Widok

mononukleoza

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
witam, czy mononukleoza u dzieci jest groźna?
u mojego synka wykryto tę bakterię (zaraził się w żłobku) ale nic się nie dzieje nie gorączkuje, nie ma żadnych objawów poza powiększonymi ezłami chłonnymi ale to po zapaleniu uszka.
image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Radzę udać się do specjalisty. Moja znajoma złapała mononukleozę jako dorosła osoba i musiała 3 tygodnie przeleżeć w szpitalu zakaźnym, a potem przez 3 miesiące była na diecie wątrobowej.
napewno sie wybiorę tylko tak jak czytam w necie to leczenie jest objawowe a on nie ma żadnych objawów yj gorączka cy kłopoty z oddychaniem...
nie chc go dawać do szpitala ale jak trzeba będzie to dam bo zdrowie jest najważniejsze...
image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
leczenie jest faktycznie objawowe - kolezanki córa miala ( jedyne objawy to malo jadla i byla oslabiona) - byla w domu jakiś m-c , nie wiem czy dostawała jakies leki , faktycznie miała zaleconą jakąś dietę przez jakis czas
dorośli faktycznie często lądują w szpitalu, ale u dzieci zazwyczaj przechodzi łagodniej i najczęściej nie jest potrzebna hospitalizacja. U dużej grupy dzieci nawet nie wykrywa się tego wirusa błędnie diagnozując jako angina, grypa itp. Wirus obciąża dość wątrobę, więc dobrze, że został zdiagnozowany - wówczas niepodaje się np. antybiotyków. Właśnie z tego powodu wskazana jest dieta lekkostrawna.
Mononukleozę leczy się środkami z paracetamolem - broń boże nie podawać antybiotyku opartego na penicylinie bo może uczulić;
Najlepiej iść do specjalisty aby dobrał odpowiednile leczenie- nieleczona mononukleoza może być bardzo groźna;
Ja przez 2 tyg nie wiedziałam co mi jest i leczyłam się na grypę, anginę itd - skończyło się pobytem w szpitalu, osłabieniem wątroby, szpiku kostnego oraz serca - rok dochodziłam do siebie :/
ja mialam jak mialam cos kolo 12 lat. ts choroba atakuje rozne czesci ciala. u mnie gardlo na tyle ze przez 3 tyg zywilam sie przetartymi bananami bo nic innego nie moglam przelknac. acha i to nie bakteria tylko wirus
image

image
mały miał robione badania krwi i AST wyszło 42 więc to wskazuje na mononukleozę... we wtorek idziemy do lekarza zobaczymy....
image

image
A swoją drogą mówi się, że mononukleoza to choroba pocałunków - ciekawe więc, jak nasze dzieci spędzają w żłobku czas:-) Sama byłam świadkiem, jak jedna z dziewczynek pokazywała mojemu synkowi, co ma pod sukienką... Chodziło o nowe rajstopki oczywiście:-)
haha wyrywa synka na rajstopki nono...
ja widziałam nie raz jak tam dzieci dawałay sobie buziaki...
ale swoją drogą dziwi mnie to ze do prywatnych "żłobków" nie wymagają zaświadczeń np sanepidowskich,
ciesze się że już będ mogła od września dać synka do publicznego żłobka tam mi się wydaje jest lepiej pod tym względem. Mają więcej kontroli żłobka i bardziej restrykcyjne zasady bezpieczeństwa itp...
image

image
w przpadku dzieci moze dojsc do obrzeku watroby i dwunastnicy, dziecko jest ruchliwe, duzo biega, wywraca sie i obrzekniety narzad moze doznac urazu co jest niebezpieczne.
synek miał robione usg i organy są w normie. Nie wiem co myślec bo jak czytam informacje na temat tej choroby to wygląda na to ze w tym przypadku ma ona bardzo słaby (na szczęście) przebieg.
image

image
czy ktoś jeszcze się zetknął z tym wirusem??
image

image
ja sie o malo co nei przekrecilam z powodu mononukleozy
pamietam ze bylo naprawde strasznie, mama juz sie ze mna nad moim lozkiem zegnala normalnie
image
2rabbits.eu - pościele, kocyki i przytulanki dla maluchów
choroba atakuje węzły chłonne ,nie odwlekaj wizyty u lekarza,dziecko musi być pod kontrolą żeby uniknąć powikłań.
byłam z synkiem u pani doktor powiedziała że to nie jest mononukleoza - na szczęście!!!!
Synek ma powiększonewęzły chłonne ale innych objawów nie ma więc mam czekać i za miesiąc zrobić kontrolne badania krwi:)
Strasznie się cieszę że to nie mononukleoza ale dziękuję wam rodzice że przyłączyliście się do tego wątku
Pozdrawiam
image

image
u nas podejrzenie :(

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Gdzie ubieracie swoje dzieci (36 odpowiedzi)

Witam, zastanawiam sie gdzie mogłabym nakupowac swojej córce troche rzeczy, chodzę szukam i...

Ile wydajecie dziennie na jedzenie? (86 odpowiedzi)

U mnie sam obiad wychodzi 30-40 zł. Dziennie wydaję 70-100zł. Zastanawiam się,czy nie przesadzam...

krzywe ząbki (26 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...

do góry