Widok

licencja

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny ile płaciłyscie za licencję, tylko nie piszcie co łaska, chodzi mi o rząd wielkości. A i jeszcze jedno czy załatwia się ją od ręki ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
U nas w kosciele jest cennik i licencja kosztuje 200 zł

W jakim kościele tyle kosztuje licencja?? Ode mnie ksiąc nic nie wzioł, ptyałam się ile sie należy to powiedział że nic!
chyba jestem nie douczona, co to jest licencja?
to jest dokument, ktory wystawia Ci proboszcz Twojej parafii, jezeli chcesz wziac slub w innej parafii niz Twoja.

Belle, nie zalamuj mnie, ze to az takie koszta?? Myslalam, ze to jest formalnosc bezgotowkowa :/ Jak tak dalej pojdzie polowa kasy na wesele pojdzie na formalnosci i inne oplaty koscielno-urzedowe ( przemeldowanie, zmiana dowodu i innych dokumentow ) :((

dzieki, juz teraz wiem, ciekawe ile u mnie to kosztuje... :/
U mniw na Morenie wisi cennik w kancelarii. Za protokół nic nie daję ale za licencje 200 i 100 za zapowiedzi niestety

belle a gdzie na morenie w "bożego ciała" ????
bo to moja parafia i też chce uzyskać licencję :)

To też moja parafia. Tylko, że ja będę tam miała ślub więc licencji nie potrzebuję. Ale jakoś ten cennik nie rzucił mi się w oczy. A nie wiecie może ile tam jest "co łaska" i kiedy się ją daje (przy spisaniu protokołu?). I jakie tam są dodatkowe opłaty (np. za wystrój kościoła albo organistę)
Witam!

Na Morenie w parafii „Miłosierdzia Bożego” (ta u góry). Za licencje 200 zł, za zapowiedzi 100 zł. Cennik wisi na tablicy w kancelarii. Dla tych którzy biorą ślub w parafii za mszę płaci się 250 zł. No cóż, kwoty jak kwoty ale przynajmniej z góry wiadomo ile należy wręczyć. A czy wiecie ile należy dawać w Świętym Mikołaju za mszę ślubną i inne formalności?

Pozdrawiam wszystkich
Ryszard

U mnie w kosciele ( w Wejherowie) tez jest taryfikator - za slub placi sie 250 zł i 50 zł organista (tak bylo w zeszlym roku), ale ksiadz powiedzial ze ceny moga wzrosnac i za sam slub bedzie sie placic 300zł. Pozdrowionka!!!

Dołączam się do pytania Ile wynoszą opłaty ślubne w Świętym Mikołaju? Msza i organista?
Misia! w jakim Kościele brałaś licencję, która nic nie kosztowała? bo jak usłyszałam, że 200zł to aż się boje iść do mojego proboszcza... ja jestem z MBNP we Wrzeszczu- Brętowie. Może ktos tam brał licencję?
hmm,wiecie co?? ja sie zdziwilam,bo mysmy nic nie zaplacili za takie zezwolenie.Tym bardziej sie zdziwilam,gdyz proboszcz mojej parafi jest znany z tego,ze jest lasy na klase,a tu od tak nam wypisal.wrzucilam 10zl do puszki i zwialam z kosciola hehe;)

Witaj! Licencje przygotowywał mi proboszcz ze św. Maksymiliana Kolbe z Suchanina a ślub brałam w św. Brygidzie. I za licencje nic nie płaciłam choć licencja powinna być przygotowana w kościele w którym się bierze ślub. Nam wszystkie sprawy związane z formalnościami w kościołach poszły bardzo sprawnie i prosto. Jedynie w USC w Gdańsku nie chcieli nam wydać dokumentu bo mój obecny mąż miał tylko paszport i prawo jazdy przy sobie(dówód osobisty zgóbił), pani powiedziała że oba te dokumenty to dla niej nie są dokumenty. Tego samego dnia pojechaliśmy do USC do Gdyni i wszystko miło i szybko załatwiliśmy!
:) hej, dziś pisze o licencji, bo właśnie dziś się o nia postarałam, a ksiądz proboszcz wogóle nie mówił o pieniążkach :) ale oczywiście dałam kopertę "na kwiatki" :) z 50 zeta :) ksiądz nie zaglądał do środka :)
nie było tak strasznie :) buziaki

Ja tez byłam dziś u księżulka :) Generalnie było miło. Powiedział, że mamy jeszcze "kupę" czasu i że nie ma się czym przejmować. Nic nie mowil o pieniążkach i dzieki temu może nie bede musiala brac kredytu na oplaty koscielno-urzedowe :))

Witam.

Proboszcz w Mikołaju powiedział "200 za ślub" i tyle daliśmy ( chyba 20zł za zapowiedzi).
Teraz sie zastanawiam ile dac na zapowiedzi w swoim kościele? 50? 100?
50 może mało, ale z drugiej strony dać 100( tylko za wywieszenie) czyli 50 % tego co chcą za mszę - to chyba dużo.
Hejka!
Czy ktoś może orientuje się, czy muszę iść po licencję do mojego proboszcza, jeśli ślub bierzemy w parafii mojego przyszłego męża??
Pozdrowionka
do góry