Widok

kasa kasa ciągle jej mało

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
wiem że podobne wątki już były , ale muszę gdzieś przenieść swoją złość i frustrację a wiem że zawsze można na was liczyć. Ostatnio nie umiem ogarnąć pieniędzy, ciągle żyje licząc,po opłatach zostaje mi na chemie, benzyne, ubranie lekarzy 2800 i co raz trudniej mi się wyrobić, wiem , żę ludzie żyją za mniej i dają radę, ciągle analizuję na co wydaję , szukam oszczędności, zaznaczę , że mieszkam po za miastem i znaczną cześć tej kwoty idzie mi na benzynę bo dojazd do pracy i po dzieci to średnio około 70 km dziennie, mam dwójkę dzieci, ale idę do sklepu a tu bułki wędlina i mleko na śniadanie to już około 12 zł a gdzie obiad i kolacja. wczoraj udało mi się wydać tylko 30 zł , ale już obiad miałam zrobiony , naprawdę nie wiem gdzie popełniam bład, ostatnio poprosiłam mamę by do mnie przyjechała i pomogła-masakra a wtym miesiącu przez szkołe dawno tą kwotę przekroczyłąm a jak jest u was też coraz gorzej się wam żyje
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8
Nulka - wbrew pozorom w Piotrze i Pawle bywają fajne promocje ;)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hmmm...w sumie to nie zauwazylam, po kilku miesiacach omijam ich raczej szerokim lukiem... ;) Chyba, ze potrzebuje cos, czego nigdzie nie ma... jak kiedys w Bomi... tez drogi sklep ale mieli duzo bardziej urozmaicony asortyment...
Stokrotka tez jest raczej droga....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja razem z mężem mamy dokładnie 5500, mamy jedno dziecko, drugie w drodze, kredyt na mieszkanie a do pracy jeździny samochodem ,po zrobieniu opłat przeliczam ile mniej więcej będę potrzebowała pieniędzy do końca miesiąca, i zawsze jestem w stanie odłożyć około 500 - 1000 zł, żyjemy normalnie raczej nie odmawiamy sobie drobnych przyjemności życia codziennego, mniej więcej raz - dwa razy w tygodniu jemy na mieście a w weekendy jedziemy gdzieś za miasto np. zoo itp.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
u nas sprawdza się że im więcej pieniędzy mamy tym więcej wydatków- rzecz jasna często zupełnie niepotrzebnych. Albo wynikających z braków które się nawarstwiały kiedy to jedynie mąż zarobkował.
Za 2000 tys na pewno uda się przeżyć jednak uważam że to niezbyt szczęśliwe życie- coś o tym wiem.

W tej chwili pracujemy oboje i razem mamy 4500. Mamy dwoje dzieci. Mamy stałe opłaty, raty, przedszkole do opłacenia, zakupy spożywczo- chemiczne. Sporo wydajemy na paliwo. Mamy jeden samochód ale w najbliższym czasie musimy kupić drugi(mały ekonomiczny samochodzik- może ktoś coś poleca) ponieważ mąż nie będzie mógł mnie ciągle podwozić i odbierać z pracy a potem pędzić do przedszkola po młodsze dziecko. W tym miesiącu największym wydatkiem było wyprawienie starszego do zerówki. Nawet nie chcę myśleć jak te koszty będą rosły z roku na rok.
Dopiero zaczynamy naszą przygodę z oszczędzaniem- bo kiedy pracował tylko mąż to było to nierealne. Podoba mi sie system kopertowy jednak bardziej przemawiałoby do mnie konto główne które ma subkonta- te nazwałabym odpowiednio, np: na paliwo, na opłaty + konto na które wrzucałabym oszczędności. Czy są banki które oferują coś takiego?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja mam do głównego konta 2 subkonta, konto mam PKO SA, i niestety nie jest to tanie konto ponieważ jest debetowe, ale ma dla mnie tyle zalet, że przeboleję te wysokie opłaty
A ja mam dzieci z alergiami i prawie nie mogę stosować zwykłej chemii do domu (do prania, mycia i nawilzania dzieci stosuję specjalne kosmetyki). Ale zaoszczędzam na chemii w domu: woda, denaturat i ocet do mycia, mydełko odplamiające do odplamiania, szare mydło do szorowania. (System się sprawdza, jest czysto, niealergcznie i tanio). Tylko do toalety mam płyn do WC.
Po czytaniu tęga wątku muszę się bardziej przyjzec swoim finansom bo jestem bliska sytuacji ze 10.000 nie starcza. Na razie nie ma tego zagrożenia bo tyle nie zarabiamy a bez kredytu niani i przedszkola puszczamy kolo 4.500 i tak jak was czytam to myślę sobie ze masakra
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

catering w przedszkolu (66 odpowiedzi)

Kochani , Proszę Was o opinię dotyczącą jakości cateringu w przedszkolach Waszych dzieci. Moja...

biznes - jaki ?? (22 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry