Widok

nnt.KREDYTY HIPOTECZNE

Cześć dziewczyny!! mam takie pytanie odnośnie brania kredytu na zakup mieszkania w obecnej sytuacji na rynku finansowym. Bierzecie? Czy może czekacie, aż sytuacja się unormuje? Wiem, że nie ma jasnej odpowiedzi na te pytania, ale może zmagacie się z podobnymi problemami w chwili obecnej.
Mamy wystarczającą sumę na 30/40% wkład własny i chcemy dobrać 70/60% kredytu. Co o tym sądzicie?

[URL="http://www.whenismywedding.com/"]image[/URL]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzięki Polciu :)

myślę głównie o mojej Mamie, która ma oszczędności w dolarach - ale kupiła je kiedyś jeszcze drozej, niż teraz dolar stoi...
a mój Mąż wyciągnął nasze eurasie co zostały z wycieczki do Paryża, a trochę zostało, bo dużo kupiliśmy - były tanie :) - i stwerdził, że może je sprzedamy - teraz jest prawie 1 złoty przebitki.

czyli Mama jeszcze może się wstrzymać, a my możemy sprzedać - śmiesznie, bo myślałam odwrotnie :) ale to dlatego, że szkoda mi tych eurasi, jakoś chciałam, żeby zostały na kolejną wycieczkę - Mąż twierdzi, że wtedy możemy kupić nowe taniej ,ale ja mam sentyment do tych - jednak głupie te baby są czasami ;)))

ja Ciebie też gorąco pozdrawiam. nie doczekałam się Twojej relacji, może byś chociaż jakieś zdjątko na maila podesłała?? :)

dobrze Ja-dwisu wyślę Ci na emaila

kochana ja to bym z tymi dolarami też już nie czekała i wymieniała, mama musi sobie zadać pytanie czy będzie ją satysfakcjonowała taka kwota pieniędzy, bo są zbyt duże wahania i bałabym się trzymać dolary, mówią że wzrosną, ale chyba bym nie ryzykowała

image

image

dzięki raz jeszcze za odpowiedź :)
no właśnie też tak myślałam - ona już dużo straciła na tych dolarach i w sumie może teraz jest dobry moment żeby choć częściowo te straty odrobić...
bo trudno prorokować co będzie dalej...

czekam niecierpliwie na maila!!! :) i napisz choć parę słów, jak się wszystko udało, Was chyba jeszcze ta najgorsza pogoda nie dosięgnęła, co nie?
pozdrawiam raz jeszcze :)

Polcia, wiem o tym, ze to wszystko jest powiązane z rynkiem amerykańskim i ta cała panika jest tego wynikiem.

Jasne jest, ze banki zaczynaja potrzebować pieniedzy, tez zauważylam mnóstwo lokat itp. krótkoterminowych i wysokooprocentowanych.

No a co do kredytów hipotecznych to może masz racje, ze nie wszyscy dostaja kredyt, ale tacy, którzy umieją dobrze pokombinować - tak. Sama znam kilka przypadków. Ale juz teraz niektóre banki sie zabezpeiczaja i wyznaczaja min. kwote netto dla przynajmniej 1 kredytobiorcy.

image
Czy ktoś wytłumaczy mi na prosty sposób czy brać czy nie? doradca finansowy zachęca, ale mu nie wierzę, bo ona ma z tego kasę, a my nie wiemy co robić. W marcu urodzi się dziecko-wtedy nasza zdolność kredytowa jeszcze spadnie!

image

image
To jest tak, że jeśli musisz coś teraz kupić to bierz kredyt, ale ja bym na Waszym miejsciu poczekała do nowego roku i poobserwowała. Z drugiej jednak strony musimy zdawać sobie sprawę, że kredyt to produkt, który może w ciągu tych 30 lat się zmieniać. Niewiele osób o tym wie, ale przecież jak warunki będą korzystniejsze, w każdej chwili możecie refinansować sobie taki kredyt w innym banku na lepszych warunkach. Mało tego, zazwyczaj kiedy zgłaszasz chęć przeniesienia kredytu do innego banku, bank chce Cię zatrzymac i negocjuje warunki umowy kredytowe. Więc to też nie jest tak, że osoby które teraz biorą kredyt na "złych" warunkach są na te złe warunki skazane przez najbliższe 30 lat! Warto o tym wiedzieć i o tym pamiętać!
Inna sprawa jest taka, że teraz frank stoi bardzo wysoko, więc z jednej strony się traci bo oprocentowanie jest wysokie, ale z drugiej moim zdaniem osoby które teraz wezmą kredyt w walucie, w perspektywie kilku lat zarobią na tym, gdyż kiedy kryzys się skończy, frank zacznie spadać... i kwota kredytu maleć. Każdy kij ma więc 2 końce.

Arsena skrzypaczka dzieki za odp :) chyba sie jej nie doczekam :) pozdrawiam

Zgadzam sie z Arseną. Kredyty które zostaną teraz wzięte w CHF po kilku latach będą znacznie mniejsze z uwagi na spadek franka. Pozatym zawsze można brać kredyt w PLN. Rata w PLN jest zawsze wyższa, ale jeśli znajdzie się dobry bank, który ma niską marże to dużej różnicy nie ma. Ostatnio robiłam pani kalkulator w Multi banku i marża wyszła 2.7 w CHF a w innym wanku w PLN marża była 0,5 przez pierwsze 2 lata a później 0,8 lub w 2 wersji przez cały okres kredytowania 0.7%. W tym wypadku rata w CHF wynosiła ok 2300 a w PLN 2600.
Do Dziewczyn biorących kredyty - same odwiedzacie banki czy korzystacie z usług doradców?

Do Forumek z branży - w przyszłym roku chcemy budować dom(drewniany) :) na dzień dzisiejszy - nie mamy wkładu własnego. Dodatkowym zabezpieczeniem ma być mieszkanie mojej Mamy(w przyszłości moje - w praktyce ma zostać wynajęte i spłacać kredyt). Mój Mąż ma umowę na czas nieokreślony, a ja - na określony :)
"pi razy drzwi" będziemy potrzebować jakieś 200-250 tys. zł :)
Czy możemy spodziewać się jakiś problemów z przyznaniem kredytu?

wszystko zależy od wielu czynników. np. czy macie prawidłowo obsługiwane inne zobowiązania, Ty masz umowę na czas określony, większość banków wymaga aby okres zatrudnienia był ważny jeszcze przez 6miesiecy po wydaniu decyzji kredytowej. Czy macie juz działkę? bo jeśli tak to w niektórych bankach można potraktować działkę jako wkład własny. Jeśli dom ma być całoroczny (nie letniskowy) a tak ma być w waszym przypadku to bank nie powinien żądać drugiego zapezpieczenia w postaci mieszkania mamy. chyba że nie chcecie obciażać chipoteki domu a jedynie mieszkanie.
a ja mam takie pytanie, chodzi mi o takie duze przyblizenie, takie pi razy oko
na jak wysoki kredyt jakie trzeba miec dochody? tak bardzo w zaokragleniu

do pati25

DO pati25
to smutne że wam sie nie udało. Ale przecież sa banki które kredytują 100% wartosci nieruchomości. Może po prostu spróbujcie raz jeszcze w innym banku. Jeśli chcesz brać kredyt w CHF to polecam Multibank. Jesli w PLN to PKO. Jeśli kredyt jest na budowę domu to proponuje mimo wszystko w PLN a później np przewalutować Chodzi o to ze kredyt jest wypłacany w transzach po kursie z dnia w jakim je3st wypłacana dana transza. W niekorzystnej sytuacji mogą wypłacić z banku nie 80 tys a 74tys i w tym wypadku sami musieli byscie pokryć różnice a wiadomo ze nie zawsze ma sie te pieniażki. W multibanku przewalutowania są za darmo wiec możecie próbaować tam, kredytują 100% wartości nieruchomości, wcześniejsza spłata jest za darmo, prowizje banku załatwiam 0% z marża też mogę ponegocjować. Jeśli chciała byś pomocy albo porozmawiać chociaż czy to przejdzie to pisz na maila: renata.balcerzak@wp.pl lub dzwoń 663-13-23-45
Jesli to wasz wymażony domek to bym tak łątwo nie rezygnowała, chyba ze juz ktoś inny go kupił
malinowa to zależy czy w pln czy w chf: 3000zł to 182000w pln, 151000CHF w chf, 4tys to 266tys w PLN a 222w chf, 5tys 353tys w PLN a 294 w CHF. To takie przybliżone kwoty brzy załozeniu ze jest 1 osoba w gospodarstwie domowym i bez zobowiazań
to ja sie chyba po nowym roku do Ciebie odezwe (jesli oczywiscie mozna)jak sie zabiore za szukanie kredytu :D

spoko Tel nie zmieniam już od baaaardzo dawna wiec po prostu dzwoń.
dzieki :)

Do Ona 23 - my teoretycznie mamy do sprzedania mieszkanie - ale w Gdansku. Jesli byłabys zainteresowana - daj znać. Mieszkanko roczne.
image
image
image
Gosiksz - chyba bardziej wiarygodne jest zabezpieczenie pod mieszkania niż duże zarobki. Nawet gdy mamy umowę na czas niokreślony to można nas zwolnić i wtedy nie ma już żadnych zarobków. No a mieszkania nam przecież nie zabiorą.

image
image
[b]Lista 2009 - http://buninka.dobrynet.pl/sluby2009.php[/b]
buninka w tym kraju wszystko jest mozliwe;)

Do ren - dzięki bardzo za radę i info;) Domek na nas czeka - jest zarezerwowany bo wpłaciliśmy zaliczkę. Dobrze, że mamy w umowie zapis, że jakby co - zwracają nam 100% wkładu. Ale tez nie chcemy składać broni. Dzięki też za namiary - myslę, że się przydadzą:).
image
image
image

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Elewacja zewnętrzna - jakie materiały i farby polecacie? (15 odpowiedzi)

Pogoda się zrobiła i czas pomyśleć o elewacji zewnętrznej domu. Z tego co zdążyłam się...

Aranżacja małej łazienki z prysznicem, porady (35 odpowiedzi)

Szukam ciekawych propozycji w zakresie aranżacji niedużej łazienki bo u nas to jakieś 9-10m2 i...

Calosciowy remont kuchni ! (27 odpowiedzi)

Poszukujemy kogoś do całościowego remontu kuchni tzn nowe meble,kafelki,malowanie itp :) W miarę...

do góry