Widok

pączki

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, szukam sprawdzonego przepisu na Pączki serkowe. żeby nie były twarde następnego dnia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Cieszę się, że faworki smakowały :-))
Jeżeli nie masz pomysłu na białka jajek, to zamroź. Ja wlewam je do woreczka, oznaczam (piszę datę i ilość) i wykorzystuję jak potrzebuję. Rozmrażają się bardzo szybko. Robię bezy, ale najczęściej tort Pavlova z owocami, albo wierzch do tart.
faworki wyszły przepyszne dziś już tylko zostało kilka sztuk :) Pozostała mi szklanka białek czy doradzicie co zrobić jakieś ciasto lub ciasteczka a może jakiś inny pomysł ?
sylwia127- tylko cieniutko rozwałkuj- tak, żeby stół prześwitywał, wtedy faworki będą lekkie, pulchne, napowietrzone i rozpływające się w ustach. ja pączki już usmażyłam- wieczorem zajmę się faworkami.
są PYCHA jeszcze raz dziękuję za przepis :)
ja zaraz smażyć zacznę faworki martszp. Ciasto wyszło ładnie zobaczymy jak w smaku
będzie dobrze :-)
We frytkownicy nigdy nie smażyłam- myślę, że można, ale pamiętaj, że one trochę urosną- zachowaj odstęp :-)
a mozna piec w frytkownicy te donaty:)?
kurde, ja takie chuchro jestem ze nie mialm sily ugnaitac:) dodalam jajko:) a twarog zmielilam blenderem, zobacze co z tego wyjdzie, bo chyba dobrzez nie wygniotlam, trudno:( wiedzialm ze mam lewe lapy:)
możesz do dodać trochę śmietany, mleka, ale tylko tyle, żeby ciasto się skleiło, może też trochę dłużej wyrabiaj- margaryna zmięknie od ciepła Twoich rąk i bardziej wszystko sklei.
ewciak- a twaróg zmieliłaś?
martszpt ratunku wiedzilam ze cos spindole, wlasnie robie donaty, ciasto nie chce sie sklepic!!!!!!!!! w calość co roboc:)
a ja życzę wam dziś dziewczyny SMACZNEGO!!!
właśnie zjadłam 2 pączki z konfiturą jagodową i śliwkową - zrobione przez moja teściową

ps. Pycha! w temacie pączków teściowa nie ma sobie równych - idę po następnego ;-)
dzięki Dziewczyny za przepisy.

wczoraj smażyłam pączki serkowe. pycha :) nawet wiśnię włożyłam do każdego.

na drugi dzień też są ok, ale troche sztywniejsze.
Ja robię z tego przepisu.
Pączki wychodzą pyszne, najlepsze są z nadzieniem różanym :)

Składniki:
• 50 dkg mąki
• 4 dkg drożdży
• 15 dkg cukru
• 200 ml mleka
• 8 dkg masła lub margaryny
• 1 jajko
• 1 kg smalcu
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 słoiczek powideł ( po 2-3 łyżki na sztukę)
• Szczypta soli

Wykonanie:
Wsypać całą mąkę do miski, posrodku mąki zrobić zagłębienie i wkruszyć drożdże. Wsypać 8 dkg cukru. Wlać 100 ml podgrzanego nleka. Dobrze wymieszać składniki. Odstawić pod przykryciem, w cieple, na ok. 15 minut.

Rozpuscić tłuszcz ( masło) w reszcie mleka. Rozbełtać jajko, dodać odrobinę soli.
Do ciasta dolać mleko i ponownie zagniesć wszystkie składniki na jednolitą masę aby ciasto było gładkie i odchodziło od ręki. Następnie odstawić jeszcze na następne 15 minut. Ponownie zagniesć i uformować około 12 kulek. Pozostawić kulki do wyrosnięcia na nastepne 10 minut.

Rozgrzać smalec w duzym , głębokim garnku do temeperatury ok. 175 stopni. Smażyc ączki porcjami na złoty kolor. Podczas smażenia powinny swobodnie pływać w tłuszzu. Po wyjęciu ja układam pąćzki na ręczniku papierowym do odsączenia, i obtaczam ( jeszcze gorące) w cukrze i wentualnie w cynamonie.
Potem cienką szprycą wstrzykuję powidła.

Przepis nie jest pracochłonny, choć może zajmujący więcej czasu, ale pączki wychodzą niebiańskie :o)
to ciasto z serka homogenozowanego mieszasz- miksujesz i jest dość gęste, dlatego na tłuszcz nakładasz łyżeczką, a drugą zgraniasz ciasto.
a te paczki z serka homogenizowanego to ciasto tylko mieszamy czy ugniatamy?i jak nakladamy lyzeczka,nie formujemy z nich zadnych kulek czy cos?tylko tak z lyzeczki wkladamy do oleju?sorki ale nie jestem dobra w gotowaniu:)
dzieki , może dziś spróbuję zrobić :)
Używam 18% kwaśnej z Maćkowy
a ta śmietana do faworków to ilu % ???
A macie przepis na zwykłe pącxzki?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

do góry