Widok

kiedy I-sze ruchy ?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
hej dziewczynki, ja jestem 19,2 tc i nie mam ruchów, a może nie wiem że to TO. Jak odczuwacie ? dziasiaj lekarz mnie pytał czy mam ruchy, a ja nie mam :)
Kiedy czułyście I-sze ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no ja pisałam własnie w watku wrzesniowych, poczułam ruchy maluszka teraz przed swiętami,. U każdej dziewczyny inaczej, także nie ma co sie stresować
Hej!

Ja poczulam pierwsze ruchy wlasnie jakos kolo 19 t.c.
Takie delikatne łaskotanie i babelki.

Nie martw sie, na pewno lada dzien poczujesz :))
image
image
na początku to takie bulgotanie/przelewania w brzuchu, potem lekkie falowaniew brzuchu takie "motyle" w brzuchu :-) na początku trudno zaskoczyć że to TO :-)
eeee tam nie martwię się wcale, tyle, że może coś przeoczyłam ;P
ja w 19 tygodniu
image
ja poczułam pierwsze pływanie rybki już w 16tc ale takie typowe ruchy to równo z początkiem 20tc
JA bąbelki w 16tc, a teraz 17tc i już drugi dzień pod rząd czuję ruchy, ale to też pewnie dlatego że juz teraz nasza dzidzia jest duża, a lekarz przepowiada że będzie ponad 4 kg bo w rodzinie mniejszych nie było, a my tez jesteśmy z tych większych
ja pierwsze ruchy mojego malego poczulam w 16 tyg choc podobno to na pierwasza ciaze za wczesnie ale u kazdego jest inaczej.niemartw sie na zapas ,wszystko bedzie dobrze
według książek - jesli jestes pierwszy raz w ciąży (tzw pierwiastka) ruchy mozesz poczuc pozniej anizeli bys byla w kolejnej ciąży. pierwsze ruchy własciwie zaczynają sie od 19tyg, ale mozesz je poczuc dopiero w ok 22tyg. poza tym ruchy te przypominają "sensacje jelitowe" :)
Ja pierwsze ruchy poczułam w 19tc i to było jakby ktoś tak pstryknął palcem od środka... :)
ja czułam w 18 tygodniu i opisałabym to jakby rybka wypuszczałą ustkami bąbelki :-) potem ruchy są coraz bardziej śmielsze..i faktycznie-na początku trudno zaskoczyć, że to TO
ja w 18 tygodniu zaczęłam coś odczuwać, ale nie byłam pewna co to
od 19 tygodnia czuję takie pukanie od środka szczególnie kiedy siedzę lub leżę
ja poczułam w 18 tc
czułam to jak taką pływającą rybkę :)
papilio1@op.pl
Ja pierwszy raz poczulam przes samymi Swietami - ja lezalam na boku to tak jaby mnie motylek skrzydelkami musnal, wydaje mi sie ze to dzidzia :-)
image
ja w 20 t.c. były to prawdziwe kopnięcia :)
image

około tygodnia, półtora temu pierwszy raz, a potem drugi kilka dni temu.Ale fakt, że są one delikatne i sama nie byłam pewna czy to dzidzia dopiero narzeczony przyłożył głowę i potwierdził.
image

image
ja poczulam w 19 tyg w pierwszej ciąży .... takie jakby tętno :) od czasu do czasu
image
image
ja w pierwszej ciazy poczulam pierwsze ruchy w 18 tygodniu i było to jak trzepotanie skrzydeł motyla :)))
17t.c., czyli nie "książkowo", bo wcześnie. U mnie to było takie jakby leciutkie pukanie od środka. A wcześniej coś mi tam bulgotało, ale nie kojarzyłam tego z odczuwalnymi r******i, bo w podobnym czasie męczyły mnie straszne wzdęcia ;-)
image
image
dziewczyny ślicznie o tym piszecie, "trzepotanie skrzydełkami motyla, wypuszczanie bąbelków przez rybkę". Kurcze jakie to słodkie, rozkleiłam się i czekam z utesknieniem :) buźki
w 18 czy 19 tyg po pysznym obiadku poczułam potężnego kopniaka :)

a wcześniej to były takie bąbelki cały czas
image
image
ja gdzieś tak 17/18 tc - cos jakby puknięcie palcem od środka w brzuszek....ale mówiac szczerze- to nadal nie jestem pewna - czy mi sie nie przywidziało czasami...bo nadal (18 tc) nie czuje jakichś zdecydowanych ruchów dziecka, za to mój brzuszek się zdecydowanie powiększył ostatnio ;) wiec mysle -że dziecko miewa się dobrze :) a - tak jak koleżanki wcześniej pisały - przy pierwszej ciaży "ksiązkowo" czuje się tak około 20 tc - przynajmniej ja tak wyczytałam
Ja pierwsze ruchy poczulam w 20 tc :) Na poczatku nie bylam pewna, ale juz wiem, ze to to :)
image
image
ja czułam pierwsze ruchy w 19 tyg :) takie lekkie pyknięcia ;)
image[/url]

image
ja jestem w 21 tyg i jeszcze nie czułam ruchów, chociaż może i czułam ale wydawało mi się że to co innego, bo takie coś to i przed ciażą miałam więc nie wiem czy to były ruchy dziecka czy jakieś trawienie pokarmu :P
od zeszłego tygodnia wyczuwam takie jakby pukanie :P oraz faktycznie jakby rybka przepływała :)

Mąż też czuł pukanie :)
ja nareszcie też czuję takie delikatne bulgotki pod pępkiem :) wreszcie !!
a jak się czuje czkawkę dzidzi???

czytałam gdzieś, że Mama to czuje :P ale jakie to uczucie?
to takie samo odczucie jak dorosly ma czkawke :) takie rytmiczne drgawki , sama nie wiem jak to nazwać :)
Z pierwszą ok.20-21 tyg. Za 2-im razem 18-19 tydzień. Lekkie bąblowanie
Agusia, z tą czkawką u mnie było tak, że najpierw miałam "odczucie" rytmicznego pukania na większej powierzchni od środka brzucha. Jak dzidzia urosła, to cały brzuch mi zaczął podskakiwać ;-) Do tego wiem, że córa jest głową w dół, więc odczuwam te podskoki bardziej na dole brzucha niż u góry.
Na zajęciach w szkole rodzenia mieliśmy śmieszną sytuację, bo położna prezentowała nam na czym polega KTG i u jednej z mam oprócz serduszka dzidzi było słychać rytmiczne szumy – i to właśnie była słyszalna czkawka ;)
image
image
dzięki Dziewczyny za opisanie :)

ale to musi być śmieszne uczucie :D
Jeszcze tej czkawki dzidzi będziesz miała dość,dosyć denerwujące uczucie.Najpierw nie mogłam się jej doczekać,póżniej zaczęła mnie wręcz drażnić,po kilka razy dziennie rytmiczne pukanie.
Hmm bąbelki i łaskotki powiadacie???
Mam coś takiego właśnie od paru dni już i dlatego postanowiłam poszukać wątków na ten temat, aby się upewnić, że to TO.
Dziś się nasiliło nawet i jest dość wyraźne... Ale super! To jest niesamowite!
Tak to cudowne uczucie,a szczupłe osoby wyczuwają wcześniej ruchy płodu,pewnie jesteś drobna i dlatego już czujesz.
Oj tak... przytyłam już 3 kg w ciąży, a ważę 56,7 teraz dopiero :)
Nic się nie przejmuj,ja w pierwszym trymestrze schudłam o kilka kilo,a dopiero około 5 czy nawet 6 miesiąca zaczęłam tyć,bo najpierw musiałam odzyskać straconą wagę.W całej ciąży przytyłam 12 kg i przed samym porodem ważyłam 60 kg.
Piękna waga :) Mam nadzieję, że też tylko ze 12 kg przytyję w sumie... Czyli dobiłabym do 66 :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Przedszkole 49 Miś, ul. Śląska - proszę o opinie. (28 odpowiedzi)

Drogie mamy, napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym przedszkolem. Będę bardzo...

firanki przez internet??? (18 odpowiedzi)

kupiłybyście? np z allegro..bo ja się zastanawiam właśnie... a może jakiegoś sprzedawcę polecicie?

Zabawy/pożyteczne zajęcie dla 3 latka (29 odpowiedzi)

Jestem mamą prawię3 letniej córeczki. Nie pracujei spędzam cały dzień z dzieckiem. Męża nie ma...

do góry