Widok

pączki

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, szukam sprawdzonego przepisu na Pączki serkowe. żeby nie były twarde następnego dnia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Cieszę się, że faworki smakowały :-))
Jeżeli nie masz pomysłu na białka jajek, to zamroź. Ja wlewam je do woreczka, oznaczam (piszę datę i ilość) i wykorzystuję jak potrzebuję. Rozmrażają się bardzo szybko. Robię bezy, ale najczęściej tort Pavlova z owocami, albo wierzch do tart.
faworki wyszły przepyszne dziś już tylko zostało kilka sztuk :) Pozostała mi szklanka białek czy doradzicie co zrobić jakieś ciasto lub ciasteczka a może jakiś inny pomysł ?
sylwia127- tylko cieniutko rozwałkuj- tak, żeby stół prześwitywał, wtedy faworki będą lekkie, pulchne, napowietrzone i rozpływające się w ustach. ja pączki już usmażyłam- wieczorem zajmę się faworkami.
są PYCHA jeszcze raz dziękuję za przepis :)
ja zaraz smażyć zacznę faworki martszp. Ciasto wyszło ładnie zobaczymy jak w smaku
będzie dobrze :-)
We frytkownicy nigdy nie smażyłam- myślę, że można, ale pamiętaj, że one trochę urosną- zachowaj odstęp :-)
a mozna piec w frytkownicy te donaty:)?
kurde, ja takie chuchro jestem ze nie mialm sily ugnaitac:) dodalam jajko:) a twarog zmielilam blenderem, zobacze co z tego wyjdzie, bo chyba dobrzez nie wygniotlam, trudno:( wiedzialm ze mam lewe lapy:)
możesz do dodać trochę śmietany, mleka, ale tylko tyle, żeby ciasto się skleiło, może też trochę dłużej wyrabiaj- margaryna zmięknie od ciepła Twoich rąk i bardziej wszystko sklei.
ewciak- a twaróg zmieliłaś?
martszpt ratunku wiedzilam ze cos spindole, wlasnie robie donaty, ciasto nie chce sie sklepic!!!!!!!!! w calość co roboc:)
a ja życzę wam dziś dziewczyny SMACZNEGO!!!
właśnie zjadłam 2 pączki z konfiturą jagodową i śliwkową - zrobione przez moja teściową

ps. Pycha! w temacie pączków teściowa nie ma sobie równych - idę po następnego ;-)
dzięki Dziewczyny za przepisy.

wczoraj smażyłam pączki serkowe. pycha :) nawet wiśnię włożyłam do każdego.

na drugi dzień też są ok, ale troche sztywniejsze.
Ja robię z tego przepisu.
Pączki wychodzą pyszne, najlepsze są z nadzieniem różanym :)

Składniki:
• 50 dkg mąki
• 4 dkg drożdży
• 15 dkg cukru
• 200 ml mleka
• 8 dkg masła lub margaryny
• 1 jajko
• 1 kg smalcu
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 słoiczek powideł ( po 2-3 łyżki na sztukę)
• Szczypta soli

Wykonanie:
Wsypać całą mąkę do miski, posrodku mąki zrobić zagłębienie i wkruszyć drożdże. Wsypać 8 dkg cukru. Wlać 100 ml podgrzanego nleka. Dobrze wymieszać składniki. Odstawić pod przykryciem, w cieple, na ok. 15 minut.

Rozpuscić tłuszcz ( masło) w reszcie mleka. Rozbełtać jajko, dodać odrobinę soli.
Do ciasta dolać mleko i ponownie zagniesć wszystkie składniki na jednolitą masę aby ciasto było gładkie i odchodziło od ręki. Następnie odstawić jeszcze na następne 15 minut. Ponownie zagniesć i uformować około 12 kulek. Pozostawić kulki do wyrosnięcia na nastepne 10 minut.

Rozgrzać smalec w duzym , głębokim garnku do temeperatury ok. 175 stopni. Smażyc ączki porcjami na złoty kolor. Podczas smażenia powinny swobodnie pływać w tłuszzu. Po wyjęciu ja układam pąćzki na ręczniku papierowym do odsączenia, i obtaczam ( jeszcze gorące) w cukrze i wentualnie w cynamonie.
Potem cienką szprycą wstrzykuję powidła.

Przepis nie jest pracochłonny, choć może zajmujący więcej czasu, ale pączki wychodzą niebiańskie :o)
to ciasto z serka homogenozowanego mieszasz- miksujesz i jest dość gęste, dlatego na tłuszcz nakładasz łyżeczką, a drugą zgraniasz ciasto.
a te paczki z serka homogenizowanego to ciasto tylko mieszamy czy ugniatamy?i jak nakladamy lyzeczka,nie formujemy z nich zadnych kulek czy cos?tylko tak z lyzeczki wkladamy do oleju?sorki ale nie jestem dobra w gotowaniu:)
dzieki , może dziś spróbuję zrobić :)
Używam 18% kwaśnej z Maćkowy
a ta śmietana do faworków to ilu % ???
A macie przepis na zwykłe pącxzki?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

do góry