Widok

jaki fotelik 9-25? 9-36? gdzie wyniki testów?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
gdzie znajdę wyniki testów fotelików? i jaki polecacie dla dwulatka? w rozsądnej cenie:)
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Fotelików jest mnóstwo na rynku i niemal wszystkie spełniają normy. Głownie rozchodzi się o cenę i tym możesz się kierować przy wyborze. Jeśli dzieci mają już powyżej 5 lat to możesz stosować takie pasy https://smartkidbelt.com/pl/ które zaoszczędzą miejsca a dają bezpieczeństwo podróży.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
ja chyba się zdecyduję na ten jednak
http://allegro.pl/fotelik-sunshine-kids-monterey-2-grat-wawa-wys24h-i2910689135.html

AgusiaGda już wiem czemu pisałaś do mnie o foteliku heheheeh dopiero dziś czytałam Twój post wyżej :-) dzieki za pomoc :-)
gerberek- nie chcesz się wybrać na szkolenie do Warszawy? ;)
nie wiem jak i gdzie Cię złapać, więc piszę tu :)
nam fotelik Maxi-Cosi Mobi wystarczył na 6kg ;) czyli 2 lata z małą górką (2 lata i 2 m-ce) :] Gabryś zaczął w nim jeździć jak miał 9kg i 9m-cy :] skończył krótko przed 3 urodzinami z wagą 15kg - od długiego czasu pasy były już ustawione na najwyższej pozycji ;) i wyrastał z nich (taki długas, nie było szans na kolejny rok w Mobim)

nigdy nie buntował się przed jazdą w tym foteliku - bo nie znał opcji "jazda przodem" ;) tu mój długas w Mobim http://forum.trojmiasto.pl/Fotelik-Maxi-Cosi-Mobi-9-25kg-pokrowiec-frotte-t406050,1,16.html
aa... oni- foteik.info są na fb, tam też sporo można się dowiedzieć :)
w praktyce fotelik na środku stabilnie da się zamontować tylko w przypadku samochodów z trzeba osobnymi fotelami z tyłu, nie z łączoną kanapą
takie są zazwyczaj w vanach, czy np w peugeot partner, citroen berlingo

oprócz tej stronki mam jeszcze bloga, ale w fazie testów, potem będzie płatny, więc nawet Ci linka nie podam bo nie wejdziesz tam teraz, dopiero 15 stycznia ma chyba ruszyć pełną parą do opłacenia

no i wybieram się do nich na szkolenie o ile dobry grafik na styczeń mąż w pon dostanie ;)
Właśnie przed chwilą znalazłam tą informację.

Jakie znasz jeszcze strony oprócz fotelik. info? Muszę mężowi przesłać.

Co do auta dodatkowy punkt;) 3 punktowe pasy po środku;)
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
to tylko mit... niestety bardzo powszechny :(

najbezpieczniej jest z tyłu, na środku o ile da się tam stabilnie zamontować fotelik (pełnowymiarowe siedzenie i 3punktowy pas- ale jest kilka fotelików, które można montować też dwupunktowym), potem za pasażerem, potem za kierowcą, najgorzej z przodu

na środku za względu na największą odległość od boków samochodu przy uderzeniu bocznym
a za pasażerem ze względu na statystyki- większość uderzeń bocznych jest od strony kierowcy (np przy wyjeżdżaniu z drogi podporządkowanej)
no i przy ewentualnym awaryjnym zatrzymaniu samochodu przy drodze (np. zakrztuszenie się dziecka itp) bezpieczniej jest otworzyć drzwi od strony prawej niż od ulicy...

9. Na którym miejscu w samochodzie najbezpieczniej?

Bezpieczniej z przodu czy z tyłu? Z boku czy pośrodku?

Najbezpieczniejsze miejsce w samochodzie, jeśli chodzi o montaż fotelika samochodowego dla dziecka, to miejsce pośrodku tylnej kanapy, o ile jest ono wyposażone w 3-punktowy pas bezpieczeństwa lub mocowanie ISOFIX. Zapewnia ono najlepszą ochronę dla dziecka podczas zderzenia bocznego poprzez oddalenie od strefy uderzenia. Jeśli miejsce środkowe nie posiada 3-punktowego pasa lub ISOFIX, to wybierz miejsce na tylnej kanapie za pasażerem. Przy awaryjnym zatrzymywaniu samochodu na ruchliwej ulicy możliwi to dziecku bezpiecznie wsiadać i wysiadać lub nam bezpiecznie wyjmować fotelik z niemowlęciem. Informacje o rzekomej znaczącej przewadze siedzenia za kierowcą są MITEM - są nieuzasadnioną wiedzą ze statystyk wypadków.

UWAGA: Zwróć uwagę na stabilność mocowania fotelika! Z uwagi na różnice w wyprofilowaniu siedzeń nie na każdym siedzeniu i nie w każdym samochodzie fotelik daje się sztywno zamontować. Chwiejne zamocowanie fotelika na środkowym siedzeniu samochodu jest zdecydowanie gorsze, niż stabilne zamocowanie na siedzeniu za pasażerem.
Asiaczek. Ja czytałam, że właśnie odwrotnie.
Że najczęściej prowadzący pojazdem podczas wypadku automatycznie próbuje ratować siebie - czyli swoją stronę.
za pasażerem jest bezpieczniej niż za kierowcą :) więc to akurat dobrze :)
Juz kupilismy, kupowalismy u samego kierownika sklepu, wydawał sie dosc kompetentny i sensownie odpowiadał na nasze pytania a byłam dosc upierdliwa :P
A do auta pasuje, ale prawdopodobnie młoda bedzie musiala jeździc za pasażerem, gdyz nasze auto jest dosc małe (Seat Ibiza) no i bedzie na isofixie a nie na pasy.
image

Pytam się, bo to podobnie jak z wózkiem. Nie mam doświadczeń z autami:) Moja starsza to już na pewno do jazdy tyłem się nie nadaje.
No ale, młode które się urodzi to na bank.
Nulka, a kupiliście już ten fotelik, czy dopiero się za to zabierzecie? mierzyłaś do auta?
od początku jeżdżą tyłem, więc dlaczego miałyby się denerwować :)
Zuzia przodem jechała dwa razy w życiu na krótkiej trasie, bardzo jej się podobało, ale nigdy nie narzekała na jazdę tyłem :) do 22 miesiąca jeździła w 0-13 na półleżąco, to się wkurzała już czasami, ale nie było tak źle, jak dostała ten 9-25 to była już "dorosła" i bardziej świadoma, więc baaaardzo jej się podobało to, że więcej widzi, bo siedzi dużo wyżej no i siedzi a nie leży...
Ola teraz baaardzo się wkurza, mogłaby jeszcze długo pojeździć w tym pierwszym, ale ja nie daję rady się skupić na prowadzeniu :/ jak ją posadzę do Zuzi fotelika to jest ok, ale nie do końca wiem, czy może już w nim jeździć, a ciężko mi trafić na eksperta w Mama i Ja :( więc póki co musimy się przemęczyć
podobno dziecko które nie zna jazdy przodem to sie nie domaga... i na to licze... zeby 1300zł po roku nie poszło w p....u ;)
image

A jak reagują Wasze już starsze dzieci na jazdę tyłem? Nie denerwują się? Nie chcę widzieć Was?
Tak, my mamy 5punktowe... jak młodą wsadzilismy w besafe to pan sie dziwił, ze jej pasy na biodrach nie przeszkadzają bo duzo dzieci podnosi pupe i sie rzuca ;) a ja bylam zdziwiona, czemu miałyby przeszkadzać :P
nawet nie wiedzialam, ze mało który fotelik ma te pasy...
image

a recaro ma pięciopunktowe? większość 0-13 ma trzypunktowe niestety

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Przedszkole Centrum Inspiratio Gdynia - proszę o opinie (5 odpowiedzi)

Czy jakaś mama dawała tam swoje dziecko? Drogie Mamy, macie jakieś opinie?

Dr Monika Zielińska CDIT Sopot - proszę o opinie. (39 odpowiedzi)

Bardzo proszę o wszelkie opinie dotyczące współpracy z tą panią jak również o terapii z dzieckiem...

Niania- jaki macie zakres obowiązków? (55 odpowiedzi)

Chodzi mi o czas, w którym np dziecko śpi- powiedzmy 2-3h w ciągu dnia. Czy niania gotuje obiad,...

do góry