Widok
jozia czy twoja Spółdzielnia to mieszkaniowa Spóldzielnia Budownictwa Ekollogicznego? bo jeżeli tak to powiem ci skąd taki wzrost ceny... ta spóldzielnia ma problemy finansowe. Mieszkam na Daru Pomorza i mialam mieszknaie w MSBE ale uwłaszczylam się jak większość ludzi w moim bloku. Tobie też radzę bo może się to źle skończyc...
Oleńka, należeliśmy do MSBE ale własnie z powodu mega zadłuzenia nasze osiedle stworzyło wspolnote mieszkaniowa. Zarzad wybrał za zarzadce ACTUM z Gdyni i pierwsze rozliczenie doszło do mieszkancow dopiero dzisiaj.....niby jest wszystko rozpisane....musze spojrzec na stare rozliczenia to dowiem sie w czym taka różnica....
Zobacz ile Actum liczy Was za obsługę od metra. My płacimy coś koło 50 groszy.
Pozostałe koszty to koszty ustalone albo przez wspólnotę (zaliczki na fundusz remontowy, koszty wspólnoty - typu żarówki i takie tam) albo narzucone przez dostawców usług (śmieci, woda, wspólny prąd itp.)
Ja za 45 m2 w Gdyni - zarządca Actum właśnie - za 2 osoby płacę 170 zł ale będziemy płacić 200 zł bo okazało się że dawaliśmy za mało na kosztu wspólnoty i rok zakończyliśmy na minusie.
Aha tylko że my mam gaz więc nie mamy w czynszu ogrzewania i ciepłej wody.
Pozostałe koszty to koszty ustalone albo przez wspólnotę (zaliczki na fundusz remontowy, koszty wspólnoty - typu żarówki i takie tam) albo narzucone przez dostawców usług (śmieci, woda, wspólny prąd itp.)
Ja za 45 m2 w Gdyni - zarządca Actum właśnie - za 2 osoby płacę 170 zł ale będziemy płacić 200 zł bo okazało się że dawaliśmy za mało na kosztu wspólnoty i rok zakończyliśmy na minusie.
Aha tylko że my mam gaz więc nie mamy w czynszu ogrzewania i ciepłej wody.
Za utrzymanie czystości płacimy 5,2 od udziału. ale u nas jest nietypowy blok bo jest tylko jedna klatka, 3 piętra.
A jaką macie firmę sprzątającą. Bo my ekoserwis.
I nam też Actum od tego roku podniósł opłatę za administrację o 2 grosze.
My w sumie nie płacimy dużo za czynsz. Ja widzę te 500 czy 700 zł to jestem w szoku bo weź płać 1500 czy 2000 zł za kredyt plus 500 zł czynszu! wykończyć się można!
A jaką macie firmę sprzątającą. Bo my ekoserwis.
I nam też Actum od tego roku podniósł opłatę za administrację o 2 grosze.
My w sumie nie płacimy dużo za czynsz. Ja widzę te 500 czy 700 zł to jestem w szoku bo weź płać 1500 czy 2000 zł za kredyt plus 500 zł czynszu! wykończyć się można!
No właśnie ale pewnie najwyższą pozycją jest opłata za gaz co? Jak my za ogrzewanie 45m i wodę mamy 300 zł miesięcznie to za 95m pewnie macie 2 razy więcej.
Tak jak pisałam moi rodzice mają 90m i mają CO i płacą za ogrzewanie wg. zużycia 50-100 zł ma miesiąc!!! nieźle no nie...a wcale nie mają zimno.
Ja już wiem że nigdy więcej nie chce ogrzewania gazowego w mieszkaniu.
Tak jak pisałam moi rodzice mają 90m i mają CO i płacą za ogrzewanie wg. zużycia 50-100 zł ma miesiąc!!! nieźle no nie...a wcale nie mają zimno.
Ja już wiem że nigdy więcej nie chce ogrzewania gazowego w mieszkaniu.
fajnie miec duze mieszkanie, ale ten czynsz..... czynsze rosna i tak wiec niedlugo niektorzy beda placic 1000 zl miesiecznie!!! szok. a gdzie tu jeszcze rata kredytu na przyklad?? szok. ja mam 60 m czynsz 530 teraz, kredyt i ledwo zipiemy :(:(:(:( nie wiem jak to jest pozwolic sobie na wszystko juz od baaaardzo dawna :( wogole gdzie ludzie pracujecie ze stac na super fure, a nawet dwie i dostatnie zycie!!!