Widok
Z tego co zrozumiałam kobietę z zusu ( inspektor ) to tak. Ponieważ w zwolnieniach lekarskich nie musi być ciągłości tylko w roku jeżeli przekroczysz podajże 33 dni to przejmuje Cię zus
U Ciebie pewnie będzie tak, że jakąś część przeliczą Ci w 80% a jakąś w 100% bo kilka dni byłaś na 80% zwolnieniu :)
Zus po upływie tych dni, wysyła do pracodawcy/kadr druk który księgowa ma wypełnić i naliczyć Ci ile wychodzi Twoja pensja, z tego co babka mówiła jest to liczone na dniówki
Kolejna sprawa, jeśli byłaś na zwolnieniu w maju i w czerwcu to te miesiące nie będą brane pod uwagę jako średnia z 12 mc
Czyli u Ciebie jeżeli wczesniej nie brałaś zwolnienia i urlopu bezpłatnego to miesiące maj i czerwiec nie będą naliczane do 12 miesięcy.
Tak mi to wytłumaczyła kobietka z zusu
U Ciebie pewnie będzie tak, że jakąś część przeliczą Ci w 80% a jakąś w 100% bo kilka dni byłaś na 80% zwolnieniu :)
Zus po upływie tych dni, wysyła do pracodawcy/kadr druk który księgowa ma wypełnić i naliczyć Ci ile wychodzi Twoja pensja, z tego co babka mówiła jest to liczone na dniówki
Kolejna sprawa, jeśli byłaś na zwolnieniu w maju i w czerwcu to te miesiące nie będą brane pod uwagę jako średnia z 12 mc
Czyli u Ciebie jeżeli wczesniej nie brałaś zwolnienia i urlopu bezpłatnego to miesiące maj i czerwiec nie będą naliczane do 12 miesięcy.
Tak mi to wytłumaczyła kobietka z zusu
bogosiaa - pracodawca wypłaci Ci kasę za pierwsze 33 dni zwolnienia w roku.
czyli jeśli do 15 lipca masz 30 dni zwolnienia to jeszcze 3 dni wypłaci szef...
później - ZUS (jeśli jest mniej niż 20 pracowników)
tylko pamiętaj, że z reguły długo się czeka na kasę z Zusu :/ nie wypłacają tak terminowo jak szef ;) (w przypadku, gdy musi robić przelewy na konto)
czyli jeśli do 15 lipca masz 30 dni zwolnienia to jeszcze 3 dni wypłaci szef...
później - ZUS (jeśli jest mniej niż 20 pracowników)
tylko pamiętaj, że z reguły długo się czeka na kasę z Zusu :/ nie wypłacają tak terminowo jak szef ;) (w przypadku, gdy musi robić przelewy na konto)
Zubaczymy :) Ja nie chciałabym się użerać tylko z moją kadrową, bo to szkoda nerwów a i tak będzie tak jak ona chce :) Mam nadzieję, że nie będą z nas zdzierać, bo co miesiąc się taką kasę płaci, że chociaż te zwolnienie i macierzyński mogliby normalnie płacić :) Czyli z tego wynika że do 18 lipca płaci mi pracodawca, a potem zus :) A jak będzie w praktyce to zobaczymy. A jak to jest że oni wysyłają albo na konto albo nie? Bo mi zawsze wpłacają na konto z pracy. A z adresami mam poplątane, bo mam adres zameldowania u rodziców nie w gdańsku, a tutaj w pracy mam inny adres i w dodatku nieaktualny, więc nie chciałabym żeby na ten adres jakieś przelewy przychodziły bo nawet o tym nie będę wiedziała :/ muszę chyba w pracy uaktualnić adres.
Kasia31 - powiem Ci szczerze, że za bardzo nie wnikałam w obliczenia :P
w każdym razie dostaję mniej niż aktualna najniższa krajowa - także chyba się zgadza :) (podwyżka najniższej krajowej była w styczniu tego roku)
Bogosiaa - ja musiałam jechać do ZUSU(swój oddział) i złożyć wniosek o przelewanie zasiłku na moje konto :)
o ile kasę do ręki(przekazem) dostawałam w całości - za całe zwolnienie, to w przypadku przelewów mam ją w częściach - ponieważ zwolnienia mam z reguły na około 28 dni ale patrząc w kalendarz - łapią się 2 sąsiednie m-ce...
wtedy pierwszy przelew = kasa do końca 1 m-ca
drugi przelew = kasa za kilka dni kolejnego m-ca :P
właśnie czekam na wyrównanie od 1.07 do 7.07 :P czerwcowe już dostałam(pod koniec czerwca)
w każdym razie dostaję mniej niż aktualna najniższa krajowa - także chyba się zgadza :) (podwyżka najniższej krajowej była w styczniu tego roku)
Bogosiaa - ja musiałam jechać do ZUSU(swój oddział) i złożyć wniosek o przelewanie zasiłku na moje konto :)
o ile kasę do ręki(przekazem) dostawałam w całości - za całe zwolnienie, to w przypadku przelewów mam ją w częściach - ponieważ zwolnienia mam z reguły na około 28 dni ale patrząc w kalendarz - łapią się 2 sąsiednie m-ce...
wtedy pierwszy przelew = kasa do końca 1 m-ca
drugi przelew = kasa za kilka dni kolejnego m-ca :P
właśnie czekam na wyrównanie od 1.07 do 7.07 :P czerwcowe już dostałam(pod koniec czerwca)
Podobno ZUS wysyła jakieś pismo z pytaniem w jaki sposób mają dostarczyć Ci pieniążki.
Teraz jestem na etapie dowiadywania się czy ZUS bierze pod wzgląd miesiąc w którym było się na zwolnieniu, ale 100% płatnym
Jestem troszkę zła, bo w marcu byłam na zwolnieniu płatnym 80% a w tym miesiącu zarobiłam bardzo fajną kasę i nie będzie mi ona brana pod uwagę :/
Teraz jestem na etapie dowiadywania się czy ZUS bierze pod wzgląd miesiąc w którym było się na zwolnieniu, ale 100% płatnym
Jestem troszkę zła, bo w marcu byłam na zwolnieniu płatnym 80% a w tym miesiącu zarobiłam bardzo fajną kasę i nie będzie mi ona brana pod uwagę :/
Kasia_31 jeśli chodzi o podstawę wymiaru zasiłku chorobowego to bierze się średnią z 12 miesięcy poprzedzających miesiąc,w którym powstała niezdolność do pracy. Jednak gdy w danym miesiącu wystąpiło zwolnienie lekarskie i trwało dłużej niż połowę obowiązującego go czasu pracy to takie wynagrodzenie za ten miesiąc się wyłącza, a jeśli pracownik przepracował mimo zwolnienia co najmniej połowę obowiązującego go czasu to taki miesiąc się uzupełnia i bierze pod uwagę.
Kitikat, to ja już zgłupiałam :)
Czyli wychodzi, że miesiąc marzec będzie brany pod uwagę, ponieważ byłam na zwolnieniu lekarskim tylko 5 dni.
Czy ta informacja jest pewna ?? Bo mi mówiono co innego, a faktycznie gdyby miesiąc marzec był brany pod uwagę to moja średnia wzrosłaby nawet o kilka stówek ;)
Czy orientujesz się może, jak jest w takim razie ze zwolnieniami ??
Jeśli teraz będę na zwolnieniu 30 dni, w marcu 5 dni to ZUS mnie już przejmuje??
Dziękuję Ci za informacje, bo jak sama widzisz zupełnie inne mam informacje :)
Czyli wychodzi, że miesiąc marzec będzie brany pod uwagę, ponieważ byłam na zwolnieniu lekarskim tylko 5 dni.
Czy ta informacja jest pewna ?? Bo mi mówiono co innego, a faktycznie gdyby miesiąc marzec był brany pod uwagę to moja średnia wzrosłaby nawet o kilka stówek ;)
Czy orientujesz się może, jak jest w takim razie ze zwolnieniami ??
Jeśli teraz będę na zwolnieniu 30 dni, w marcu 5 dni to ZUS mnie już przejmuje??
Dziękuję Ci za informacje, bo jak sama widzisz zupełnie inne mam informacje :)
Kitikat, właśnie dzwoniła do mnie koleżanka która była w zusie Gdyńskim
Pani powiedziała jej, że jeżeli była w danym mc na zwolnieniu to nie należą jej się pieniążki z tego mc i nie będzie on brany pod uwagę, a co ciekawsze nie będą brane pod uwagę kolejne 3 mc, jeżeli od poprzedniego zwolnienia nie upłynęły właśnie te nieszczęsne 3 mc
Jeżeli koleżanka była na zwolnieniu w lipcu, to żeby mc lipiec jej się liczył może dopiero na kolejne zwolnienie iść w październiku :/
Pani powiedziała jej, że jeżeli była w danym mc na zwolnieniu to nie należą jej się pieniążki z tego mc i nie będzie on brany pod uwagę, a co ciekawsze nie będą brane pod uwagę kolejne 3 mc, jeżeli od poprzedniego zwolnienia nie upłynęły właśnie te nieszczęsne 3 mc
Jeżeli koleżanka była na zwolnieniu w lipcu, to żeby mc lipiec jej się liczył może dopiero na kolejne zwolnienie iść w październiku :/
Gosia, no właśnie i takie informacje są na stronie którą podałam, ale ona jest z 2002 roku.
Koleżanka nie zdążyła dodzwonić się do zusu w Gdańsku żeby podpytać, ale zusu Gdyński nie dość, że twierdzi, że miesiąc w którym było się na zwolnieniu nie bierze się pod uwagę, chyba, że od zwolnienia do zwolnienia minie 3 miesiące
Koleżanka nie zdążyła dodzwonić się do zusu w Gdańsku żeby podpytać, ale zusu Gdyński nie dość, że twierdzi, że miesiąc w którym było się na zwolnieniu nie bierze się pod uwagę, chyba, że od zwolnienia do zwolnienia minie 3 miesiące