Widok

pomoc dla jednej z forumek...

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny, jedna z naszych forumek potrzebuje pomocy, dosłownie wszelkiej..., niektóre z was będą wiedziały o kogo chodzi bo zobligowały się pomóc w kupnie żywności itp..., dzisiaj do mnie napisała, abym napisała na forum (sama nie ma okazji na nim bywać), że: "szuka pokoi u kogoś czy mieszkania do wynajęcia za opłaty i opiekę-pomoc w domu, bo nie będziemy mieli zaraz gdzie mieszkać i szukam czegokolwiek do mieszkania dla nas". Rodzinka 3-osobowa... Nie napisała gdzie, ale myślę, że jest tak zdesperowana , że weźmie cokolwiek.....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
gosik no my nie mamy jak kurcze:((( ale wiem ze mała bywa w Pruszczu.
gdyby któraś Pani z Pruszcza chciała coś dać od siebie dla małej to moge jej przekazać. Raz w miesiącu bywam u taty w porcie i akurat znam ta Pania więc mogłabym jej coś zanieść.
pozatym niestety ja chciałm pomóc w kontakcie z nia bo wiem że jeździ do Pruszcza. Jak była na mom wątku to wspominała o przyjazdach do naszego miasta.
hey,
od pewnego czasu śledze forum i wypowiedzi.
Owszem, rozumiem że każdy może być w różnej sytuacji i należy się wspierać, ale.... hmm dziewczyny czy nie jest to dziwne, że ani Mała ani jej mąż nie pracują? kurcze, nikt mi nie powie że nie ma pracy, bo jest i fakt ze na poczatku nie zarabia sie kokosów, ale z czasem można zyskać stabilizacje finansowa. A jesli mąż jest chory albo nie może pracować to dlaczego Mała nie podejmie pracy? przeciez ona również moze pracowac a mąż wtedy zostanie z dzieckiem.
A to ze mąż nie dostał wypłaty za prace to tez hmm daje do myslenia - czyli gdzie pracował? na czarno? nie miał umowy? kurcze to dziwne ze dorosy facet daje się zrobić w trąbe i pracowac za darmo.
Trzeba być aktywnym a nie tylko biernie prosić o pomoc, bo to nie jest sposób na życie - tak jest łatwo, prosić o pomoc, wyliczając czego jeszce brakuje, ale czy nie zastanawia Was fakt, że gdy była mowa o szukaniu pracy dla męża to tylko np. Załamana napisała kim jest jej mąż z zawodu i co teraz robi co dało wskazówki do poszukiwania, a Mała nic nie napisala - ok, nie ma neta, ale czy osoby, ktore podają sie za jej kolezanki to nie wiedza co robil / robi / czy mogłby robic jej mąż????
To daje do myślenia.
no raczej to greta szukala i znalazła:)))my szuakmy wyjazdu za granicę, ale maż faktycznie od poniedziałku znalazł pracę lepiej płatną i bez żadnych kwalifikacji. Wiem że szukają jeszcze ale jest to Wojanowo za Pruszczem i praca od 4.30
Ty chyba pisałaś, czym się Mąż zajmuje, ale nie pamiętam ... najlepiej znaleźć na necie/ w gazetach wszystkie możliwe oferty pracy dla Niego i wysyłać C.V. gdzie się da. Chociaż wiem, że teraz jest trudno o taką pracę. Ojciec też wyjeżdża bardzo często i zdarza mu się ostatnio po miesiąc, dwa siedzieć w domu. Narzeczony wyjeżdża za granicę też, w tym roku wyjechał dopiero drugi raz, na dwa tygodnie. Więc sama jestem świadkiem tego, co się z pracą teraz dzieje.
Może ktoś wie, czym się zajmuje Mąż Małej?
Sylwia, ale właśnie o to chodzi, że wszystkie Forumowiczki angażują się w "uszczęsliwienie" Małej, a ona sama jest bierna i tylko wypisuje czego jej trzeba, co sie kończy i ze nie bedzie miec mieszkania. A inne kobiety zastanawiaja sie jak jej maz ma znalezc prace i gdzie ma porozsyłać CV.
Zero aktywności - Nie popieram takiego działania.
Ja w tej sytuacji jestem rozdarta. Dlatego, że z jednej strony potrafię zrozumieć trudności w znalezieniu pracy, desperackie proszenie o pomoc, kiedy nie ma podstawowych środków do życia dla siebie i przede wszystkim dla dziecka, z drugiej zaś strony zgadzam się z Tobą. Nie pomagam, bo mnie na to nie stać, ale cieszę się, że są dziewczyny, które mają takie wielkie serce i chęć do pomocy. Zastanawiam się tylko, ile taka sytuacja może trwać, bo napewno jest ona dosyć nie wygodna dla każdej ze stron.

Nie znam tych osób, dlatego pozostaje mi mieć nadzieję, że ta pomoc faktycznie jest im potrzebna i nie jest wykorzystywana, i że znajdą pracę jak najszybciej. Więc mimo wszystko życzę wszystkiego dobrego
cytuję: "mąż pracuje, ale chyba szef go oszukuje z pieniędzmi bo mu jeszcze nie wypłacił wyłaty tylko jakieś grosze które starczyłt tylko na jedzenie i opłacenie telefonu"...

Nie znam Małej i mam mieszane uczucia, ale czy kupno np. kaszki mleczno-ryżowej, deserku,pieluch od 4-9,kremu na twarzyczkę, husteczek do pupy, body z dł. rękawem podczas robienie jednorazowo zakupów w hipermarkecie coś mnie będzie wielce kosztowało i upadnie na tym mój roczny budżet..., to nie kupię..../.
asior- to Ty znasz tą "małą" czy nie? Czy tu chodzi o dwie różne osoby?
marszt..., ja osobiście jej nie znam... (przecież nie pisałam, że ją znam osobiście), ale zna ją m.in. Karolinka29 i właśnie z inicjatywy Karoli wyszła pomoc..., ja napisałam do forumki która potrzebuje pomocy na komórkę , więc mam z nia kontakt sms....
martszp..........faktycznie, śledzisz wątek i podejrzewasz...., zaraz napiszasz,że to naciągarstwo..., na szcęście ja nic nie potrzebuję..., szkoda mi Młej - a raczej jej kruszyny, ale każdy robi to na co go stać i co czuje...
czasem pomoca jest uswiadomienie drugiej strony jakie swiadczenia moze otzymac z roznych instytucji np. MOPS,Caritas (zywnosc). Udzielam sie od kilku lat na forum pomocowym Gazety Wyborczej http://forum.gazeta.pl/forum/f,615,Pomocne_emamy.html i naprawde mase informacji Itak, informacji) mozna rowniez tam uzyskac. Zadna z Was nei napisala,czy Mala ma jakies swiadczenia, czy tylko maz pracuje, czy z powodu niskich zarobkow kwalifikuja sie do jakiejs celowki mopsowskiej.
Zawsze wychodzilam z zalozenia,ze pomoca jest podanie wędki a nie zlowionej juz ryby - moze lepiej zaproponowac umycie szyb, sprzatniecie mieszkania? Nie znam sytuacji - ale nie nei chodzi o to,czy sie wyda na pomoc komus 20 zl czy 5 zl-liczy sie fakt, bo kilkanascie takich pięciozlotowek tworzy jakas kwote.
Pozdrawiam
ja malej 2 albo 3 miesiace juz pomoglam, ale od tamtego czasu nic sie nie zmienilo jesli chodzi o jej sytuacje. W dalszym ciagu jej maz nie moze sie uporac z pracodawcami( jak byli za granica to tez ich oszukal pracodawca i teraz tez) moze jak jej maz nie daje rady to niech zostanie z dzieckiem i mala pojdzie do pracy. jak juz pisalam dorazna pomoc na dluszcza mete nie sprawdza sie. Prosze o napisanie jakie mala i jej maz ma kwalifikacje a my wspólnie może pomożemy szukać prac dla niej, albo dla niego
o wlasnie, super pomysl, podajcie jakie kwalifikacje maja oboje, wtedy jak tylko ktos cos o pracy uslyszy, to bedziemy dawac znac.

moj maz mowi, ze w stoczni caly czas potrzebuja spawaczy, nawet bez kwalifikacji, bo organizuja kursy dla chetnych.
ja kiedyś sie wypowiadalam na taki temat zalozony przez grete czy jeszcze kogos innego nie pamietam dokladnie i zostałam(tak jak bigbeat) bardzo skrytykowana i kazdy życzyl mi tego co spotkało osobę proszącą
pisalam, ze prosic o jedzenie to chyba ostatnia rzecz jaka przyszłaby mi do głowy. bo chyba tylko ja widze jak duzo jest ofert przeróżnej pracy. poza tym pytam po raz kolejny. gdzie jest rodzina ???przyjaciele??? co odwrócili sie?? nie pomogą?
w głowie mi sie nie miesci ze dorośli ludzie, rodzice malutkiego dziecka są na tyle bierni ze proszą na forum o jedzenie dla siebie i dziecka; pracują podejrzewam na czarno bez umowy i liczą, że nie zostaną oszukani i otrzymają wynagrodzenie?
mam kolezanke w MOPSie..opowiada mi czesto jak cwane są osoby, ktore niewiadomo jak ale są w stanie utrzymac sie z malym dzieckiem nie pracując. wyciagając wszystko co sie da z opieki+ jeszcze od osób prywatnych. to swego rodzaju jest sposób na życie.
i nie zakrzyczcie mnie bo ja pomagam. tylko ze zwierzakom. one faktycznie wymagają pomocy
~Vanuatu sluchaj ja cie nie zaszczekam bo duzo masz racji w tym co piszesz. Sama wczoraj zamieściłam wątek że poszukujemy kocy i reczników starych dla pieskow. Może znajdziesz.
Pytasz o rodzinę,przyjaciół, pytasz że jak możemy miec dzieci i byc tak nieodpowiedzialnymi. Masz dużo a zarazem mało racji w tym wszyskim. My z mężem dostaliśmy po tyłku przez kryzys który nastąpił w państwie. W chwili załamania zamieściloam wątek bo siedzial i nie wiedziałam gdzie mam się podziać. Proszę to dla Ciebie cała historia którą napisałm miesiąc temu na innym forum gdyż poprostu mnie to bolało
Proszę:
Zacznę moze od tego że pozwoliłam sobie przejrzeć jakie problemy mają inni i właściwie wszysko przeszął czyli nieszczęsliwa miłość, wypadek samochodowy no i wiele innych przykrych spraw życiowych...
Może zacznę od początku...
Wychował mnie tylko mama bo taką podjeła decyzję. Przez latapodstawówki i liceum poznałam smak chleba z cukrem i wodą. Pamietam jak w ósmej klasie cały rok nie mieliśmy światłą bo mama nie miała pieniędzy na rachunek. W liceum poznałam świat do którego nie miałam dostępu bo byłam biedna. Jako dziewczyna ze wsi dopiero w liceum widziałm jak dziewczyny się ubierają modnie itd.
Czułam się inna ale odbijałam sobie to bardzo dobrymi wynikamiw nauce. Moim marzenie było studiować i wybić się w świat, ale mama moja powiedział że niestety nie będzie miała pieniędzy na studia. Miałam do niej pretęsje że nie zadbała o alimenty. Do dziś nie znam ojca...jest to jej wielka tajemnica której nie chce zdradzić. Po maturze musiałm zapomnieć o studiach i wyjechać w miasto za pracą. Udało się znaleźć zwykłą pracę a potem awans. Dla mnie 1000 zł to była wielka wypłata i byłam bardzo szczęsliwa. W tym czasie poznałam smak szynki i czekolady ale zarazem gorycz życia. Pozałam zazdrość,nienawiść,zdradę ale co tam lepsze to niż chleb ze smalcem...
W końcu poznałam tego jedynego obecnie mojego kochanego męża.
On również pochodzi z ptologicznej rodziny ale stwierdziliśy że miłość pokona wszysko.
Jego zarobki pozwoliły nam z czasem podjąć decyzję co do kredytu mieszkaniowego a z nim wszyskie inne pożyczki które pozwoliły nam na wyposażenie w podstawy.
Cóż więcej można chcieć od życia. Uwolniliśmy się z biedy a do szczęścia braowało nam dziecka. Długie strania nie dawały żadnego rezultatu, ale jak już przestaliśmy się starać rest pokazał dwie kreski:))))
Jejku kolejne wielkie szczęście. Synek urodził się jako wcześniak ale zdrowy.

Niestety też złapał sepsę dzięki Bogu przeżył pewnie dlatego że był w szpitalu. Wszysko cudowne-miłość, dziecko mieszkanie...no i bum!!!!
Informacja w mediach że na świecie pojawi się kryzys...z nia na dzień okazuje się że mąż zaczyna mniej zarabiać, z dnia na dzień okazuje się ze nie podołamy spłacie rat, z dnia na dzień okazuje się że..........

Obecnie nie mamy możliwości spłat rat i czekamy na komorników. Nie mozemy sobie z tym poradzić. Sprzedajemy co możemy. Mąż szuka lepszej pracy ale w dzisiejszych czasach???
Proszę wszyskich znajomych o pomoc w znalezieniu pracy, ale okazuje się że ICH NIE MA!
Poprosiłam obcych o pomoc dla synka w kwesti jedzenia bo my nie musimy jeść.
Spotkalismy się z dobrymi ludźmi ale też znów ze złymi, bo mamy internet to jak mogę prosić o pomoc.
Jest to jedyny sposób na kontakt zwłascza w sprawie pracy-szukanie,wysyłanie życiorysów.
Jestem strasznie zagubiona bo na dzień dzisiejszy nie wiem co mam zrobić aby moje dziecko nie poznało braku jedzenia...
Mam sam do siebie o to wszysko pretęsje-nikt nie kazał nam brać kredytów,pożyczek.
SAMA ZAŁOZYŁAM SOBIE TĄ PĘTLĘ NA SZYJE!!!
Dziś jest 05/11 mąż znalazł lepszą pracę. Co prawda nie wystarcza na wszysko, ale uczymy się kupować każdego dnia choć jeden drobiazg dla synka. Wczoraj miałam na zbyciu 5 zł i zamiast ziemnaków dla nas
dołożyłam do czapeczki dla synka. Przez to wszysko nauczyliśmy się że sa ludzie którzy nam ppomogli. Mąż znalazł lepszą pracę i ciężka bo od 4 rano d jestem z niego dumna. Przychodzi do domu padnięty bo muszą w miesiącu wyrobić 250 h. Teraz ma mniej czasu dla nas ale zajmuje się synkeim choć chwilę.
Nie ukrywam że najgorszy jest ten moment jak czakamy na pieniążki bo własnie wtedy nie ma się nic zwłaszcza dla synka, ale nie siedzieliśmy szukaliśmy i dalej szukamy. Wielke poważanie dla grety bo najpierw zaczęła od szukania pracy.
Mi pozwoliło to spojrzec inaczej na nasz problem. Poczułam że też mam siłe zwłascza psychiczną aby walczyc
Jednak w momencie najgorszego dna poprosiłam o pomoc!!!Jak przychodziły paczki mąż płakał bo czuł się bezradnie poprostu bezradnie. Wczoraj napisała do mnie jedna z naszych że chce nam pomóc. Biję się z myślami co mam zrobić, bo stoimy na nogach ale jescze nie na tyle aby stać!
Nie uważam się za osobę która wyudza po podzieliłam się ciuszkami z jedną dziewczyną którą tu poznałam ale nie przyznaje się że jest jej ciężko. Zbieram ciuszki i już wiem gdzie dalej przekazać. Ostatnio zamieniłam książki za obiadki bo zabrakło i też dorzuciłam więcej niż się umówiłyśmy bo poprostu chcę się odwdzięczyc tak jak potrafię.
Teraz możecie na mnie pojeździć bo za malo śniegu na sanki:))))
A oc ale co do Małej-kobieto uwierz że nie jesteście sami ale pamiętaj że Greta sobie poradziła my też już jakoś wstajemy na nogi, ale maż szukał i szukał. Już pisałm że szukaja jescze pracownika ale dla was to za daleko. Wiesz w najgorszym przypdaku możecie w Pruszczu gdzieś zamieszkać. Pisałaś że tu bywasz.
Trzeba zebrac się do kupy i niestety doprowadzić do tego aby w końcu nasze dzieci nie wstydziły się za nasze żebranie!!!
Ja dziekuję wszyskim którzy nam pomogli i wszyskim którzy sa z nami w każdy sposób.
zalamana super wypowiedzieć

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry