Widok

kontrola ZUS na zwolnieniu

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczynki, piszę, bo ten temat nie daje mi spokoju. Czy te z Was, które są na zwolnien u sprawdzał ZUS? Na czym w ogóle polega taka kontrola ?? Ja jestem za zwolnieniu, mieszkam gdzie indziej niz meldunek i jakos mi ta kontrola nie daje spokoju ;/

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kilka lat temtu
Nie jestem na bieżąco teraz :)
A. - to chyba dawno było, co? bo teraz w ciąży można być dłużej na zwolnieniu bez żadnego rehabilitacyjnego
Ja mialam taką kontrolę-niekontrolę. Kończyło mi się 6-miesięczne chorobowe i ZUS przysłał mi druki do wypełnienia (przeze mnie i lekarza prowadzącego) w celu ewentualnego przyznania zasiłku rehabilitacyjnego. Miałam wypełnione druki wysłać do ZUS-u pocztą. Tak taż zrobiłam. Przyznano mi ten zasiłek na miesiąc (zahaczając już poza wyznaczony termi porodu). Nie skorzystałam, bo urodziłam wcześniaka :) na szczęście dużego, zdrowego.
Miałam kontrolę w ciąży.
Nie podałam do zus adresu zamieszkania, tylko był podany sam adres zameldowania

Po kilku dniach od kontroli, dostałam pismo w którym proszono mnie o wytłumaczenie się, dlaczego nie było mnie pod adresem zameldowania

Odpisałam, wytłumaczyłam się i do końca ciąży miałam spokój, ale jednak i kontrolę w ciąży można mieć ;)
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
w ciąży można być na chorobowych chyba 240 dni około w każdym razie można być 9 miesięcy! bo przecież jak na początku jest ryzyko poronienia które w pierwszych 3 miesiącach jest największe to przecież w 9 miesiącu z brzuchem żaden pracodawca nie bedzie cie chciał widzieć w pracy!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
to może też się wypowiem. Byłam na zwolnieniu na początku ciąży 2 miesiące i na zwolnieniu miałam wpisane "1", czyli, że muszę leżeć. Lekarka kazała mi być w domu i za dużo nigdzie nie latać, ale oni tego nie skontrolują w domu, bo ja też miałam inny adres zameldowania a inny zamieszkania. NAJWAŻNIEJSZE TO JEST TO ŻEBY NIE CHODZIĆ DO PRACY!!!
Oni często najpierw idą do pracy i sprawdzają czy dana osoba jest i oszukuje ZUS, czy grzecznie siedzi w domu.
Moja kolezanka miała taką kontrolę, ale myśle, że to głównie dlatego, że ona prowadzi własną działalność gospodarczą. Przyszli prosto do niej do domu, do południa. Mówili, że byli w pracy, ale nie mogli znaleźć jej biura. Najważniejsze to nie chodzić do pracy, jak się jest na zwolnieniu.
Ja czasem nie leżałam w domu, bo mój mąż jechał w delegacje i nie miał kto schodzić z psem, ani zrobić zakupów, i musiałam być u mamy. Kto mi tego zabroni? Przeciez u niej leżałam, prawda?

image
Ja byłam na zwolnieniu i na zasiłku rehabilitacjyjnym, na początku bardzo wymiotowałam przez to schudłam chyba z 5 kilo i nie mogłam wykonywać swojej pracy a jestem kucharzem. No i potem lekarka, bardzo miła, dała mi zwolnienie na resztę ciąży. Jak bym miała pracę siedzącą za biurkiem to bym pewnie pracowała ale mój zawód jest ciężki ehh
nie każda ale nie ktore są zdolne.
słyszałam nawet jak jedna kobieta prowadziłam aerobic jeszcze kilka dni przed porodem...

