Widok
Witaj! Licencje przygotowywał mi proboszcz ze św. Maksymiliana Kolbe z Suchanina a ślub brałam w św. Brygidzie. I za licencje nic nie płaciłam choć licencja powinna być przygotowana w kościele w którym się bierze ślub. Nam wszystkie sprawy związane z formalnościami w kościołach poszły bardzo sprawnie i prosto. Jedynie w USC w Gdańsku nie chcieli nam wydać dokumentu bo mój obecny mąż miał tylko paszport i prawo jazdy przy sobie(dówód osobisty zgóbił), pani powiedziała że oba te dokumenty to dla niej nie są dokumenty. Tego samego dnia pojechaliśmy do USC do Gdyni i wszystko miło i szybko załatwiliśmy!
Witam!
Na Morenie w parafii „Miłosierdzia Bożego” (ta u góry). Za licencje 200 zł, za zapowiedzi 100 zł. Cennik wisi na tablicy w kancelarii. Dla tych którzy biorą ślub w parafii za mszę płaci się 250 zł. No cóż, kwoty jak kwoty ale przynajmniej z góry wiadomo ile należy wręczyć. A czy wiecie ile należy dawać w Świętym Mikołaju za mszę ślubną i inne formalności?
Pozdrawiam wszystkich
Ryszard
Na Morenie w parafii „Miłosierdzia Bożego” (ta u góry). Za licencje 200 zł, za zapowiedzi 100 zł. Cennik wisi na tablicy w kancelarii. Dla tych którzy biorą ślub w parafii za mszę płaci się 250 zł. No cóż, kwoty jak kwoty ale przynajmniej z góry wiadomo ile należy wręczyć. A czy wiecie ile należy dawać w Świętym Mikołaju za mszę ślubną i inne formalności?
Pozdrawiam wszystkich
Ryszard
Acha czyli ja nie płaciłam za tą przysługę wypisania papierka:) Trwało to zaledwie 2 minutki i nic nie mówili co łaska. Już się wystraszyłam, że jeszcze cos będę musiała załatwiać i do tego płacić. Ale uważam, ze 200 zł to przesada za taki papierek. To ile wychodzi cały koszt ślubu kościelnego 1000 :/ Ja płacę w tym kościele gdzie będzie ślub i nie zamierzam dać więcej jak 400zł za wszystko, czyli łącznie z organistą.
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt
Izuś
Hej dziewczyny! Jak czytam te Wasze wypowiedzi to Wy takie obeznane w tym wszystkim a ja zielona..:(Powiedzcie mi czy jesli chcemy z moim narzeczonym brac slub w prarafii do ktorej ja ani on nie nalezymy to potrzebujemy licencji z obydwu naszych parafi czy wystarczy tylko jedna?No i co to jest ten protokol...do czego on sluzy? A tak w ogole to nauki tez chcemy odbyc w obcej parafii;)
jesli chcesz brac slub ,w kosciele, ktory nie jest parafia zadnego z Was, pozwolenie jest potrzebne tylko od jednej osoby. Na nauki chodzi sie do siebie , chyba ze parafia nie prowadzi, to wiem ze w Gdyni na 3 maja kolo cyganerii w tym kosciele kazdy moze przyjsc. Mysmy po prostu przyszli sobie bez zadnych pozwolen, zezwolen czy skierowan. Na pierwszych zajeciach dostajesz kartke, na ktorej po kazdym spotkaniu przystawiaja pieczatke. Potem masz miejsce na 3 pieczatki do poradni rodzinnej. U Franciszkanow potrzeba tylko 2 spotkan, wiem bo juz sie umawialam z ta pania ;))