Widok

pączki

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, szukam sprawdzonego przepisu na Pączki serkowe. żeby nie były twarde następnego dnia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja mam fajny przepis ale w domu no i nie powiem Ci czy następnego dnia będą dobre bo nigdy nie wytrwały do następnego dnia:) ale wieczorkeim moge wrzucić przepis.
super, będę czekała. chce zrobić w środę i zanieść koleżankom do pracy :) taką tłustoczwartkową niespodziankę.
alex ja już czekam na twój przepis :))
Mój przepis na Donaty:
~1kg mąki (torchę zostanie)
~1,5 łyżeczki sody
~0,5kg twarogu zmielonego przez mszynkę
~1/3 kostki margaryny Kasia
~3 jaja
~3/4 szklanki cukru
Wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować, szklanką wykrawać krążki, a kapslem środki. Smażyć jak pączki w oleju.

Moje ulubione szybkie pączki:
~ 1 opakowanie serka homogenizowanego, waniliowego
~ 1 i 1/2 szklanki mąki
~ 3 jaja (białka ubić na pianę)
~ 1 i 1/2 łyżeczko proszku do pieczenia
Wszystko razem wymieszać, ciasto nakładać łyżką i smażyć na głębokim tłuszczu.
postaram się go poszukać w necie bo pamiętam że właśnie wzeszłym roku go wzięłam z netu i i był rerwelacyjny,jak na niego trafię to wrzuce za chwile a jak nie to dopiero jak do domu wrócę
jakiej wielkości ten serek??
taki zwykły- Maćkowy- 250g. Ale ja i tak zawsze robię z podwójnej ilości :-), bo zawsze za mało :-D
Oczywiście ciasto na pączki, z podwójnej ilości :-D
ZNALAZŁAM SWÓJ PRZEPIS;))
40 dkg zmielonego twarogu
cukier waniliowy (duży)
5 jajek
2 szkl.mąki
łyżeczka sody
łyżka śmietany
Wszystko wymieszać (ja wrzuciłam do mikseRa) i kłaść łyżką na rozgrzany olej, pychotka wychodzą a najlepiej oczywiście smakują jeszcze ciepłe
mam pytanie czy ten przepis na donaty to smakują jak faktyczne donaty czy paczki:) tylko wygladają jak donaty:) pamietam z mlodosci w sopocie jak sie chodzily na prawdziwe donaty, az mi smak wrocil:)
ewciak- trudno mi powiedzieć, bo dawno nie jadłam takich gotowych. Pączki są z ciasta drożdżowego, natomiast w moim przepisie na donaty ich nie ma. Proszę samej spróbować i ocenić :-)
przekonalas mnie, zrobię donaty:) jak patrze na te twoje torty to we wszystko uwierze, ty widze masz super ręke do ciast, dziękuje, tylko ciekawe czy mi wyjdą:)
martaszp te pączki z serka homogenizowanego też robię, super są, to smak mojego dzieciństwa, w ciężkich czasach komuny mama mi takie robiła :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Salambo- z tych pączków z serka homog., zawsze najpierw obgryzam te "farfocelki" :-) na brzegu.
Ja nakładam ciasto dwiema małymi łyżeczkami, tak by pączki były na 1-2 kęsy i by nie były w środku surowe =dobrze się usmażyły.

Ewciak- wyjdą, wyjdą i mam nadzieję, że będą smakować :-) Ciasto wałkuję na grubość tak na 0,5cm. A kapsel to najlepiej metalowy- na ostre ranty, albo malym kieliszkiem.
Dziewczyny czy te pączki z serka homogenizowanego będą dobre w czwartek jak zrobie je jutro wieczorem? Chodzi o to, żeby były w miare świeżutkie, a nie jakieś gumowe :)
A może macie przepis na zwykłe pączusie?
Mam przepis na pyszne pączki- takie zwykłe. Raz jeden mi został na drugi dzień i nie był już taki dobry, ale pierwszego dnia rewelacja. Drugiego pozostaje podgrzanie ;)
No właśnie to jest to, że pączki/racuchy/faworki najlepiej smakują jeszcze ciepłe, kurcze a jak to zrobić jak w czwartek trzeba wcześnie iść do pracy :) Nie pozostaje nic innego jak kupić gotowe :/
niezapominajka- zrób faworki, ale bardzo cienko rozwałkuj ciasto- ja tak wałkuję, że stół mi prześwituje. Po usmażeniu będą kruche i na drugi dzień- sprawdzałam :-)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

otworzyć firmę ?? (38 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

do góry