Widok

nnt Rachunek za prad mnie zalamal :(

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Wlasnie otrzymalam rachunek za prad. Mam w Energa SA. Do tej pory za 6 misiecy mialam jakies 500-530zl a dzis mi przyszlo 750zl :( To prawda ze przy dziecko wiecej pradu idzie ale az tyle? Mamy w mieszkaniu wszystko na prad. Jejku juz mam dosc tych podwyzek :(
A Wy ile placicie za prad?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
my za gaz ok 600zł miesięcznie:(
Za gaz zaplaciliśmy (od 3.01 do 2.02) 620 zł
MamoMarty, jaki macie piec? My też ostatnio wymieniliśmy, teraz czekam ze strachem na pierwszy rachunek..
U nas za prąd przyszło 185 zł za 2 mieś. czyli 555 zł za 6 mieś.wychodzi. A ogrzewanie mamy na gaz.
Jakie macie rachunki za gaz? My w mieszkaniu, nieszczelnym, w te mrozy 1300 zł ostatnio, masakra..
rozliczenia rzeczywiste mają taki sam cennik jak na f-ry

nie wiem skąd inf że to jest drożej?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
my mamy 135 zł za dwa miesiące:)
ja się zdecydowałam na to rozliczenie rzeczywiste, przynajmniej płacę za to, co zużyję, a nie za to co oni oszacują, potem wyrównanie i przeważnie jakieś nadpłaty, i znowu zimą niedopłaty....nie- dziękuję, wysyłam im teraz stan licznika raz w miesiącu i płacę za to co zużyłam :)
nasze M ma 50 m2, więc nie jakieś specjalnie duże... ; z tym że to mieszkanie strychowe w starej kamienicy, tak jak pisałam wyżej ,,ogrzewanie jeden pokój i łazienka, ciepła woda i czasami grzejnik w drugim pokoju '' pozatym, no normalnie tv , pralka, lodówka, laptop, światło ... Rachunki... za prąd zawsze mnie przerażają... I mamy tą niby niższą taryfę, jakieś wekendy i tanie godziny coś takiego... U nas się życie zaczyna 0d 17, no i wekend normalnie od rana, ale w naszej taryfie mamy coś takiego że od piątku od 22 do poniedziałku do 6 rano tańszy prąd.

No właśnie z tym rzeczywistym ponoć nie tak fajnie jest, wie ktoś coś więcej ? Bo myślę nad zmianą, wie ktoś coś więcej, bo opinie różne krążą ?
Ja mam 46 m i wszystko na prad
ja mam mieszkanie niecałe 50 m2, co miesiąc zimą wychodzi mi ok 250 zł :( latem trochę mniej, ale ja mam wszystko na prąd, łącznie z bojlerami i ogrzewaniem, w tym roku dałam się w końcu namówić mężowi na piec akumulacyjny i drugą taryfę- wychodzimy o wiele lepiej i w końcu mamy cieplutko w mieszkaniu, bo poprzednie zimy płaciłam mniej więcej tyle samo, ale oszczędzałam na maxa na ogrzewaniu i ciągle marzliśmy.... niestety tak wychodzi, pogodziłam się już z tymi rachunkami, chociaż był okres, że codziennie spisywałam liczniki, bo myślałam, ze ktoś się do nas podpiął..... ale niestety tyle zżera ogrzewanie prądem :(
ja tez co 2 m-ce place ok 120zł i mam jeszcze ciągle nadpłaty...no ale coś za coś bo w takiej małej klitce to by większość z Was mieszkać nie chciała...
Chciałam zrobić rozliczenie rzeczywiste z energa,ale jak przeczytałam,że wtedy jest prawie 2 razy droższy prąd to szybko zrezygnowałam...
Jejku to wspolczuje....
No ja co 2 miesiace place 120 zł
My też mamy dom (240 m +120 m piwnicy) i dostaliśmy za 6 m-cy 780 zł - wychodzi 130 na miesiac; wszystko na prąd (mikrofala, piekarnik, indukcja, okap, zmywarka, lodówka, rekuperator (włączony 365 dni w roku, ), piec, 2 tv, komp, radio- od rana do wieczora, pralka), tylko ogrzewanie gazowe;
to i tak mało mieliście jak 450 zł, a 123 zł to jakaś bajka, co to za cudowny piec?
My też dom, za 6 miesięcy wychodzi kolo 1000 zł ale..............Wymieniliśmy piec gazowy i zużycia gazu spadło o 2/3 !!!
Jestem w szoku. W ubiegłym roku płaciliśmy za okres od początku stycznia do początku lutego 450 zł. Wczoraj dostałam rachunek 123 zł za miesiąc :) Myslałam że się walneli ale poszłam sprawdzić, wszystko dobrze spisane :)
chciałabym mieć taki rachunek :) ja mam 2000 - 2300 wszystko na prąd... ogrzewanie jeden pokój i łazienka, ciepła woda i czasami grzejnik w drugim pokoju ,
już kilka razy o tym pisałyśmy na forum...

musisz wejść na https://ebok.energa.pl/register.php i założyć konto - z podaniem PESEL osoby na którą są faktury oraz nr ostatniej faktury...

po zalogowaniu będziesz miała panel i tam m.in. "rozliczenie rzeczywiste"

http://www.smarteco.pl/rozliczenia-smart-eco-rozliczenia-rzeczywiste_1
no wlasnie , u mnie tez bywało 2400fakt mamy dom ale maly , ,dogrzewalismy sie wtedy troszke prądem, ale zrezygnowałam z elektrycznego bojlera i juz sie nie dogrzewamy a rachunki to mniej wiecej 1500zl za prąd za 6 mcy , tak jak pisalam wychodzi okolo 200-250zl za miesiąc. Teraz zrezygnowałam tez z kuchenki elektrycznej , zobaczymy co bedzie. Poza tym mam zwykłe sprzęty jak kazdy, lodówka , pralka, zmywarka, komp i tv ,wszystkie A lub A+, korzystam z krótkich programów z niezbyt gorącą wodą. żarówki niby energooszczedne, ale mam wątpliwości czy one faktycznie są oszczedne. wyłaczam na noc tv i inne sprzęty i nie wiem już gdzie szukać oszczędności . a wiadomo ,ze są jeszcze inne oplaty chocby na ogrzewanie..... ech szkoda gadac....
Mamy 150 m dom i rachunek dostałam 900zł..tez mnie rozwalił.
Sis ma dom 220m i rachunek miała 680zł- raczej oszczednie musieli podejść do sprawy..

U nas nie mamy takiego rozrzutu, nie wiem juz sama gdzie tkwi problem. Wszystko drogie, coraz droższe...cholera!
hmm, strasznie duze te rachunki macie ;/ Ja mieszkam w domku jednorodzinnym, wszystko na prąd, włącznie z bramą i hydroforem, siedze z małą w domu, właczony często tv i laptop i płacimy za dwa miechy maks 270zł... pochlastałabym sie, gdybym miała płacić więcej.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry