Widok

pensja w ciąży

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny ja już nic nie rozumiem. W styczniu byłam na zwolenieniu i dostałałam całą pensję. W lutym miałam 3 dni zwolnienia od internisty, reszta od ginekologa a pensja niższa o 200 PLN. Może nie jest to bardzo dużo, ale chyba coś jest nie tak?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
u mnie teoretycznie też firma jest mała a kasę przysłał mi ZUS :P

z pominięciem pracodawcy :)

dostajecie pieniążki z ZUSu na konto??????????
zgadza sie.w firmie w ktorej pracuje a ktora jest mala pieniadze zawsze byly przelewane na konto pracodawcy a pracodawca na moje.
dzisiaj wreszcie dostałam pieniążki z ZUSu :) za okres 12.03-16.04 ;)

czy mogą mi przelewać kasę na konto? czy zawsze musi iść przez pocztę?
jest taka mozliwosc w mniejszej firmie
niemniej zawsze to sa pieniadze z zusu - rozna jest tylko ich droga dotarcia do nas
:D
u mnie jest odwrotnie.mniej niz 20 osob ,kase przelewa pracodawca.To chyba jest po prostu kwestia"dogadania sie" z Zusem
U nas jest zatrudnionych więcej niż 20 osób i powiedzieli mi w kadrach że dlatego oni mi przelewają kasę i załatwiają wszystko sami odpowiednimi drukami z ZUSem, a nie ZUS mi to przelewa.
zawsze placi zus - tylko kwiestia tego czy bezposrednio tobie (firma do 20 osob) czy poprzez konto twojego pracodwcy (firma powyzej 20 osob)
ale zawsze to idzie z zusowej kasy
dzięki Jolga :D
agusia Zus wyplaca jezeli pracodawca nie zatrudnia wiecej niz 20 pracownikow
jak to w końcu jest - ZUS wypłaca w firmie w której NIE MA 20 pracowników, czy w większej?
Agusia, niestety na to wychodzi :( Ja też mam w plecy, bo miałam podwyżkę w styczniu, a pensję liczą mi z 12 miesięcy... W dodatku, ta podwyżka miała być w lipcu, a przesunęli ją na styczeń i dali mniej niż miało być. No ale cóż, o tyle dobrze że kasę wypłaca mi pracodawca a nie ZUS.
czyli jeśli przez ostatnie 9 m-cy starego roku najniższa krajowa była niższa niż teraz, to będę miała w plecy :/
z 12 ostatnich miesiecy naliczaja. 33 dni placil pracodawca od tej pory placi zus czyli pozostaje ci czekac;/
właśnie zobaczyłam(na koncie), że od pracodawcy dostałam 324zł "pensji" za marzec :P (cały czas jestem na zwolnieniu)

Czyżbym już przeszła "w ręce" ZUSu?

Jeśli tak - jak długo mogę czekać na pozostałą część wynagrodzenia?

i jeszcze jedno pytanie - oficjalnie zarabiam najniższą krajową... która od stycznia jest wyższa niż w ubiegłym roku.
co teraz? ZUS wylicza na podstawie wynagrodzenia z ostatnich 12m-cy - ta? czyli będę w plecy? czy wezmą pod uwagę fakt, że wzrosło najniższe wynagrodzenie?
nie obowiazku zawieszać niema w czasie ciązy tyle tylko, że na zwoleniu niemożesz wystawiać rachunków i takie tam między zwolenieniamy jak najbardziej możesz ją prowadzić, ja zawiesiłam bo poszłam do pracy nic związanego z ciąża
a tak jeszcze do tej działalnosci -
czy jest obowiązek zawieszania jej w ciąży? czy też można jej nie prowadzić - tz. płacić skladki ale nie wykonywac nic i nie wystawiac rachunków w czasie zwolneia i wrócić do niej po koncu zwolnienia? albo między zwolnieniami, jesli jest ich kilka, a nie jedno ciągle?
Słuchajcie, jest jeszcze jedna ważna sprawa! Dowiedziałam się ostatnio, że:

"Druk zwolnienia lekarskiego musi być dostarczony przez Pracownika do Działu personalnego nie później niż 3 dni od momentu rozpoczęcia choroby."

Coś takiego pojawiło się w regulaminie pracy w moim zakładzie. Chodzi o to, że pracodawca musi dostarczyć do ZUSu zwolnienie do 7 dni od daty rozpoczęcia choroby, czyli w praktyce ma około 4 dni. Wcześniej pracownik miał 7 dni na dostarczenie do pracodawcy, nie wiem ile czasu pracodwaca miał na dostarczenie do ZUSu. Jeśli jest opóźnienie, to ZUS się nie patyczkuje i wypłaca np. 80% zasiłku chorobowego zamiast 100% w ciąży, a im większe jest opóźnienie, tym więcej procent ZUS obcina!
Lula, pytanie czy chcesz informować pracodawcę o ciąży i w związku z tym dostaniesz zwolnienie z kodem ciążowym płatne 100% czy nie informujesz i bierzesz 80%. Jeśli jesteś w ciąży to lekarz ogólny może Ci wpisać kod ciążowy, ginekolog tak samo. Do tego najlepiej mieć od gina osobne zaświadczenie o ciąży.

ALE - tu chciałabym żeby wypowiedział się ktoś kto wie na pewno:
Jest jeszcze taki przepis, że w ciągu pierwszych 30 dni pracy (ale nie jestem pewna czy u danego pracodawcy czy w ogóle kiedykolwiek na umowe o pracę) - zwolnienia nie są płatne i nie dostajesz pieniędzy. Ja tak miałam, ale nie byłam w ciąży - zachorowałam w pierwszym miesiącu pracy u pierwszego pracodawcy i straciłam kasę za tydzień roboczy. Nie wiem czy to obowiązuje w ciąży.
własnie zawiesiłam ja z koncem lutego... pytam sie o chrobowe bo wiecie niechce teraz zostać bez kasy
i jesli jeszcze prowadzisz działalność to pamietaj zeby ja zawiesic ...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

do góry