Widok

licencja

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny ile płaciłyscie za licencję, tylko nie piszcie co łaska, chodzi mi o rząd wielkości. A i jeszcze jedno czy załatwia się ją od ręki ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzięki pięknie za odpowiedź - będę spała spokojnie :)
jesli chcesz brac slub ,w kosciele, ktory nie jest parafia zadnego z Was, pozwolenie jest potrzebne tylko od jednej osoby. Na nauki chodzi sie do siebie , chyba ze parafia nie prowadzi, to wiem ze w Gdyni na 3 maja kolo cyganerii w tym kosciele kazdy moze przyjsc. Mysmy po prostu przyszli sobie bez zadnych pozwolen, zezwolen czy skierowan. Na pierwszych zajeciach dostajesz kartke, na ktorej po kazdym spotkaniu przystawiaja pieczatke. Potem masz miejsce na 3 pieczatki do poradni rodzinnej. U Franciszkanow potrzeba tylko 2 spotkan, wiem bo juz sie umawialam z ta pania ;))
Hej dziewczyny! Jak czytam te Wasze wypowiedzi to Wy takie obeznane w tym wszystkim a ja zielona..:(Powiedzcie mi czy jesli chcemy z moim narzeczonym brac slub w prarafii do ktorej ja ani on nie nalezymy to potrzebujemy licencji z obydwu naszych parafi czy wystarczy tylko jedna?No i co to jest ten protokol...do czego on sluzy? A tak w ogole to nauki tez chcemy odbyc w obcej parafii;)
Acha czyli ja nie płaciłam za tą przysługę wypisania papierka:) Trwało to zaledwie 2 minutki i nic nie mówili co łaska. Już się wystraszyłam, że jeszcze cos będę musiała załatwiać i do tego płacić. Ale uważam, ze 200 zł to przesada za taki papierek. To ile wychodzi cały koszt ślubu kościelnego 1000 :/ Ja płacę w tym kościele gdzie będzie ślub i nie zamierzam dać więcej jak 400zł za wszystko, czyli łącznie z organistą.
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt

Izuś
to to samo
Jena, czy licencja a zezwolenie, na przeprowadzanie rozmów kanoniczno-duszpasterskich z narzeczonymi poza uprawnioną parafią - to co innego?? Nie wiem czy to wystarczy na ślub w innej parafii:( O żadnej licencji nie słyszałam od proboszcza.

Izuś
Nie musisz. Licencja jest konieczna tylko wówczas, kiedy nie jest to parafia ani twoja ani przyszłego męża.
Hejka!
Czy ktoś może orientuje się, czy muszę iść po licencję do mojego proboszcza, jeśli ślub bierzemy w parafii mojego przyszłego męża??
Pozdrowionka
Witam.

Proboszcz w Mikołaju powiedział "200 za ślub" i tyle daliśmy ( chyba 20zł za zapowiedzi).
Teraz sie zastanawiam ile dac na zapowiedzi w swoim kościele? 50? 100?
50 może mało, ale z drugiej strony dać 100( tylko za wywieszenie) czyli 50 % tego co chcą za mszę - to chyba dużo.
Ja tez byłam dziś u księżulka :) Generalnie było miło. Powiedział, że mamy jeszcze "kupę" czasu i że nie ma się czym przejmować. Nic nie mowil o pieniążkach i dzieki temu może nie bede musiala brac kredytu na oplaty koscielno-urzedowe :))

:) hej, dziś pisze o licencji, bo właśnie dziś się o nia postarałam, a ksiądz proboszcz wogóle nie mówił o pieniążkach :) ale oczywiście dałam kopertę "na kwiatki" :) z 50 zeta :) ksiądz nie zaglądał do środka :)
nie było tak strasznie :) buziaki

Witaj! Licencje przygotowywał mi proboszcz ze św. Maksymiliana Kolbe z Suchanina a ślub brałam w św. Brygidzie. I za licencje nic nie płaciłam choć licencja powinna być przygotowana w kościele w którym się bierze ślub. Nam wszystkie sprawy związane z formalnościami w kościołach poszły bardzo sprawnie i prosto. Jedynie w USC w Gdańsku nie chcieli nam wydać dokumentu bo mój obecny mąż miał tylko paszport i prawo jazdy przy sobie(dówód osobisty zgóbił), pani powiedziała że oba te dokumenty to dla niej nie są dokumenty. Tego samego dnia pojechaliśmy do USC do Gdyni i wszystko miło i szybko załatwiliśmy!
hmm,wiecie co?? ja sie zdziwilam,bo mysmy nic nie zaplacili za takie zezwolenie.Tym bardziej sie zdziwilam,gdyz proboszcz mojej parafi jest znany z tego,ze jest lasy na klase,a tu od tak nam wypisal.wrzucilam 10zl do puszki i zwialam z kosciola hehe;)

Misia! w jakim Kościele brałaś licencję, która nic nie kosztowała? bo jak usłyszałam, że 200zł to aż się boje iść do mojego proboszcza... ja jestem z MBNP we Wrzeszczu- Brętowie. Może ktos tam brał licencję?
Dołączam się do pytania Ile wynoszą opłaty ślubne w Świętym Mikołaju? Msza i organista?
U mnie w kosciele ( w Wejherowie) tez jest taryfikator - za slub placi sie 250 zł i 50 zł organista (tak bylo w zeszlym roku), ale ksiadz powiedzial ze ceny moga wzrosnac i za sam slub bedzie sie placic 300zł. Pozdrowionka!!!

Witam!

Na Morenie w parafii „Miłosierdzia Bożego” (ta u góry). Za licencje 200 zł, za zapowiedzi 100 zł. Cennik wisi na tablicy w kancelarii. Dla tych którzy biorą ślub w parafii za mszę płaci się 250 zł. No cóż, kwoty jak kwoty ale przynajmniej z góry wiadomo ile należy wręczyć. A czy wiecie ile należy dawać w Świętym Mikołaju za mszę ślubną i inne formalności?

Pozdrawiam wszystkich
Ryszard

To też moja parafia. Tylko, że ja będę tam miała ślub więc licencji nie potrzebuję. Ale jakoś ten cennik nie rzucił mi się w oczy. A nie wiecie może ile tam jest "co łaska" i kiedy się ją daje (przy spisaniu protokołu?). I jakie tam są dodatkowe opłaty (np. za wystrój kościoła albo organistę)
belle a gdzie na morenie w "bożego ciała" ????
bo to moja parafia i też chce uzyskać licencję :)

U mniw na Morenie wisi cennik w kancelarii. Za protokół nic nie daję ale za licencje 200 i 100 za zapowiedzi niestety

do góry