image
33 dni płaci pracodawca, po tym okresie płaci nam ZUS...Lekarz ma prawo do wystawienia zwolnienia tylko na okres 182 dni, potem trzeba( mozna) starac sie o zasilek rehabilitacyjny,. Moga przyznac, nie musza...Ale w 90% raczej przyznaja, bo to zazwyczaj jest juz koncowa "faza" ciazy i ktora kobieta bedzie wtedy zdolna do pracy?.>

po pierwsze ZUS nie ZUZ
a po drugie to pracodawca nam płaci pensje ale jak jesteśmy na zwolnieniu to ZUS

image
ale co mam ZUZ do zwolnienia skoro pensję wypłaca nam pracodawca. Rany może głupie pytanie ale ja się w ogóle w tym nie orientuję:(

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
troszku zboczyło się nam z tematu ;/

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ciaza moze byc uciazliwa, i w ciazy czesto kobiety "choruja"..maja swoje stare dolegliwosci..Ale chyba zescie sie nie zrozumialy i zaraz klotnia!!!!

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
CIĄŻA NIGDY NIE JEST CHOROBĄ!!!!
Po prostu źle przechodziłaś początki... bardzo dużo osób tak ma ale jeszcze nigdy nie słyszałam żeby mówiły że są chore:)
Zastanów się co piszesz!!!!
więc nie generalizuję:)

image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tez tak uwazam lola...ja tez mialam ciezkie poczateczki----wymiotow akurat nie mialam, ale zawroty itd. A pracuje z dziecmi, szkola, wiec nie da rady rano wstawac, dojezdzac do pracy i pozniej znosisc dzieciaki od 8 do 14...halas itd...Moze i bym pracowala, gdybym nie miala takiej stresujacej pracy...Niektore dziewczyny maja fajnie--siedza w biurze, maja czas na kawe, herbate, pogaduchy--tak to mozna praciowac;)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Hania niestety czasem ciążą jest chorobą - ja na początku ciąży byłam starsznie wymęczona- ciągle wymiotowałam, w głowie mi się kręciło jak na kacu gigancie... I własnie na początku ciązy nie byłam w stanie pracować!!! Teraz od niedawna jest dobrze i parcuję.
Więc proszę nie generalizuj:)

Matyda, ur. 15.10.2008; 3430g, 54 cm
pmagdaleno widzisz ty musisz leżeć a wiele osób idzie na zwolnienie bo im się nie chce pracować tak miała moja koleżanka i na komisji widzieli że ciąża rozwija się prawidłowo i nie widzieli wskazań żeby musiała siedzieć w domu.

Po za tym teraz lekarze boją się wystawiać od razu zwolnienia bez powodu bo bardzo często mają kontrole!!!

image
Słuchajcie ja jestem od poczatku na zwolnieniu i juz po zasiłku rehabilitacyjnym

nikt mnie nigdzie nie wzywał i zasiłek został mi przyznany do 2 sierpnia a termin porodu mam na 19 lipca

nie jest tak xle ale ja miałam zwolnienie ze musze leżec

A i tez nie mieszkam gdzie jestem zameldowana

A ja uważam że lepiej iść na zwolnienie i odpocząć. Osobiście znam osoby które pracowały w ciąży i jednocześnie były na zwolnieniu. Nie miały kontroli i wszystko załatwiały pocztą, no i miały podwójną kasę.
Jak lekarz dobrze wystawi zwolnienie to nic nie ma prawa się wydarzyć!
Poza tym w 7 miesiącu to już na pewno nie powinno się pracować bo ciężko zwłaszcza latem. A jeśli konisja cofnęła takie zwolnienie to zawsze można się odwołać!

[url=http://bejbej.pl/]
image
[/url]
ej dziewczyny ciąza to nie choroba że od poczatku juz nie mozna pracowac...
Ja pracowałam ponad 8 miesiecy jako sprzedawca
Jezeli ciaza nie jest zagrozona to kazda z nas w 7 miesiacu wysłali by do pracy no chyba ze warunki w pracy na to nie pozwalaja.

image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (29 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Proszę o opinię na temat PRZEDSZKOLI : (19 odpowiedzi)

Jak w tytule, chciałabym posłać córkę do przedszkola ( 3 latek ) i interesują mnie opinie na...

do góry