Widok

pączki

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, szukam sprawdzonego przepisu na Pączki serkowe. żeby nie były twarde następnego dnia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziękuję :) dziś wezmę się w garść i je zrobię:)
Faworki:
~3 szklanki mąki
~5 żółtek
~5 łyżek śmietany kwaśnej
~1 łyżka masła
~2 łyżki spirytusu (lub octu)
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać śmietanę i mieszając dodać rozpuszczone, przestudzone masło, oraz spirytus. Wszystko zagnieść z mąką. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego. A teraz trzeba się wyładować na tym cieście i albo ubijać wałkiem, albo rzucać ciastem o stół :-) Tak długo, aż po przekrojeniu,będą widoczne pęcherzyki powietrza.
Ciasto baaaardzo cienko rozwałkować, uformować faworki i smażyć. Po osączeniu obsypać cukrem pudrem.
a może ktoś ma sprawdzony przepis na faworki?
znalezione;-)))

PĄCZKI 15-MINUTOWE

Przygotowanie: 10 min

Smażenie: 20 min.

Trudność: łatwe

Składniki

• 25 dkg serka homo

• cukier waniliowy

• 3 całe jajka

• 1,5 szkl. mąki

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

• cukier puder do posypania

Etapy przygotowania

1. Wszystkie składniki bardzo dobrze wymieszać.

2. W małym rondelku rozgrzać tłuszcz (olej lub smalec). Łyżeczką od herbaty kłaść małe kluski. Smażyć a odcedzone posypać cukrem pudrem

3. RADA: łyżeczkę maczać w gorącym tłuszczu. Pączki najlepiej smakują w tym samym dniu. SMACZNEGO!!!!
te pączki z serka waniliowego na drugi dzień też są zjadliwe, oczywiście od razu po usmażeniu są rewelacyjne, na dzień następny są takie trochę gąbczaste ale nie są złe, warto zrobić je jak najpóźniej i od razu po smażeniu i osączeniu posypać cukrem pudrem, przygotowanie podwójnej porcji to jakieś 45 min
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
ja jednak zrobię te donaty, albo pączki serowe (jak zwał tak zwał) dziś wieczorem. mam nadzieję że wytrzymaja do czwartku .
niestety nie lubię takich kupionych pączków - szczególnie w tłusty czwartek są wyjątkowo gniotliwe :)
niezapominajka- zrób faworki, ale bardzo cienko rozwałkuj ciasto- ja tak wałkuję, że stół mi prześwituje. Po usmażeniu będą kruche i na drugi dzień- sprawdzałam :-)
No właśnie to jest to, że pączki/racuchy/faworki najlepiej smakują jeszcze ciepłe, kurcze a jak to zrobić jak w czwartek trzeba wcześnie iść do pracy :) Nie pozostaje nic innego jak kupić gotowe :/
Mam przepis na pyszne pączki- takie zwykłe. Raz jeden mi został na drugi dzień i nie był już taki dobry, ale pierwszego dnia rewelacja. Drugiego pozostaje podgrzanie ;)
A może macie przepis na zwykłe pączusie?
Dziewczyny czy te pączki z serka homogenizowanego będą dobre w czwartek jak zrobie je jutro wieczorem? Chodzi o to, żeby były w miare świeżutkie, a nie jakieś gumowe :)
Salambo- z tych pączków z serka homog., zawsze najpierw obgryzam te "farfocelki" :-) na brzegu.
Ja nakładam ciasto dwiema małymi łyżeczkami, tak by pączki były na 1-2 kęsy i by nie były w środku surowe =dobrze się usmażyły.

Ewciak- wyjdą, wyjdą i mam nadzieję, że będą smakować :-) Ciasto wałkuję na grubość tak na 0,5cm. A kapsel to najlepiej metalowy- na ostre ranty, albo malym kieliszkiem.
martaszp te pączki z serka homogenizowanego też robię, super są, to smak mojego dzieciństwa, w ciężkich czasach komuny mama mi takie robiła :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
przekonalas mnie, zrobię donaty:) jak patrze na te twoje torty to we wszystko uwierze, ty widze masz super ręke do ciast, dziękuje, tylko ciekawe czy mi wyjdą:)
ewciak- trudno mi powiedzieć, bo dawno nie jadłam takich gotowych. Pączki są z ciasta drożdżowego, natomiast w moim przepisie na donaty ich nie ma. Proszę samej spróbować i ocenić :-)
mam pytanie czy ten przepis na donaty to smakują jak faktyczne donaty czy paczki:) tylko wygladają jak donaty:) pamietam z mlodosci w sopocie jak sie chodzily na prawdziwe donaty, az mi smak wrocil:)
ZNALAZŁAM SWÓJ PRZEPIS;))
40 dkg zmielonego twarogu
cukier waniliowy (duży)
5 jajek
2 szkl.mąki
łyżeczka sody
łyżka śmietany
Wszystko wymieszać (ja wrzuciłam do mikseRa) i kłaść łyżką na rozgrzany olej, pychotka wychodzą a najlepiej oczywiście smakują jeszcze ciepłe
Oczywiście ciasto na pączki, z podwójnej ilości :-D
taki zwykły- Maćkowy- 250g. Ale ja i tak zawsze robię z podwójnej ilości :-), bo zawsze za mało :-D
jakiej wielkości ten serek??

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry