Widok

jazda autobusem a wózek

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
mam pytanie czy jak jade z wózkiem kolejka czy tramwajem - powinnam płacić normalny bielet? pytam bo po prostu nie wiem a jutro właśnie po raz pierwszy czeka mnie taka wyprawa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wózek z dzieckiem autobusem i tramwajem jest bezpłatny ale nie wiem jak w skm
w skmce musisz mieć bilet dla dziecka za 0 zł. Dostaniesz go w kasie. Chociaz dawno ni ejechałam, to moze się coś w tym względzie zmieniło. W autobusach niepłacisz.
w skm tez wózek jedzie bezpłatnie
"Dobre rodzicielstwo to w dużej części umiejętność radzenia sobie z własną bezradnością. (..) Trzeba rozstać się z wyobrażonym i wymarzonym dzieckiem po to, by spotkać się z tym, które ma się we własnym domu." A. Stein
właściwie jest przyjęte ze dzieci do lat 4bezpłatnie
"Regulamin przewozu osób, rzeczy i zwierząt przez Spółkę PKP Szybka Kolej Miejska w Trójmieście (RPO-SKM)

(...) 3. Podróżny, posiadający ważny bilet, może zabrać ze sobą i przewieźć bezpłatnie jako bagaż
podręczny:
1) łatwe do przenoszenia rzeczy, w tym np.:
b) jedną parę nart,
c) sanki,
d) drobny sprzęt gospodarstwa domowego dla rozmieszczenia których, ma prawo rozporządzać przestrzenią nad i pod miejscem, które zajmuje;
2) wózek dziecięcy (niezależnie, czy jest on przeznaczony dla podróżującego dziecka);(...)"
"Dobre rodzicielstwo to w dużej części umiejętność radzenia sobie z własną bezradnością. (..) Trzeba rozstać się z wyobrażonym i wymarzonym dzieckiem po to, by spotkać się z tym, które ma się we własnym domu." A. Stein
wszędzie bezpłatnie, ale tak jak ktoś napisał, w skm, trzeba "zakupić" bilet za 0 zł ;)
dziękuję za odpowiedzi:)
W tramwaju i autobusie wózek jedzie za darmo :) w skm tez ale koniecznie musisz poprosić o bilet zerowy :)
Czesto jezdze SKM i nawet nie sprawdzaja tego biletu zerowego
Trochę nie na temat ale ja zaczęłam się martwić jakiś czas temu o to czy wogule kierowca wpuści matke z dzieckiem.Jechałam sobie do pracy i wsiadałam na Targu Rakowym początkowy dla 142.Były już 2 wózki w środku i babka chciała wsiąść jako 3.Kierowca zgasił silnik i powiedział,że nie pojedzie jeśli nie opuści pojazdu bo jest miejsce tylko na 2 wózki tak mówi regulamin.Byłam w szoku.Babka wzięła jego nr osobisty na skarge.Bo w sumie jest miejsce jeszcze na wózek inwalidzki i jakby chciał ktoś taki wsiąść to wtedy mógłby wyprosić osobe która to miejsce zajmuje.Dodam,że nie było dużo ludzi.
06.07.2009r. - 3705g, 60 cm, synuś,
20.02.2015r.-26.04.2015r.-10tc - Aniołek
20.04.2017r.-przewidywany termin porodu
w skm i pkp ten bilet za 0zł to jednocześnie ubezpieczenie na czas podróży. na jego podstawie udowodnisz, że jechałaś z dzieckiem. tak tłumaczył mi konduktor.

Kjopa3, mnie też się kilka razy zdarzyło, że kierowca wyprosił matkę z wózkiem, bo może jechać tylko 1 lub 2.
tylko co zrobić np. na ujeścisku w weekend, kiedy jedyny autobus (zresztą krótki) 118 jedzie co 30 minut i zawsze jadą ludzie z wózkami? chyba trzeba zrobić listę społeczną kto kiedy jedzie jako pierwszy...
Mnie to strasznie zdziwiło bo nie raz w godz, szczytu jechaliśmy nawet w 5 wózków.
ta mi sie to nie raz zdażyło 5wózków ale mega ścisk ;-)
jja też raz jechałam w 5 wózków,a innym razem były 3 i kierowca kazał albo jeden złożyć i dziecko na kolana,albo wysiasć. W regulaminie mają,ze tylko 2 wózki, zresztą jak się wchodzi do autobusu,to jest znak na 2 wózki. Kierowca mówił,ze w razie wsypadku on odpowiada za nadprogramową liczbę wózków i gdyby nie daj boże coś się komuś stało z pasazerów,on za to beknie. Trzeba ich zrozumieć. Każdy chce pracować.
Jeżeli chodzi o krótkie autobusy i małą częsttliwość, to mozna do zkm napisac i może puszczą długi autobus
Tak tylko jak 111 jedzie ze stogów przez przeróbke,dolne miasto to sory żeby tylko 2 wózki zabrać.Wiadomo są tramwaje ale głownie stare i mi się nie chce dźwigać.A kierowca nie wiem czy odpowiada bo najwyżej nie będzie odszkodowania.Albo na Jasień czy gdzieś dalej jadą co 30-40 min to stuj sobie i zrób kolejke bo jak przyjdą następne 2 wózki to powiem sory ja jestem pierwsza.
dokładnie ja jezdze ze stogow albo na stogi i staram sie za wszelką cene wejść ;-)
Chodzi o to, że kierowca i ZKM ponosi odpowiedzialność z bezpieczeństwo tylko tylu wózków, jaka ilość jest przewidziana do tego pojazdu - naklejka nalepiona jest na drzwiach.
Kolejność taka- w jakiej kolejności wsadają wózki do autobusu / tramwaju.

Zatem gdyby była jakaś stłuczka i np. ranni pasażerowie itp., to nie dość, że ten "nielegalnie" podrózujący wózek, pewnie nie ma szans na odszokdowanie, a dodatkowo może być tak, że jeszcze jakas karna odpowiedzialność byłaby dla tego opiekuna wózka.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

otworzyć firmę ?? (38 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

do góry