Widok

jak pobieraja krew u niemowlaka?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
z paluszka? ja sie tak strasznie boje ,sama tez ide wiec podwójnie zemdleje a i mam dawac małej mleko przed pobraniem???czy nie moge?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja jutro też idę z małym i z sobą :) i chętnie dowiem się jak to wygląda :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
To zależy - z reguły z rączki, jak nie leci to z paluszka albo i z główki, myśmy przerabiali już wszystkie opcje :-(
Mleko daj jak zwykle, nie trzeba głodzić maluszka.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
U nas w przychodni chcieli pobierać z główki, więc uciekliśmy stamtąd bezpośrednio do brussa. Myśleliśmy, że tam z paluszka, ale pani wytłumaczyła nam, że z paluszka jest bardziej męczące i bolesne, bo cisną, żeby krew wypływala i pobrali małemu prosto z żyły. Naprawdę nie było tak źle, zapłakał tylko przy ukłuciu, a byliśmy już ze 4 razy. Być może zależy to od pań, które pobierają.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Znalazłam coś takiego:

U noworodków oraz niemowląt pobiera się krew z główki, ponieważ tam u nich jest najlepszy dostęp do naczyń krwionośnych.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Mała c- my byliśmy niedawno, ja mleka nie dałam i dostałam opieprz, lepiej jak dziecko jest napojone (tak panie mówiły, lepiej wtedy żyły widac czy cos...) Paulince pobierali z główki, ale biedulka płakała, troszkę to trwało niestety....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
mojej miesiecznej córci pobierali z piety
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
co wy mowicie z główki??????????????????ja ide do prz.swietokrzyskiej.mąż wchodzi z mała a ja ide sobie zrobic..........boje sie strasznie
my jechaliśmy przed śniadaniem (na czczo) i zaraz po pobraniu daliśmy mleczko. Ludzie w kolejce nas przepuścili, więc nie musieliśmy czekac. dorosły musi być na czczo, więc maluch wydaje mi się, że też, żeby wyniki były prawidłowe tym bardziej jeżeli chodzi o morfologie lub żelazo.
może przychodnia oddaje materiał do brussa to wtedy możesz tam jechać ze skierowaniem. dużo dziewczyn polecało właśnie tam pobierać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Pobieranie z główki nie jest takie straszne jak się wydaje. Przecież igła jest wbijana w naczynie kr a nie głębiej. Jak ostatnio pobierali Młodemu właśnie z główki to poszło to szybciej niż z innego naczynia bo było większe ciśnienie.
Ale płakał biedulek tak samo jak przy ukłuciu w inne miejsce.
mojemu już kiedyś ściągali krew z główki i niestety się strasznie spłakał, ale w szpitalu gdy pobierali z nóżki też płakał więc chyba nie ma znaczenia skąd wezmą :) płacz i tak będzie :(
dlatego ja męża posyłam na takie przezycia jak pobieranie krwi
Małej pobierali krew z rączki najpierw pielęgniarki próbowały się wbić powyżej nadgarstka na wewnętrznej części ręki - ;) niestety krew za słabo leciała ( a próbowały 3razy :(( )i musiały jeszcze raz się wbić ale normalnie w zgięciu łokciowym.
Mała strasznie płakała i nawet nie miałam jej wtedy uspokajać, bo wtedy jest lepsze ciśnienie krwi i lepiej leciało.
A co do jedzenia, to maleństwo może normalnie jeść. Tak przynajmniej mi mówili :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
moim dzieciom pobielrali krew z glowki w trzeciej dobie zycia i to naprawde nie jest takie straszne!!!! Teraz sa juz na to za duze,ale noworodkom tak najlatwiej...
My też w dniu dzisiejszym byliśmy na pobraniu - niestety z główki bowiem nigdzie nie dało się zlokalizować żyły. Dla mnie było to najgorsze przeżycie jakie dotychczas mnie spotkało w związku z synkiem - łzy ciekły ciurkiem. Pani położna która akurat była w laboratorium pocieszała mnie że to normalne i że nie zna mamy która by tak nie zareagowała. Mały płakał - a cztery Panie próbowały pobrać mu krew. Udało się za pierwszym podejściem i nawet nie ma żadnego siniaka (zalecono nam smarowanie altacetem).
glowka u noworodkow i niemowlat jest dobrze ukrwiona wiec nie czuc bolu, moja miala i krew pobierana z glowki i krolpowki miala w glowce jak byla w szpitalu

a odnosnie pobierania krwi z paluszka - wyniki wychodza nie do konca miarodajne - dowiedzialam sie tego od mojej pediatry , dosc czesto mala miala pobierana krew jak byla malutka i byl zawsze problem z zylą wiec wkoncu raz poprosilam o pobranie z paluszka, wyniki byly takie ktorych raczej sie nie spodziewalam, na nastepny dzien pediatra zlecila zeby wykonac badanie z zyly - wyniki byly zupelnie inne - badanie bylo powtarzane jeszcze raz i wynik byl taki sam
Mała ciężarówko,jeśli chodzi o przychodnie świetokrzyską to nie musisz sie bać ,mój maluszek miał juz kilka razy tam pobieraną krew zawsze z ręki,chociaż pielęgniarki marudziły,że cieniutkie żyły.Dziecko powinno dostać pić przed pobraniem.
moja mala miala pobierana krew w invikcie
goraco polecam bo pielegniarki super

pobraly jej normalnie z raczki przez taki wezyk
maz mala trzymal jedna pani sie wbijała a druga ja rozsmieszała takze mala nawet nie zakumala ze cos sie stalo
nie plakala wcale ale za to mama była blada :)
Ja byłam tydzien tem,u w Sopocie na chrobrego i pobrali Majce z paluszka i nawet nie pisneła... dałam mleko jak zawsze, wynik dobry...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry