Widok

kiedy I-sze ruchy ?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
hej dziewczynki, ja jestem 19,2 tc i nie mam ruchów, a może nie wiem że to TO. Jak odczuwacie ? dziasiaj lekarz mnie pytał czy mam ruchy, a ja nie mam :)
Kiedy czułyście I-sze ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no ja pisałam własnie w watku wrzesniowych, poczułam ruchy maluszka teraz przed swiętami,. U każdej dziewczyny inaczej, także nie ma co sie stresować
Hej!

Ja poczulam pierwsze ruchy wlasnie jakos kolo 19 t.c.
Takie delikatne łaskotanie i babelki.

Nie martw sie, na pewno lada dzien poczujesz :))
na początku to takie bulgotanie/przelewania w brzuchu, potem lekkie falowaniew brzuchu takie "motyle" w brzuchu :-) na początku trudno zaskoczyć że to TO :-)
eeee tam nie martwię się wcale, tyle, że może coś przeoczyłam ;P
ja w 19 tygodniu
ja poczułam pierwsze pływanie rybki już w 16tc ale takie typowe ruchy to równo z początkiem 20tc
JA bąbelki w 16tc, a teraz 17tc i już drugi dzień pod rząd czuję ruchy, ale to też pewnie dlatego że juz teraz nasza dzidzia jest duża, a lekarz przepowiada że będzie ponad 4 kg bo w rodzinie mniejszych nie było, a my tez jesteśmy z tych większych
ja pierwsze ruchy mojego malego poczulam w 16 tyg choc podobno to na pierwasza ciaze za wczesnie ale u kazdego jest inaczej.niemartw sie na zapas ,wszystko bedzie dobrze
według książek - jesli jestes pierwszy raz w ciąży (tzw pierwiastka) ruchy mozesz poczuc pozniej anizeli bys byla w kolejnej ciąży. pierwsze ruchy własciwie zaczynają sie od 19tyg, ale mozesz je poczuc dopiero w ok 22tyg. poza tym ruchy te przypominają "sensacje jelitowe" :)
Ja pierwsze ruchy poczułam w 19tc i to było jakby ktoś tak pstryknął palcem od środka... :)
ja czułam w 18 tygodniu i opisałabym to jakby rybka wypuszczałą ustkami bąbelki :-) potem ruchy są coraz bardziej śmielsze..i faktycznie-na początku trudno zaskoczyć, że to TO
ja w 18 tygodniu zaczęłam coś odczuwać, ale nie byłam pewna co to
od 19 tygodnia czuję takie pukanie od środka szczególnie kiedy siedzę lub leżę
ja poczułam w 18 tc
czułam to jak taką pływającą rybkę :)
papilio1@op.pl
Ja pierwszy raz poczulam przes samymi Swietami - ja lezalam na boku to tak jaby mnie motylek skrzydelkami musnal, wydaje mi sie ze to dzidzia :-)
ja w 20 t.c. były to prawdziwe kopnięcia :)
około tygodnia, półtora temu pierwszy raz, a potem drugi kilka dni temu.Ale fakt, że są one delikatne i sama nie byłam pewna czy to dzidzia dopiero narzeczony przyłożył głowę i potwierdził.
ja poczulam w 19 tyg w pierwszej ciąży .... takie jakby tętno :) od czasu do czasu
ja w pierwszej ciazy poczulam pierwsze ruchy w 18 tygodniu i było to jak trzepotanie skrzydeł motyla :)))
17t.c., czyli nie "książkowo", bo wcześnie. U mnie to było takie jakby leciutkie pukanie od środka. A wcześniej coś mi tam bulgotało, ale nie kojarzyłam tego z odczuwalnymi r******i, bo w podobnym czasie męczyły mnie straszne wzdęcia ;-)
dziewczyny ślicznie o tym piszecie, "trzepotanie skrzydełkami motyla, wypuszczanie bąbelków przez rybkę". Kurcze jakie to słodkie, rozkleiłam się i czekam z utesknieniem :) buźki
w 18 czy 19 tyg po pysznym obiadku poczułam potężnego kopniaka :)

a wcześniej to były takie bąbelki cały czas
ja gdzieś tak 17/18 tc - cos jakby puknięcie palcem od środka w brzuszek....ale mówiac szczerze- to nadal nie jestem pewna - czy mi sie nie przywidziało czasami...bo nadal (18 tc) nie czuje jakichś zdecydowanych ruchów dziecka, za to mój brzuszek się zdecydowanie powiększył ostatnio ;) wiec mysle -że dziecko miewa się dobrze :) a - tak jak koleżanki wcześniej pisały - przy pierwszej ciaży "ksiązkowo" czuje się tak około 20 tc - przynajmniej ja tak wyczytałam
Ja pierwsze ruchy poczulam w 20 tc :) Na poczatku nie bylam pewna, ale juz wiem, ze to to :)
ja czułam pierwsze ruchy w 19 tyg :) takie lekkie pyknięcia ;)
ja jestem w 21 tyg i jeszcze nie czułam ruchów, chociaż może i czułam ale wydawało mi się że to co innego, bo takie coś to i przed ciażą miałam więc nie wiem czy to były ruchy dziecka czy jakieś trawienie pokarmu :P
od zeszłego tygodnia wyczuwam takie jakby pukanie :P oraz faktycznie jakby rybka przepływała :)

Mąż też czuł pukanie :)
ja nareszcie też czuję takie delikatne bulgotki pod pępkiem :) wreszcie !!
a jak się czuje czkawkę dzidzi???

czytałam gdzieś, że Mama to czuje :P ale jakie to uczucie?
to takie samo odczucie jak dorosly ma czkawke :) takie rytmiczne drgawki , sama nie wiem jak to nazwać :)
Z pierwszą ok.20-21 tyg. Za 2-im razem 18-19 tydzień. Lekkie bąblowanie
Agusia, z tą czkawką u mnie było tak, że najpierw miałam "odczucie" rytmicznego pukania na większej powierzchni od środka brzucha. Jak dzidzia urosła, to cały brzuch mi zaczął podskakiwać ;-) Do tego wiem, że córa jest głową w dół, więc odczuwam te podskoki bardziej na dole brzucha niż u góry.
Na zajęciach w szkole rodzenia mieliśmy śmieszną sytuację, bo położna prezentowała nam na czym polega KTG i u jednej z mam oprócz serduszka dzidzi było słychać rytmiczne szumy – i to właśnie była słyszalna czkawka ;)
dzięki Dziewczyny za opisanie :)

ale to musi być śmieszne uczucie :D
Jeszcze tej czkawki dzidzi będziesz miała dość,dosyć denerwujące uczucie.Najpierw nie mogłam się jej doczekać,póżniej zaczęła mnie wręcz drażnić,po kilka razy dziennie rytmiczne pukanie.
Hmm bąbelki i łaskotki powiadacie???
Mam coś takiego właśnie od paru dni już i dlatego postanowiłam poszukać wątków na ten temat, aby się upewnić, że to TO.
Dziś się nasiliło nawet i jest dość wyraźne... Ale super! To jest niesamowite!
Tak to cudowne uczucie,a szczupłe osoby wyczuwają wcześniej ruchy płodu,pewnie jesteś drobna i dlatego już czujesz.
Oj tak... przytyłam już 3 kg w ciąży, a ważę 56,7 teraz dopiero :)
Nic się nie przejmuj,ja w pierwszym trymestrze schudłam o kilka kilo,a dopiero około 5 czy nawet 6 miesiąca zaczęłam tyć,bo najpierw musiałam odzyskać straconą wagę.W całej ciąży przytyłam 12 kg i przed samym porodem ważyłam 60 kg.
Piękna waga :) Mam nadzieję, że też tylko ze 12 kg przytyję w sumie... Czyli dobiłabym do 66 :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry