieprz z młynka, majeranek, kminek
~ olej do smażenia
Marchew zetrzeć na tarce(grube oczka), dusić z odrobiną wody na małym ogniu. Odcisnąć, wystudzić.
Do ostudzonej marchewki dodać posiekaną cebulę, przeciśnięte ząbki czosnku.
Dodać jajka i bułkę tartą, doprawić.
Formować kotlety(nie mogą być za płaskie) i smażyć na gorącym oleju - musicie dosyć mocno podsmażać z każdej strony - żeby się nie porozpadały ;)
ostatnio podawałam je z ziemniaczkami + mizerią + marchewką z groszkiem (na słodko) :D
są przepyszne! i trudno się zorientować, że to marchewka ;)
zawsze robię z podwójnej porcji :]
***** 4. Kotlety z mortadeli *****
kupujesz mortadelę (albo od razu prosisz o ok 0,5cm-1cm plastry albo w kawałku i kroisz w domu :] panierujesz i smażysz jak schabowe :] szybko, tanio :] do tego ziemniaczki i ulubiona surówka :]
5. Wątróbki drobiowe na różne sposoby - jak kto lubi :] my najbardziej lubimy taką wersję:
*** Wątróbka drobiowa w panierce ***
Składniki:
1/2 kg wątróbki,
mąka, bułka tarta lub mielone orzechy,
2 jajka,
sól, pieprz, czosnek(2-4 ząbki),
olej do smażenia
wątróbkę umyć, namoczyć w mleku i oczyścić z błony, wytrzeć papierowymi ręcznikami, a następnie popieprzyć, posolić (tak posolić w tej wersji nie stwardnieje) i wymieszać ze zgniecionym świeżym czosnkiem. Następnie obtoczyć w mące jajku i tartej bułce lub orzechach(robię w bułce tartej). Smażyć na złoto z każdej strony :]
Pyszne na gorąco i na zimno - pokrojone w plasterki i ułożone na chlebie :] jednak po ponownym odgrzaniu twardnieją.
***** 6. Naleśniki *****
Jak zrobić naleśniki -wiadomo (ja zawsze daję trochę mleka i dużą ilość wody gazowanej).
Farsz - może być np. z podsmażonych pieczarek z cebulką albo podsmażony szpinak ze śmietaną, solą, pieprzem i czosnkiem, albo keczup + plasterki sera + po parówce - zawinięte jak krokiety, można zapanierować jak krokiety.
Wersja z twarogiem lub mięsem wychodzi drożej. Chociaż ostatnio jak mnie naszło na naleśniki z serem, to robiłam porównanie ceny własnych do kupionych w barze mlecznym :] i wyszło mi ok 20zł za 15 wielkich naleśników z serem :] (smażę na patelni o średnicy 28cm)
i to miałam na 2 obiady dla 4 osób :]
***** 7. Kotlety mielone/pulpeciki w sosie (pieczarkowym, pomidorowym, koperkowym - wg uznania) *****
Cena uzależniona od mięsa które kupisz :] Podstawa taka sama - mięso mielone, jajko, namoczona i odciśnięta bułka, przyprawy, ja koniecznie dodaję koperek, podsmażoną cebulkę i czasem posiekane i podsmażone pieczarki.
wymieszać i formować kotlety do usmażenia lub pulpeciki do ugotowania(woda z kostką rosołową) :]
***** 8. Placki ziemniaczane *****
u mnie obowiązkowo ziemniaki tarte na grubych oczkach (tzn. za mnie robi to robot ale i ręcznie czasem się zdarzało gdzieś w "terenie"). I mam dwie wersje :]
1. Ziemniaki + jabłko + cebulka + jajko/jajka + mąka + sól, pieprz i majeranek
2. Ziemniaki + cebula + marchewka + cukinia + jajko/jajka + mąka + sól, pieprz i majeranek
:) zjadamy z czym chcemy :] cukier, śmietana i cukier, keczup, musztarda, sos czosnkowy :]
***** 9. Placki z piersi kurczaka *****
przy kupowaniu składników może wyjdzie troszkę drożej - ale wychodzi tego bardzo dużo :] na kilka obiadów :] (zależy ile osób)
przepis podany tu swego czasu przez Kachnat75 :))) robiłam wielokrotnie :]
Placuszki z piersi kurczaka
4 piersi z kurczaka (połówki)
4 duże pieczarki
połowa papryki czerwonej świeżej
duża cebula
2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dkg sera żółtego startego na tarce, 2 jajka
Piersi z kurczaka pokroić w paseczki i kostkę około 1 cm. Jajka roztrrzepać z mąką ziemniaczaną, dodać sól i pieprz do smaku. Dodać do tego pokrojone filety i odstawić na chwilę. Na łyżce oleju zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, pieczarki i paprykę. Wszystko razem wymieszać-łącznie z serem żółtym. Kłaść łyżką na patelnię i piec dokładnie tak jak placki ziemniaczane. Podawać z surówką lub inną dowolną,ulubioną sałatką. Coś wspaniałego!!!!!
***** 10. Pieczone skrzydełka z kurczaka *****
Mogą być robione z jakimś fixem Knorr albo po swojemu :] np. trochę oleju, miodu, sól, czosnek, zioła - zostawić na noc w marynacie, następnego dnia upiec - aż będą ładnie przypieczone :] do tego ziemniaczki, surówka :]
to tak na szybko co mi przyszło do głowy :))))
ta cena jest warta dwudaniowego obiadu jeśli jak piszesz jest smaczny; ja gotuję dla nas dwojga, ale też dla samej siebie - generalnie rzadko jemy poza domem, ale jemy nie oszczędzając na niczym i nie odmawiając sobie niczego, zupy zawsze na mięsie, drugie danie zawsze ma ziemniaki i mięso (różne), nie jemy kasz i makaronów, jemy dużo ryb - co prawda robię jednodaniowe obiady, ale moje na pewno kosztują więcej niż 10 zł także to dobra cena
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
idzie zrobić obiad dla dwojga za 10 zł, ale i też 30 zł może byc mało, zależy na co masz ochotę (tym bardziej, ze 2-daniowy)
A tam przynajmniej bedą zróżnicowane dania + nie myslisz co ugotować + nie trzeba jeszcze specjalnie jechać na zakupy na obiad + nie trzeba robić + nie trzeba zmywać :)))) DUUUUUUUUŻY PLUS :)
Jakby dało się jeszcze zrobić tak, że zupa na wynos (dla dziecka by była na później) no to w ogóle ekstra! Bo ja bym 2 - daniowego nie wciągła ;)
Ja bym brała :)
Tym bardziej że to dla Ciebie i męża to kwestia obiadów w domu zupełnie odpada.
A tam przynajmniej bedą zróżnicowane dania + nie myslisz co ugotować + nie trzeba jeszcze specjalnie jechać na zakupy na obiad + nie trzeba robić + nie trzeba zmywać :)))) DUUUUUUUUŻY PLUS :)
Jakby dało się jeszcze zrobić tak, że zupa na wynos (dla dziecka by była na później) no to w ogóle ekstra! Bo ja bym 2 - daniowego nie wciągła ;)
Ja bym brała :)
Tym bardziej że to dla Ciebie i męża to kwestia obiadów w domu zupełnie odpada.