Widok

ktore imie ladniejsze?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Choc mam jeszcze na to czas ale tak się zastanawiam, ktore imie ladniejsze...bardziej Wam sie podoba imie Patrycja (Patrysia, Patusia, Pati) czy Maja (Majeczka, Majunia :) ) i z meskich Mateusz (Mateuszek) czy Jakub (Kubuś)?Napisalam tak jak bysmy mowili do dziecka w nawiasie bo czesto zdrobnienia decyduja...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Z tych czterech to Maja i Kubuś :)

U Patrycji i MAteusza własnie bardzo nie podobają mi się zdrobnienia....
Caroca, rzeczywiście Kubuś i Jakub - to są dwa różne imiona, tylkoz tym samym zdrobnieniem :)

Kuba - zdrobnienie Kubuś
Jakub - zdrobnienie również Kubuś

nadajac synowi imie szukalam w kalendarzu imienia Kuba (bo ktos mi kiedys powiedzial, ze jest odrebne Kuba i takie chcialam dac), ale nie znalazlam, wiec nie wiem skad takie informacje, pewnie jest to przez kogos sztucznie stworzony twor....
Patrycja i Mateusz

Po pierwsze: są ładniejsze
Po drugie: są mniej oklepane.
Maja jest bardzo ładne (moja córeczka ma tak na imię),ale jest bardzo popularne.Kubusiów też jest zatrzęsienie.Ale to bardzo ładne imiona.
Jakub i Kuba to dwa rozne imiona?
hmmm....watpie,zeby w USC zgodziliby sie wpisac KUBA.takiego imienia chyba nawet w kalendarzu nie ma(?)
Kuba to Jakub.
Tak samo jak Joanna to Asia....itp
Justi, znam dwa przypadki, gdzie chłopcy mają na imię właśnie Kuba a nie Jakub. W prawdzie nigdzie, w żadnym spisie imion, nie znalazłam odrębnego imienia Kuba, ale pewnie wszystko zależy od dobrej woli urzędnika.

Tylko w takim razie czy zaraz nie będzie tak, że ludzie będą nazywać dzieci właśnie wymyślonymi tworami? Bo o ile imię Kuba jest ok i nawet mi się podoba, o tyle boję się, że zaraz pojawią nam się dziewczynki o imieniu Słoneczko i Śnieżka, a chłopcy Persil i Omo (bo przecież Ariel już jest ;) ). Nie wiem czy powinno być to zależne tylko od czyjegoś widzimisię.
Moi znajomi mają synka Kubę i właśnie tak dziecko jest zarejestrowane.
Ja jestem Patrycja i moja mama zawsze mówiła do mnie Patrynia :) no a w szkole i wsród znajomych od zawsze i do dzisiaj jestem Pati.
Kiedyś strasznie nie lubiłam swojego imienia ale już mi przeszło.

Co do imion chłopięcych to Mateusz właśnie dlatego że Kubusiów (choć imię ładne) jest bardzo dużo,

A co do zdrobnień to jest to zupełnie normalne że zdrabnia się imiona maluszków. Mój synek ma na imię Sebastian i w odniesieniu do takiego Szkraba brzmi to dziwnie w codziennym użyciu, dlatego najczęściej mówię Sebuś albo Seba.

Każde imię jest ładne jak pasuje do dzieciątka :)
Pozdrawiam
Kropusia - a kiedy ów Kuba ma imieniny?
Pytam z ciekawosci....
Nie mam pojęcia, ale tylko dlatego że o to nie pytałam:)
Caroca, kiedyś na jakimś forum trafiłam na wątek, w którym mamy Kubusiów właśnie (nie Jakubów) rozmawiały nt. imienin swoich synów, że "nigdzie w kalendarzach nie ma". I w zasadzie finał tej dyskusji był taki, że ustaliły same sobie, że ich pociechy będą obchodzić imieniny w lipcu. Ale nie pamiętam już czy w rezultacie w Jakuba (choć to byłoby dziwne, skoro to inne imię) czy ustaliły sobie jakąś własną datę na świętowanie. ;)
ja oczywiście obstawiam Patrycja - moja córcia ma tak na imię
ale nie mówię na nią ani Patka, ani Pati, okropne te zdrobnienia :P zawsze mówię do niej pełnym imieniem, a ostatnio od kiedy oan sama na siebei mówi Didi to i ja tak do niej zaczęłam mówić :)

Maja i Mateusz - WEDŁUG MNIE okropne
papilio1@op.pl
mamtu-mozliwe,ze Jakub i Kuba to co innego,ale jakos mnie to nie przekonuje,ze mamy same tak stwierdziły;)
Jakub-Kuba
Joanna-Asia
Katarzyna-Kasia
Aleksandra-Ola....

I tak dalej....
Ale czy ja twierdzę, że mnie przekonuje? ;)

Nie bardzo.
;)...
W internecie jest pełno for, gdzie mamy wypowiadają się na tematy tych dwóch różnych imion.

Mam kolegę Kubę, i bratanka Jakuba - do jednego i drugiego zwracamy się Kuba, Kubusiu.

Justi:
Aleksanda - Ola
Olga - Ola

Dwa różne imiona a zdrobnienia te same, podobnie jak w przypadku Kuby i Jakuba... :)
Z tego co słyszałam podobnie jest z imionami: Bartek, Bartosz,Bartłomiej to podobno też zupełnie różne imiona.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Faktycznie imiona bardzo popularne (Majek ok 3-4 lat jest chyba najwiecej ze wszystkich imion), ale ladne.

Moj synek ma na imie Tomek, ale bralismy pod uwage i Kube i Mateusza :) .
Majka nie dalabym na imie, bo naprawde co trzecia rowiesnica mojego synka ma tak na imie.
Mam kolezanke z podstawowki Olgę i nigdy nikt nie mówił na nia Ola.
To dwa rozne zupelnie imiona.
Olga-rosyjskie.
Ola czyli Aleksandra:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry