Widok

nudne menu...szukam inspiracji:)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
synek ma prawie 10 miesięcy, ma juz 5 zabków i ładnie gryzie..dawałam mu słoiczki, ale tez i sama gotowałam zupki z eko warzyw..były tez kisiel na mm i budyń na mm oraz naleśniki z owockami ze słoiczka..

pomysłow i stron jest wiele, ale chciałam spytac czy moge juz robić jedna zupe dla nas wszystkich??? jesli tak to na jakim mięsie??

myślicie, że moge juz dawac mu na śniadanko jakies kanapeczki z twarogiem, albo wedlinka??
kurcze jak mnie nudza juz te kaszki i papki:ppp
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mysle, że spokojnie możesz mu juz dawać coś innego prócz słoiczkow:).
Mój syn ma 15 miesięcy i dostaje zupy nasze - tylko mało przyprawione. Lekko zmiksowane z posiekanym miesem i makaronem. Kanapki z twarogiem, serem, warywami. Ostatnio na wakacjach zasmakował nawaet w kielbaskach z kurczaka - przygotowanych jak parowki:).
acha, ja robie zupy na kurczaku lub indyku.. az tak duzo hormonów to chyba nie ma:):). Czasem królik lub cielęcina:)
Mój maluch ma prawie 11 miesiecy i 8 ząbków,je prawie wszystko to co my, oprocz sażonego.W tym wieku już może wiele produktów wprowadzić,jesli nie mam alergii czy skazy białkowej.Tu jest link.Ostatnio nawet zupe szczawiowa jadl,co myslalam ,ze nie bedzie mu smakowac,a wcinal,az uszy sie trzesly.Zupy gotuje na piersi z kurczka wiejskiej bez skory,schabie.Kanapki z maselkiem też je.

http://www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/co-kiedy-w-diecie-dziecka/170-produkty-spozywcze-w-diecie-dziecka-ktore-ukonczylo-10-miesiac-zycia.html
słuchajcie, a jak mozna sprawić zeby np. rosół był smaczny???
głupie pytanko, no ale ja zawsze na tych chemicznych kostkach robiłam...a teraz wiadomo bez soli, bez kostki, dodajecie jakies specjalne zioła??? czym to przyprawic???
Ja daję seler i pietruszka(korzeń i natka),marchewka,por,sypię troche jakiegos kucharka,mlody bardzo lubi.No i oczywiście mieso z kurczaka,czasem od babci dostaniemy wiejska kure to dodaje mala cześc,zeby nie byl za tłusty
a kucharka mozna sypac?
ja daje troche do wszystkich zup,bo moj synek tych bezsmakowych nie chcial i mial odruch wymiotny,ale my bylismy na mleku mm i od 6 miesiaca powoli wprowadzalam mu zupy i inne dania.Po prostu mniej tylko sole ,nie daje pieprzu.Jak robie kotlety mielone albo rybe to jemu gotuje albo robie pulpeciki
ja bym kucharka czy vegety (i podobnych) nie sypała
dla mnie to sama chemia... i nawet nam nie sypię

ja (na razie tylko "dorosłe" zupy robię) daję - mięsko (ostatnio np. dwa skrzydła z indyka) + włoszczyzna - kawałek selera, kilka marchewek, kilka pietruszek + natka pietruszki, cebulę (cebula na pół, opalona na gazie), kilka marchewek, kawałek pora, 2-4 listki laurowe, kilka (mniejż niż 8-10) ziaren ziela angielskiego
i tak gotuję ten rosół
na koniec dostalam do smaku (ale dużo nie trzeba)
super pomysł z tymi pulpecikami:)
dzieki!
a i jeszcze kilka ziaren pieprzu do tego wrzucam
no własnie, zupa bez soli...piepżu, weget...to jak nadac jej smak?
dac wiecej warzyw?
Moj tez ma 10mcy tyle ze zebow brak:P
I je na sniadanko i kolacje kanapeczke z serkiem topionym,zółtym ale cieniutko pokrojonym a najbardziej uwielbia z pasztecikiem:)

Zupe jak gotuje to zanim przyprawie to odlewam dla Niego osobno bo podobno mial wysypke od soli i przypraw z zupy ktora z Nami jadl,bo sol sie poda jak dziecko skonczy min rok tak mowila lekarka nie wiem ile w tym prawdya gotuje zawsze na miesku z kurczaka.

Mimo ze zabkow nie ma to uwielbia brac wieksze kawalki ,wogole mu ziemniakow czy kalafiora nie rozdrabniam i smialo gryzie hehe

A wczoraj jadl np ziemniaczki ale juz te co dla siebie gotujemy i jajko na maselku usmazone raz jak na jajecznice a raz sadzone:)

Zreszta moj juz je prawie wszystko a ze sloiczkow nie ma mowy,nie wezmie:P
malaniunia, a pasztet sama pieczesz czy taki jakis kupny dajesz?
aśku:
należy bardzo długo gotować zupę - minimum 2-3h - ja zawsze robię bez tych veget, kostek i innych dziwnych dodatków i naprawdę są smaczne :) ( sól jednak dla nas daję, ale to możecie dla siebie na talerzu już dosoliić)
a propos kurczaków i indyków chciałam was przestrzec, u mojej małej pojawiły się naprawdę duże guzki, to chyba torbiele, na sutkach i jajnikach, dr endokrynolog kazała wykluczyć całkowicie drób, wykluczyłam wcześniej kurczaka ale to nic nie dało, dopiero po kilku m-cach po odstawieniu również indyka zniknęło...
może nie wszystkie dzieci tak reagują i nie każdy drób jest pasiony hormonami ale pisze Wam o tym, gdybyście miały podobną sytuację, teraz już daje jej trochę drobiu ale nie przesadzam z tym
pieprz daję w ziarnach - wczesniej zresztą też nie pieprzyłam zup, mimo iż inne potrawy to raczej ostre robimy
solę na sam koniec

i szczerze? nie czuję różnicy wielkiej niż jak doprawiałam vegetą...
ale fakt - chyba więcej mięsa i włoszczyzny daję - wczesniej wychodził mi bardziej wodnisty wywar i go doprawiałam vegetą lub kostką rosołową
"należy bardzo długo gotować zupę - minimum 2-3h "

no dokładnie
u nas zupa sobie pyrka i pyrka... i zapachy rozsiewa;)
Ja kupuje pasztet ale taki ' z wyzszej polki' drobiowy ,kiedys Nasze matki nie wydziwialy i jest z Nami wszystko ok wiec po co przesadzac jak mozna kupic;)
ołkiej to moja tez sobie "popyrka" 2/3 godzinki:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry