Widok

nnt.KREDYTY HIPOTECZNE

Cześć dziewczyny!! mam takie pytanie odnośnie brania kredytu na zakup mieszkania w obecnej sytuacji na rynku finansowym. Bierzecie? Czy może czekacie, aż sytuacja się unormuje? Wiem, że nie ma jasnej odpowiedzi na te pytania, ale może zmagacie się z podobnymi problemami w chwili obecnej.
Mamy wystarczającą sumę na 30/40% wkład własny i chcemy dobrać 70/60% kredytu. Co o tym sądzicie?

[URL="http://www.whenismywedding.com/"]image[/URL]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
co do cen mieszkan... stare z wielkiej płyty moze beda tansze, nowe raczej nie!

co do kredytów hipotecznych - nie ma sie bankom co dziwic, ze wymagaja jakiegos konkretnego dochodu. zabepieczenie na hipotece nie jest wystarczające. potem byłoby tak jak w Stanach... ludzie nie byli w stanie spłacac kredytów, ceny nieruchomości spadały, bo w koncu kto miał je kupowac, no i bank nie jest w stanie odzyskac pieniedzy, które pozyczył!

u nas powoli tez tak zaczęło się dziać! no a jasne jest, ze jak ktos ma dochód ok 3 tys i ok. 2 tys pójdzie na spłatę raty, to raczej długo tak nie da rady!

pewne zaostrzenia są konieczne! a tylko dlatego, ze niektórzy ludzie nieodpowiedzialnie podejmowali decyzję o podjęciu kredytu!

image
no nie do konca sie zgodze, mowisz o odsetkach ktore sa naliczone na 25-30 lat. jezeli sprzedasz dom po 5 latach i jego wartosc nie spadla to te pieniadze ktore wlozylas odzyskasz, odsetki nie beda tak duze. ale jezeli wartosc domu w tym czasie spadla to musisz oddac bankowi wiecej niz pozyczylas i wyciagnac to z wlasnej kieszeni. jezeli dom trzymasz to nie ma tragedii, predzej czy pozniej jego cena wzrosnie, tragedia jest jezeli musisz sprzedac i to sie teraz wlasnie dzieje w anglii, ludzie sie zapozyczyli tak ze jakikolwiek wzrost odsetek, czy tez rachunkow powoduje ze ich nie stac na splaty, musza sprzedawac a dostaja mniej niz zaplacili.

image

image
walerka napisał(a):

co do brania 100% kredytu to ryzykujesz ze za 2
> lata bedziesz wisiala bankowi wiecej niz jest wart twoj dom.

Biorąc kredyt nawet na 70% jesteś winna bankowi już w dniu podpisania kredytu dużo więcej niż warty jest dom... i nie Twój dom tylko dom banku do momentu spłaty... live is brutal.

no ja też chyba bedę mieszkać pod mostem ale z moim ukochany m i to jest ważne:)tak głupia sobie tłumacze

image
image
No tak, wszystko prawda, tylko to był nasz wymarzony domek... i za super cenę... Ech, no szkoda... ale cóż, poczekamy. Bęzie lepiej bo inaczej nam banki pobankrutują a do tego przecież nie dopuścimy;)
image
image
My właśnie dobrowolnie zrezygnowaliśmy z naszego M. :-( Wydaję mi się, że była to dobra decyzja. Pieniądze, które mamy na wkład własny nie uciekną, a przynajmniej nie będziemy się ładować w sam środek tego co się teraz dzieje. A może do tego czasu chociaż troszke mieszkania potanieją, sytuacja się unormuje, marże spadną i wtedy wystartujemy znowu :-) Także nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło :-)

[URL="http://www.whenismywedding.com/"]image[/URL]
Ona - w Starogardzie Gdańskim

image
image
[b]Lista 2009 - http://buninka.dobrynet.pl/sluby2009.php[/b]
Dla mnie cała sytuacja w Polsce na temat cen mieszkań, brania kredytów (komu, na jakich warunkach, ile) jest poprostu tragiczna. Okazało się, że pól roku temu będąc na działalności gospodarczej co najmniej pół roku można było uzyskać kredyt na mieszkanie w niektórych bankach, a teraz trzeba minimum rok i jeszcze gorsze warunki, niższa kwota kredytu. Najlepsze jest to, że czasami bank da kredyt, ale tylko na taką kwotę, że w gdańsku na kawalerkę ledwo starczy gdzieś na obrzeżach. Ciekawa jestem co mają zrobić ludzie o przeciętnych dochodach? Do końca życia wynajmować mieszkanie (za również kolosalne sumy) czy może wylądować pod mostem? To jest jedna, wielka paranoja :(
Buninka a gdze zlokalizowane jest mieszkanie, które sprzedajesz? prosze o info. na maila biuropon@interia.pl
Pozdrawiam
nie znam sytuacji w Polsce ale w UK skad ten kryzys miedzy innymi idzie, mieszkania polecialy o 20% i beda dalej szly w dol, nie ma co teraz kupowac. W polsce sa bardzo wywindowane ceny mieszkan, zupelnie nie adekwatne do zarobkow, tak tez bylo w UK, nie pracuje w banku ale tak na chlopski rozum, nie wierze ze Polske nie udezy recesja, moze na mniejsza skale, moze troche pozniej ale to sie stanie a wtedy musza potaniec mieszkania. co do brania 100% kredytu to ryzykujesz ze za 2 lata bedziesz wisiala bankowi wiecej niz jest wart twoj dom.

image

image
widze ze coraz wiecej zalamanych...

My też jesteśmy załamani, a miało być tak pięknie: ślub, w prezencie działka pod budowę domu, kredyt i mały biały domek, a co jest.....?????

image

image
Pati - ja cię doskonale rozumiem, nam bank robi podobne trudności. Aby kupić działkę musieliśmy wziąć kredyty gotówkowe, a to przy spłacie raty wychodzi o 1000 zł więcej niż przy hipotecznym. Nie zdążyłam sprzedać mieszkania więc musieliśmy wziąć ten nieszczęsny gotówkowy. Teraz szukam kupca na mieszkanie. Najdziwniejsze jest że banku nie interesują zabezpieczenia hipoteczne, interesują ich tylko bardzo wysokie zarobki. Jak by sie miało kurde bardzo wysokie zarobki to by się za gotówke przecież dom budowało.

image
image
[b]Lista 2009 - http://buninka.dobrynet.pl/sluby2009.php[/b]
oj rany rany... smutno mi dzisiaj, bo walczyliśmy o kredyt na nasz domek.. niestety chcieliśmy wziąć na 100%, pod masę zabezpieczeń hipotecznych, pensji, rodziców... No i własnie wczoraj marzenia nam się rozwiały. Co dzien bank wprowadza nowe warunki... to jak zabawa w kotka i myszkę... ech... Powodzenia wszystkim innym, ktorym w tym kryzysie przyszło walczyć o swój kawałek podłogi..:)
Ale powiem jeszcze jedno - to niezła próba dla związku... - my zdalismy;)
image
image
image
a co mozesz ciekawego mi napisac o kredycie w twoim banku? :D

Maja po takich wypowiedziach widać jakie ludzie mają pojęcie n.t. systemu bankowego. Nasz system diametralnie różni się od tego w USA, gdzie absolutnie każdy kto miał nieruchomość mógł wziąć kredyt. U nas jest zupełnie inaczej i to nieprawda, że każdy taki kredyt może dostać. Może zatem najpierw trochę poczytaj na ten temat a potem się wypowiadaj, bo troche bez sensu powtarzać gdzieś zasłyszane opinie.

Maja widać że się kompletnie na tym nie znasz. Polski system bankowy kompletnie odbiega od amerykańskiego.

image

image

wg mnie powinni u nas zaostrzyć warunki dawania kredytów. Od czego nastąpił kryzys w Stanach?-właśnie od kredytów hipotecznych,których ludzie nabrali i nie mogą spłacić. Jeśli u nas tak dalej będzie,że prawie każdy dostaje kredyt i to jeszcze na 100% to sytuacja będzie analogiczna.

image
ja sie zastanawiam nad kredytem ale jak patrze co sie dzieje teraz to.... cienko to widze ;)

Aha, no i oczywiście, gdyby ktoś chciał kredyt w multibanku, bądź nawiązać współpracę, to oczywiście zapraszam do kontaktu! :)

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Która lokalizacja lepsza do mieszkania? Gdańsk, Sopot czy Gdynia? (94 odpowiedzi)

Witajcie, nie jestem z 3city a planuje zakup mieszkania. Nie wiem jednak która lokalizacja jest...

Czy da się urządzić małą funkcjonalną łazienkę? (5 odpowiedzi)

Czy naprawdę da się urządzić bardzo małą łazienkę tak, żeby była funkcjonalna? Myślę o wannie,...

ile czasu potrzeba aby wykończyć mieszkanie 42m2 (49 odpowiedzi)

Witam, mam pytanie : ile mniej więcej potrzeba czasu aby wykończyć mieszkanie 42m2 w stanie...

do góry