Widok

liberalna spowiedź

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Gdzie najszybciej i bez bólu?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
To chyba u znajomego księdza najlepiej. Ja prywatnie znam księdza Andrzeja z Luzina, jest z niego równy facet bardzo tolerancyjny i myślę że spowiedź u niego przebiega spoko. Gwarancji jednak nie daję, nasza znajomość ma charakter niereligijny, nie jestem katoliczką i nigdy nie byłam u spowiedzi.
jak szybko i bez bólu to w kościele w Gdańsku na przecwiko dworca:)

image
ja ksiedza Andrzeja tez znam i u niego podobno spowiedzi sa super, sama nie bylam bo nie lubie chodzic do znajomych ksiezy

image
sw mikolaj w gdansku
ja tez chcialam szybko i bez bolu, a spotkalo mnie upokorzenie i , ze zyje w grzechu gorszym niz zabicie drugiego czlowieka wlasnie w kosciele na przeciwko dworca, ale z drugiej strony musialam miec papier do kosciola.a to jest jedyny mi znany kosciol , gdzie zawsze sa spowiedzi.
image

image
ja też polecam kościół na przeciw dworca chyba św. Jakuba. Spowiadają tam cały dzień. My trafiliśmy na przemiłego starszego księdza, który w sumie nie dal mi wyliczyć grzechów tylko powiedział, że ja się spowiadam przed Bogiem i Bóg o moich wszystkich grzechach wie. W sumie zrobił mi sympatyczną pogadankę o małżeństwie i wychowaniu dzieci i życzył wszystkiego najlepszego :)

image[/url]image[/url]
sw józefa:)jesli mowimy o dworcu gdanskim:)ja akurat tam nie mialam za milo... za to wszyscy polecaja dominikanow i nie znam osoby niezadowolonej:)
Szybko i bez bólu. To najlepiej bez spowiedzi. Wystarczy pobrać się w Urzędzie Stanu Cywilnego i po sprawie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie da rady bez kościelnego. Rodzina i te sprawy. Trzeba walić ściemę i spowiadać się z głupot.

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Liberalna spowiedź to w kościele protestanckim. Spowiadasz się przed Bogiem a nie przed księdzem. Nikt nie będzie śmiał Ci zwrócić uwagi, że nie stosujesz się do zasad wiary, w której nota bene bierzesz ślub, no i tata do ołtarza poprowadzi, sukienka biała będzie z welonem oczywiście i może nawet zespół piękne pieśni będzie grał, albo lepiej gospel, bardziej efektowne.
u Dominikanów to nie zawsze bezboleśnie, aczkolwiek polecam ;)

na przeciwko dworca też spotkało mmnie upokorzenie :/ starszy ksiądz na cały głos zapytała: co robiłas z tym chłopakiem??? po tym tekscie byłam już tak osłabiona, że jego wywody i groźba kary boskiej i braku rozgrzeszenia splynęły po mnie bezboleśnie... no cóz niedługo znowu czeka mnie ta przyjemnosć:)
image

spowiedz przed Bogiem to "pryszcz" co Ci da ze w duchu sobie wyznasz grzechy? wlasnie takie wypowiedzenie ich na glos przed kims urzeczywistnia ich charakter i jest prawdziwa konfrontacja dla twojego sumienia. wypowiedzenie tego co przeskrobalas uczy Cie pokory, uzmyslawia co zlego zrobilas, uczy odpowiedzialnosci. wiele osob odczuwa stres przed pojsciem do konfesjonalu natomiast spowiedz w duchu nie wywoluje zadnych wrażen i wlasciwie pewnie odbywa sie w wiekszosci przypadkow "lightowo" czyli mija sie z celem.

Tak, tak sobie tłumacz. Jak ksiądz ciebie zapyta w jaki sposób grzeszycie z mężem "w celu uściślenia grzechu" to ciekawe co odpowiesz? Wtedy będziesz miała swoją szczerą spowiedź.

Bzdury.

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

To z mężem można jeszcze grzeszyć?;)

image
hehe, może wg ponurego są niedozwolone pozycje?

papilio1@op.pl
Moi znajomi sa 5 lat po slubie a ostatnio trafili na jakiegos nawiedzonego ksiedza. Pytal sie o pozycje, czy nie zapraszaja do lozka osob trzecich itp. Jak ona powiedziala ze jest 5 lat po slubie i nie wiedziala ze musi sie spowiadac ze wspolzyje z mezem to on jej odpowiedzial ze musi sie dowiedziec czy dobrze wspolzyja:P

image

mnisia napisał(a):

> Moi znajomi sa 5 lat po slubie a ostatnio trafili na jakiegos
> nawiedzonego ksiedza. Pytal sie o pozycje, czy nie zapraszaja
> do lozka osob trzecich itp. Jak ona powiedziala ze jest 5 lat
> po slubie i nie wiedziala ze musi sie spowiadac ze wspolzyje z
> mezem to on jej odpowiedzial ze musi sie dowiedziec czy dobrze
> wspolzyja:P

Czyzby zapytanie sie o te osoby trzecie to jakas aluzja? ;)

Kurcze o szczególach wspolzycia malzenstwa z kilkuletnim stazem to chyba nie musza wiedziec :/

Chcemy wziac slub koscielny. Ale ostatnimi laty za duzo slysze o tych ksiezach bez powolania :/ Gdyby w mojej rodzinnej parafii nie zmienil sie proboszcz to szukalabym z pewnoscia innego kosciola. A do spowiedzi do czasu slubu to chyba juz nie pójde i tak rozgrzeszenia nie dostane. A przeciez nie bede klamac ze bedziemy jak brat i siostra, mieszkajac ze soba. Trudno, moze mnie pieklo pochlonie, jak ostatnio uslyszalam :P

image image
A ja jestem niezadowolona jestem. Bylam tam rok temu do spowiedzi jako swiadek Bierzmowania, bo tak jak Ty wszyscy bardzo polecalil i polecialy lzy. Najgorsza spowiedz w moim zyciu. Ale ile ludzi tyle opinii, tak juz jest.
dziewczyny, chyba nie mowicie, ze spowiedz przedslubna trzeba miec podstemplowana przez spowiednika??? Nie wystarczy nazwisko ksiedza i data spowiedzi?
no co ty ... sama byś sobie mogła wpisać ... przynajmniej nam kazał ksiadz dopilnować by nam spowiednik pieczątkę wbił

papilio1@op.pl
ja ani przy pierwszej ani przy drugiej pieczątki nie dostałam... sam podpis z datą - a nie powiem, chodziły mi po głowie (po pierwszej spowiedzi przed ślubem) aby sobie samej podpisać...

image
image
Mnie tez chodzilo ;) Hihi
my nie dostalismy zadnych karteczek...ciekawe czy w Mariackim sie do tego doczepia.
Spowiedz z karteczka troche mi sie bzdurna wydaje.
Pamietam jako dziecko cos takiego jak pierwsze czwartki meisiaca - dzieci ciurkiem biegaly do spowiedzi co miesiac i zbieraly pieczatki.
Moze dlatego mi sie to tak bez sensu kojarzy....
a ja pamietam jak moi znajomi ktorzy mieszkaja w anglii a brali slub w polsce musieli tlumaczyc biednemu ksiedzu anglikowi czemu on to ma cos im podpisywac po spowiedzi bo biedaczek w zyciu o tym nie slyszal a potem ksiadz w polsce nie chcial uwizyc koledze ktory jest urodzony w anglii ze chrzest mial w kosciele pod wezwaniem swietych marii (st marys') i upieral sie ze nie moze byc taki kosciol zbiorowych wszystkich sw marii tylko musi byc jakas jedna konkretna, my sie usmialismy ale oni troche przejsc mieli

image

image
Zacofanie :)

walerka, dobry pomysl mi dalas. Pojsc wyspowiadac sie po polsku do angielskiego ksiedza:) Nic chlop nie zrozumie ale to juz jego problem...spowiedz odpekana :)

image
image
osobiście polecam księdza Artura ze Św. Józefa na Przymorzu (na Jagiellońskiej) :) <łysy, w okularkach, ok 30-stki)

młody ksiądz - jakieś 4 lata po święceniach :) "uparłam się na niego", gdy miała iść do spowiedzi przed ślubem mojej Sis (pierwszej spowiedzi po 9 latach!)
i było ok :) właściwie można powiedzieć, że pierwszy raz w życiu wyspowiadałam się tak dokładnie ;) nie było pouczania, jakiś nawracających i umoralniających gadek ;)

Czy ktoś spowiadał się niedawno w Gdańsku Głównym na przeciwko dworca?
w Sw. Józefie?

Ciężko było?
a ja mam pytanie o tabletki bo nie wiem jak to przed slubem rozwiazac.

image

image
walerka napisał(a):

> a ja mam pytanie o tabletki bo nie wiem jak to przed slubem
> rozwiazac.

tzn.? bierzesz pigułki?

ja normalnie u księdza Artura powiedziałam, że biorę pigułki, że stosowałam też Postinor Duo... nie było żadnego "ale" ;)

Inne tematy z forum Wesele

Czy slub cywilny to wogole slub??? (209 odpowiedzi)

Przeciez tam nikt nic nikomu nie slubuje!

Dj Waldzior (7 odpowiedzi)

Witam, Czy ktoś zamawiał na wesele Dj waldziora? Jakie opinie? Wiem, ze kiedys był jednym z...

Co zamiast ciężkiego dymu na pierwszy taniec? (3 odpowiedzi)

Nie chcemy ciężkiego dymu przy pierwszym tańcu. Co innego można zorganizować, żeby dodać trochę...

do góry