Widok

jaki fotelik 9-18 polecacie?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
jestem na etapie poszukiwania fotelika 9-18. szukałam montowanego przodem i tyłem. chciałabym z isofixem, ale ta cena...
czytam różne opinie na temat różnych fotelików, w jednych są złe mocowania, inne w testach słabo wypadają, jeszcze inne za bardzo reklamowane i dlatego drogie a to nie zawsze jest odnośnikiem jakości...
może polecicie jakieś foteliki. napiszcie jak z systemem mocowania, czy skomplikowany, jak z materiałem, czy łatwy w utrzymaniu, wygodą, szerokością (dla grubasków;) i zagłówkami (dla śpiochów;), pewnie wiele jeszcze ominęłam;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja tez jestem za cybex pallasem(itp- warto poogladac testy zdezeniowe na youT), po pierwsze mega bezpieczny pas biodrowy, po drugie moj syn do tobiego juz sie nie zmiescil jak mial 3-3,5roku(teraz ma 4 lata 110wzrosty i 18kg wiec grubasem nie jest)

pallas ma podobna cene do Tobiego ale masz juz go do konca fotelikowania - a nawet na (niepolecany ,ale np awaryjnie w bagazniku lezacy) "poddupek" mozna rozłożyc. raz a dobrze a testy sa bardzo pozytywne
Polecam Tobiego, stabilny, wydaje sie byc wygodny no i bezpieczny patrzac na wyniki testow..
Agusias81 ale chyba jeszcze nie chcecie przesadzić synka do BeSafe ? jest na to za mały.
My mamy Besafe kid x3 (czy jakoś tak) na isofix-ie 0-18 kg, montowany tyłem i nie jest to fotelik dla dziecka w wieku 5 miesięcy - w instrukcji jest gdzieś napisane że minimalny wiek to pół roku a najlepiej jakby dziecko już siedziało (lub siadało samo).
My wsadziliśmy tam synka jak już siadał (chyba miedzy 7 a 8 miesiacem) bo juz nie miescił sie na szerokość w foteliku do 13kg i prawde mowiac nie jestem przeknana czy nie za szybko.
Fotelik bardzo fajny, stabilny, super wykonany. W czerwcu Młody konczy 2 lata i ma duzo miejsca na nogi (jedyne co to wkładanie większego malucha jest upierdliwe ale to zależy od samochodu).
Planujemy przynajmniej do zimy jeszcze w nim pojeżdxić a później chcemy fotelik 9-36 (pewnie cybex pallas)
Ostatnio wzielismy sie z mezem za szukanie kolejnego fotelika dla malucha wlasnie od 9 kg. Nasz maluch skonczyl 5 miesiecy a juz wazy 9 kg. Okazalo sie ze najbezpieczniej jest jesli dziecko jezdzi tylem do kierunku jazdy az do ukonczenia 3 roku zycia. Takich fotelikow niestety u nas na rynkow jest niewiele. A tak naprawde wystarczy popatrzec na filmiki z crash testow i zdecydowac co jest najlepsze dla naszych maluchow. My wybralismy BE SAFE. Jest w przedziale wagowym od 0-18 kg, bo nast. to od 15-36 i te juz sa przodem do kierunku jazdy. Fotelik kosztuje w najtanszej wersji 1200 zl. Ale mowi sie trudno. Wole w razie czego nie miec pozniej do siebie pretensji, ze pozalowalam kasy...
to prawda, maxi cosi jest też najlepszy pod kątem bezpieczeństwa, i nie chodzi tu tylko o system sps, polecam: http://www.chiccomio.com.pl/maxi-cosi/1989-fotelik-maxi-cosi-priori-moonlight-9-18kg.html
Mamy Maxi Cosi Tobi, jest super. Mój synek jest duży i pulchny, ale dość wiotki, więc mieliśmy problem ze znalezieniem fotelika, który jednocześnie byłby obszerny, ale i dobrze podtrzymywał dziecko. W tym foteliku Stach siedzi prościutko, miejsca mu nie brakuje, wszystko widzi, bo fotelik jest wysoki, pasy są bardzo wygodne.
A czy może widziałyście gdzieś testy maxi cosi mobi?? już dłuuugo planuję jego zakup, właśnie chciałam zerknąć na testy, niczego nie mogę znaleźć
czytamy czytamy :)

tak sobie napisałam bo własnie wczoraj mi wlazła Paskuda do starego fotelika i mi się nasuneło ;)

moje dziecię zanim zaczęło chodzić też było małym klopsem i myślałam, ze szybko przesadzę do wiekszego fotelika ale jak tylko zaczęła łazić to waga stanęła a potem zaczęła minimalnie iść w górę, teraz waży 11-12 kg - musze iść zważyć
halo, hallo;) czytajcie co napisałam wcześniej;) tak długo jak będe mogła, będę woziła małego w pierwszym foteliku i nie w głowie mi porzekładanie. chcę kupić nowy, bo mały dostał kaęe na chrzciny na fotelik i musze dokonać zakupu. nie wiem ile ważą wasze maluchy, ale mojemu podobno brakuje kilograma do rocznego dziecka. jest naprawdę duży i cieszę się tylko, że już nie jeździ w kombinezonach, bo trochę luźniej będzie;)

mobi to nowy...

ja wyciągnęłam nasz fotelik maxi cosi cabrio fix co by wyprać i przygotować dla Młodego, Miska go zaanektowała do zabawy i wiecie co...ona sie jeszcze tam mieści ;) w kurtce to nie ale w normalnych ciuchach spokojnie a mierzy już 84 cm...więc nie ma się co śpieszyć z tą zmianą fotelika
a mobi to chyba jakis nowy, bo wczesniej go nie bylo
Lidia, ale on chyba jeszcze za maly dopoki glowka nie wystaje z fotelika to mozna wozic w nim dziecko. Jak my roygladalismy sie za fotelem dla Jasia to on mial ok 11 miesiecy a sprzedawca i tak upieral sie ze jeszcze dziecko za male. A Twoj synus to jeszcze okruszek i pewnie nawet stabilnie nie siedzi, a te fotele jednak takie siedzace bardziej sa.
Ja tez sie zastanawiam nad zakupem drugiego fotelika, moja mala jest drobna i dopiero teraz w sumie sie przestaje miescic w 0-13 kg. I jestem prawie zdecydowana na mobi, bo jest wlasnie montowany tylem. On jest z przedzialu 9-25 kg, wolalbym wezszy przedzial wagowy, ale bardzo zalezy mi na tym montazu tylem ze wzgledu na wieksze bezpieczenstwo. Ostatnio jakas forumka pisala, ze w akpolu w Gdansku mozna ten fotelik obejrzec
altea, tak szukam dla mojego małego ;) ma 4 m-ce, ale waży już ponad 9kg, a ciuszki 74 nosi.... dlatego szukam takiego 9-18 który można jeszcze tyłem montować, bo przodam nawet mi nie w głowie wozić malca...
na razie jeździ jeszcze w Mutsy, ale dostał kasę na chrzciny na fotelik i powoli się rozglądamy. może na jakąś promocję trafimy. jeszcze chwilę czasu mamy;)
a ten maxi coxi mobi widzę, że tyłem też można. super podpowiedź.
Ja polecam Britax Evola. To wersja 9-18 i potem 18-36kg. Moim zdaniem super. Meteriał oddycha i jest bardzo przyjemny w dotyku, synek się nie poci. Fotelik ma tez dwa uchwyty na picie, 5-cio punktowe pasy. Montuje się przodem do kierunku jazdy, fajnie się rozkłada do pozycji leżącej.
Dla mnie jest super, warto byłow wydać te pieniądze (płaciliśmy chyba 800-900 zł rok temu).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
my mamy maxi cosi priori i jest ok
My wybieraliśmy między maxi cosi tobi a romer king plus. Wygrał ten 2 ze względu na:
1. wydaje się szerszy od tobiego, a córeczka raczej z tych większych dzieci;p
2. system mocowania pasami bezpieczeństwa wydawał nam się lepszy
3. cena- była promocja w Akpolu -modele 2009 -20%:)

Jeżeli chodzi o tobiego to ma fajne rozwiązanie z pasami dzieka, które się same rozszerzają. W romerze trzebe się jednak trochę nameczyć.
my mamy maxi cosi tobi ale wtedy na rynku nie widziałam tego http://www.4kids.com.pl/produkt-4766.html gdybym miała kupowac drugi raz to wybrała bym maxi cosi mobi.
dziękuję za opinie.
może jeszcze ktoś się wpisze?
my mamy maxi cosi priori

jest niższy od tobi i wg mnie szerszy, bardzo wygodny, fajnie się rozkłada...choć to akurat wg mnie tez zalezy od ustawienia siedzeń w aucie...my jeździmy Volvo i siedzenia są pochylone do tyłu więc nawet jak fotelik jest w normalnej pozycji to Miśka nie siedzi tak pod katem prostym ale jest pochylona do tyłu a jak położę do leżenia to praktycznie leży na płasko...a jak woziłam ją samochodem taty, gdzie siedzenia są inne-nie pochylone, to sprawa już inaczej wyglądała

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

biznes - jaki ?? (22 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry