Widok

kobiety z policystycznymi jajnikami

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
zakładam nowy wątek,bo wydaje mi się,że nie jestem tu sama.piszcie o swoich problemach,niepokojach,staraniach,o przebiegu leczenia itp.mam nadzieje,że wątek utrzyma się na forum.Wspierajmy się.Razem jest o wiele łatwiej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no tak sie składa,ze ja tez mam ten problem:) u mnie zaczeło się od nieregularnych miesiaczek...lekarz straszyła mnie,że będą problemy z zajściem w ciąze, ale jakos nie było i teraz mam 3 miesięczną córcię. moje leczenie polegało na niczym innym jak przyjmowaniu tabletek diane... później zmieniłam lekarza,bo poprzedni był dosyć drogi, ale podobno najlepszy w trójmieście... 2 lekarz przepisał mi jasmine(nie wiem czy dobrze napisałam nazwe). ogólnie lekarze mówili mi,że nie da sie wyleczyć tego do końca...z tego co wiem jedne kobiety mają z tym większe prolblemy(owłosienie) inne mniejsze.

To,że ma się Zespół Policystycznych jajnikow nie oznacza problemow z zajściem w ciążę !!!!!!!!!! Ja po 1,5 m-ca "świadomego zachodzenia" byłam w ciązy. Prawda,że nie można sobie wyliczyć kalendarzykowych dni płodnych ,gdyż cykl (przynajmniej) w moim przypadku jest wydłużony. Z takimi jajnikami się urodzilyśmy i z takimi umrzemy :) nie ma na to lekarstwa. Tzreba natomiast częściej bywać u lekarza - gdyż pęcherzyki ,ktore tworzą się na jajnikach mogą przerodzić się w torbiele.

moja kuzynka nie ma przy tym owulacji.jest strasznie załamana.Starała się o dziecko ponad rok bez leczenia.poszła do lekarza, zrobiła badania a tam pco... jak jej mogę pomóc?
Ja też cierpię na to paskudztwo:( i Niestety mi walka o dzidzię zajęła 19 miesięcy... No, ale najważniejsze, że sie udało!

Matyda, ur. 15.10.2008; 3430g, 54 cm
Ja też jestem z PCO. Podobno większe predyspozycje mają do nich kobiety puszyste, do których i ja należę. Cykle wydłużone, nawet do pół roku. O dziecko starliśmy się dobre 7mcy. Niestety nie obeszło się bez stymulacji jajników clostilpegytem, ale jak widać są efekty:)) Na początku ciąży miałam na każdym jajniku po bonusie- torbielki. Na szczęście obie się wchłonęły bez objawów ubocznych.
Jak pomóc? znaleźć dobrego ginekologa-endokrynologa.

A jakiego dobrego lekarza polecacie?

wydłużone cykle, podwyższona prolaktyna - brałam bromek i dostinex, chodziłam do dr kujawy w gdańsku przy kowlskiej

ja też miałam torbieliki na jajnikach, w ciąży też był jeden wielki ale wchłonął się....
wielu lekarzy straszyło, że z zajściem w ciąże będzie kłopot, ale się udało !

apropo miesiaczek nieregularnych-odkad wogole zaczelam je miec czyli od 14 roku zycia mam STRASZNIE nieregularnie bo co 35-45 dni.po drugie zawsze trwają od 7 do 9 dni i ze tak powiem przez pierwsze 5 dni doslownie nie powinnam z domu wychodzic(no ale przeciez trzeba)i wykupic chyba poł sklepu podpasek oczywiscie najwiekszych jakies istnieją. Przy takim uroku organizmu nie mialam i nie bede miala szans na jakiekolwiek liczenie tzw kalendarzyk.A jednak w ciążę zaszlam bez zadnego problemu i to w tempie ekspresowym... Tak wiec nieregularne miesiaczki nawet tak drastycznie jak u mnie nie maja raczej wplywu na zajscie w ciaze...

sheena84 napisał(a):

> A jakiego dobrego lekarza polecacie?
>
>
Izabella Turek-Muczyńska endokrynolog i ginekolog
sorki za tego autora;)
Ja również cierpię na PCO. O naszego skarba staraliśmy się prawie 3 lata. Na szczęście się udało. Walka nie była łatwa ale opłacało się. Wydłużone cykle, potem okazało się, że miałam brak owulacji, jak po lekach powróciła to jajeczko nie mogło się uwolnić z osłonki, więc raz w miesiącu lądowałam na zastrzyku i miałam 24 godziny, żeby postarać się o dzidzie. MASAKRA !!! W zeszłym roku wylądowałam w szpitalu na laparoskopii i miałam udrażniane jajowody oraz nakłuwane jajniki. Ponoć zabieg ten jest skuteczny do pół roku, więc kiedy minęły załamałam się kompletnie. Rzuciłam się w wir pracy i obowiązków i trach..... samo przyszło zupełnie niespodziewanie. Więc im bardziej się czegoś przgnie tym trudniej to uzyskać. Myslę, że bardzo dużo jednak zależy od nastawienia i psychiki. Jeżeli chodzi o lekaża od początku prowadził mnie doktor Piotr Mielcarek. Jestem bardzo zadowolona z jego podejścia i opeki. teraz prowadzi moją ciążę i z całego serca polecam tego lekarza.
Powodzenia dziewczyny nic nie jest niemozliwe !!!

no to justi ja z @ miałam podobnie, z tym, że przerwy czasami były i 60 dniowe... :)

to wiesz jak to jest:[ A najlepsze jest to ze wcale nie mam zadnych torbieli ani polipów czy jak to sie tam zwie.taki dziwny urok organizmu...

no ja niestety często miałam torbieliki :/

hmm....to az zatem cud,ze ja jestem zdrowa i nigdy nic nie mialam...

Justi, może to prolaktynemia? Nie chcę Ci chorób wkręcać, ale przed diagnozą i terapią miałam cykle 26-~80dniowe. Też jestem zdrowa i wybiegana ;-)
Tak na marginesie, mimo tych anomalii byłam w stanie na podstawie NPR ustalić domniemaną owulację ;-)
hmm...nigdy zaden lekarz niczego u mnie nie wykrył i w ciaze tez zaszlam bez problemów zadnych,wiec nie sadze zebym nie byla zdrowa w tych kwestiach...Podobno niektore organizmy kobiet tak mają i juz..

Nie twierdzę, że to masz. Wyjasnie tylko, że przy tym zaburzeniu można zajść w ciążę, o ile się trafi w odpowiedni czas cyklu, co przy dłuższych cyklach jest bez obserwacji mniej prawdopodobne :-)

> Podobno niektore organizmy kobiet tak mają i juz..
Swego czasu też przyjełam taką tezę, jednak oligomenorrhoea - brak miesiączki przez 6-12tyg. jest już wg medycyny zaburzeniem.
Ja też chodzę do dr Stefanowicz-Kujawy. Dzięki niej zaszłam w ciążę, a przy okazji wykryła u mnie niedoczynność tarczycy.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Atopowe zapalenie skory (13 odpowiedzi)

Czego uzywac do pielegnacji?? Co podawac a czego nie do jedzenia??

Dzieci z AZS porady kosmetyki wsparcie mamuś (7 odpowiedzi)

Założylam ten temat ponieważ moja Amelia ma azs. Czytałam na temat tej choroby, wiem jak trzeba...

biznes - jaki ?? (22 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry