Widok

nnt Rachunek za prad mnie zalamal :(

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Wlasnie otrzymalam rachunek za prad. Mam w Energa SA. Do tej pory za 6 misiecy mialam jakies 500-530zl a dzis mi przyszlo 750zl :( To prawda ze przy dziecko wiecej pradu idzie ale az tyle? Mamy w mieszkaniu wszystko na prad. Jejku juz mam dosc tych podwyzek :(
A Wy ile placicie za prad?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja już kiedyś pisałam, mieszkanie niecałe 50m, dwie osoby, na prąd tylko tradycyjne sprzęty (pralka, lodówka, tv, 2 komputery, piekarnik - do tego wszystko nowe A albo A+) - a rachunki 200-250 zł na dwa miesiące i ciągle niedopłaty - więc rozliczenie rzeczywiste nic mi nie da :/
większość sprzętów wyłączamy ze stand-by, ładowarki nigdy nie zostają w kontakcie, nauczyłam się uważać na światło - bo kiedyś lubiłam mieć oświetlony cały dom ;) - i nic. licznik podobno ok. nie wiem, skąd te rachunki :(
ja mam rach 750 zł,,,
a i zmywarka - ale też nowa ;)
Dzizas... te rachunki ach :( no nic trzeba zyc dalej i do tego mam nadzieje ze ta paskudna zima sie w koncu skonczy !!

dokładnie wszystko przez tą p..... zimę
ja mam ok 280 300 zl za dwa miesiace :(( a nawet tiwi nie mam;/ ale u mnie to boler ciagnie wode! a zarowki i halogeny wymienione na ledowe.
Ja mieszkam w domku jedorodzinnym i za 6 msc mam 2400zł. Chciałabym mieć taki rachunek jak Ty...
2400? to ja myśłałam, że mam dużo. Ja w domu mam ponad 1500 za 6 mcy, mimo, że wydaje mi się, że co raz mniej zużywamy i co raz oszczędniejsze sprzęty i żarówki mamy to i tak nic nie spada.
babki a jak zrobić żeby móc płacić za rzeczywiste zużycie?? co muszę zrobić ??

a chciałabyś też taki metraż w bloku??
hmm, strasznie duze te rachunki macie ;/ Ja mieszkam w domku jednorodzinnym, wszystko na prąd, włącznie z bramą i hydroforem, siedze z małą w domu, właczony często tv i laptop i płacimy za dwa miechy maks 270zł... pochlastałabym sie, gdybym miała płacić więcej.
Mamy 150 m dom i rachunek dostałam 900zł..tez mnie rozwalił.
Sis ma dom 220m i rachunek miała 680zł- raczej oszczednie musieli podejść do sprawy..

U nas nie mamy takiego rozrzutu, nie wiem juz sama gdzie tkwi problem. Wszystko drogie, coraz droższe...cholera!
no wlasnie , u mnie tez bywało 2400fakt mamy dom ale maly , ,dogrzewalismy sie wtedy troszke prądem, ale zrezygnowałam z elektrycznego bojlera i juz sie nie dogrzewamy a rachunki to mniej wiecej 1500zl za prąd za 6 mcy , tak jak pisalam wychodzi okolo 200-250zl za miesiąc. Teraz zrezygnowałam tez z kuchenki elektrycznej , zobaczymy co bedzie. Poza tym mam zwykłe sprzęty jak kazdy, lodówka , pralka, zmywarka, komp i tv ,wszystkie A lub A+, korzystam z krótkich programów z niezbyt gorącą wodą. żarówki niby energooszczedne, ale mam wątpliwości czy one faktycznie są oszczedne. wyłaczam na noc tv i inne sprzęty i nie wiem już gdzie szukać oszczędności . a wiadomo ,ze są jeszcze inne oplaty chocby na ogrzewanie..... ech szkoda gadac....
już kilka razy o tym pisałyśmy na forum...

musisz wejść na https://ebok.energa.pl/register.php i założyć konto - z podaniem PESEL osoby na którą są faktury oraz nr ostatniej faktury...

po zalogowaniu będziesz miała panel i tam m.in. "rozliczenie rzeczywiste"

http://www.smarteco.pl/rozliczenia-smart-eco-rozliczenia-rzeczywiste_1
chciałabym mieć taki rachunek :) ja mam 2000 - 2300 wszystko na prąd... ogrzewanie jeden pokój i łazienka, ciepła woda i czasami grzejnik w drugim pokoju ,
My też dom, za 6 miesięcy wychodzi kolo 1000 zł ale..............Wymieniliśmy piec gazowy i zużycia gazu spadło o 2/3 !!!
Jestem w szoku. W ubiegłym roku płaciliśmy za okres od początku stycznia do początku lutego 450 zł. Wczoraj dostałam rachunek 123 zł za miesiąc :) Myslałam że się walneli ale poszłam sprawdzić, wszystko dobrze spisane :)
to i tak mało mieliście jak 450 zł, a 123 zł to jakaś bajka, co to za cudowny piec?
My też mamy dom (240 m +120 m piwnicy) i dostaliśmy za 6 m-cy 780 zł - wychodzi 130 na miesiac; wszystko na prąd (mikrofala, piekarnik, indukcja, okap, zmywarka, lodówka, rekuperator (włączony 365 dni w roku, ), piec, 2 tv, komp, radio- od rana do wieczora, pralka), tylko ogrzewanie gazowe;
Jejku to wspolczuje....
No ja co 2 miesiace place 120 zł
Chciałam zrobić rozliczenie rzeczywiste z energa,ale jak przeczytałam,że wtedy jest prawie 2 razy droższy prąd to szybko zrezygnowałam...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaki wozek wybrac? (83 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

Dzieci z AZS porady kosmetyki wsparcie mamuś (7 odpowiedzi)

Założylam ten temat ponieważ moja Amelia ma azs. Czytałam na temat tej choroby, wiem jak trzeba...

Atopowe zapalenie skory (13 odpowiedzi)

Czego uzywac do pielegnacji?? Co podawac a czego nie do jedzenia??

do góry