Widok

pracodawca chce zaświadczenie do nie byciu w ciazy

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
wracam do pracy po 2 ciazach wychowawczym a pravcodawca chce ode mnie zaswiadczenie o nie byciu w ciazy.wiem ze tego nie moze wymagac i ze musi mnie przywrocic do pracy ale nie wiem jak sie zachowac.
doniesc mu to zaswiadczeniaec czy go olac i powiedziec,ze to jawna dyskryminacja.
nie chcialabym isc na wojne z szefem ale nie chce tez byc dyskryminowana....
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
zadzwoń do PIP-y i tam ci powinni podpowiedzieć jak to załatwić- moim skromnym zdaniem możesz go podać do sądu.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1
nie moze tego żądać ale ja bym doniosła.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
no wlasnie wiem ze nie moze ale jak odmowie wyjde, ze sie stawiama chce jescze trosze popracowac...:)
image
image

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
jeśli chcesz pracować bez problemów to najprostszym wyjściem jest przyniesienie takiego zaświadczenia (niezależnie na ile to słuszne )
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
no ok ale pytanie po co mu to zaświadczenie...
jeśli jesteś w ciązy to nie może cię zwolnić
jeśli nie jesteś w ciąży to może cie przyjąc do pracy albo dać szybko wypowiedzenie......nie rozumiem, nie znam się na kodeksie pracy zbytnio ale pierwszy raz słysze o czymś takim....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
po to zaswiadczenie, zebym nie poszla od razu na l4 po powrocie.chce miec pewnosc, ze jestem w stanie popracowac troche chyba:)
image
image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hmmm no rozumiem ale i tak jestem w szoku, że czegoś takiego wymaga od Ciebie. Potraktował Cie jako oszustkę :(
mi też przyszło na myśl to wypowiedzenie ;-(
jeśli po pierwszym macierzyńskim wróciłaś "do pracy" z kolejnym zwolnieniem to się wcale nie dziwę że teraz chce takie zaświadczenie :P

ale może po prostu wystarczy normalnie porozmawiac z szefem i powiedzieć jakie sa Twoje plany co do dalszej pracy, no bo nawet jak przyniesiesz mu zaświadczenie to przecież za miesiąc możesz być juz w ciąży :)

image

popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
A ja bym mimo wszystko zadzwoniła do inspekcji pracy, bo to że mu przedłożysz to zaświadczenie wcale nie chroni Cię przed tym, że dostaniesz wypowiedzenie. Niech oni Ci podpowiedzą w jaki sposób odmówić.
mysle ze zrobie tak, ze przedstawie jej to zaswiadczenie do wgladu ale zaznacze, ze to jest dyskrymianacja ze wzgledu na plec.niech wie, ze tego nie moze zadac .
image
image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
to może wróć na7/8 etatu? To przez rok nie będzie mógł Cię zwolnić?
Twój pracodawca doskonale wie, że tego nie może od Ciebie wymagać...
on wie ze nie może żadać
masz go za głupka ?? po co chcesz mu to pisac ? co to zmieni? tylko tyle: ze bedzie wiedzial ze wredna pipa jestes i nie umiesz podejmowac trafnych decyzji // działań ; ze tylko dużo trzepisz dziobem ...

a jak mu tak napiszesz to szukaj nowej pracy ...

no bez sensu ... nie chcesz isc na wojne to przedstaw i cicho ...
chcesz - to idz z tym do PIPy i szukaj pracy

...

popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
ja bym porozmawiała z pracodawcą i uczciwie wyjaśniła motywy powrotu do pracy i chęć oraz gotowość do pracy. Wtedy zaświadczenie nie powinno już być potrzebne. Tylko w ten sposób można dojść do porozumienia bez wchodzenia w otwarty konflikt.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
napisze podanie, ze wracam na 3/4 etatu.wtedy przez 12 miesiecy bede chroniona.a zaswiadczenia wtedy wcale nie musze predstawaic bo i tak mnie nie zwolni.ale z drugiej strony tez mi zaelzy zeby nie wchodzic w konflikt.dzieki za rady
image
image

ja bym zapytała czy badanie ginekologiczne/wizytę mam zrobić/odbyć w czasie pracy - tak jak badania pracownicze ;P

ale moja szefowa wiedziała, że mam cięty jęzor i swoje prawa znam ;P (i jakoś przez to nie wyleciałam przez 4,5 roku)
i pamietaj ze jak pójdziesz z tym do PIPY, sądu to się będzie ciągneło za tobą juz zawsze \

nikt nie chce zatrudniać "trudnych pracowników" a szczególnie tych z sądem PIPowym w historii

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 10
Dejwi, co ty mówisz. Osobiście złożyłam zażalenie do Pip i nigdzie się to za mną nie ciągnie. Mam znajomych, którzy wygrywali sprawy z pracodawcą w sądzie i nie mają problemów z zatrudnieniem.
ale skąd nowy pracodawca ma wiedzieć , ze byłas kiedyś w sądzie pracy ? raczej to nie jest możliwe...
dejwi a to że on może nie być w stosunku do niej fair to wg. ciebie jest ok?
może to właśnie owy pracodawca nie będzie grał wobec niej fair...

coś mi pracodawcą zalatujesz ...że tak na dziewczynę naskakujesz...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie ma co się nakręcać pipem sądami itp Czasy są trudne, jeśli chcesz pracować przedstaw to zaświadczenie i pracuj w spokoju.
image
image
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
beti żadnym pracodawcą odemnie nie czuć

poprostu czasem mnie rozbraja to że dużo osób ma postawy roszczeniowe i zero od siebie -- "to mi się należy, tamoto też, ale od siebie dam absolutne minimum" a potem jęczą ze pracy znaleść nie mogą ...

a jak się nie ciągnie to super

życie laski zycie ...

popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7
ja bym poprosiła pracodawcę o pisemne zlecenie doniesienia takiego zaświadczenia. Po to, że jeśli by mnie potem zwolnił, to byłaby podstawa żeby go zaskarżyć. Jakby mi dał to na piśmie, to dla świętego spokoju bym doniosła. Skoro wracasz na 3/4 etatu, to i tak przez rok Cię nie zwolni. W razie zwolnienia masz wtedy taki as w rękawie (i gdyby mnie zwolnił to ja bym ten as wyciągnęła)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
(...)
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 8
1. niePROWOkuj

to powinno być przykazanie forum ...

popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
oj mój Mąż bardzo by się ucieszył gdyby ktoś o Nim powiedział, że jest "ostro wychudzony" ;P
wlasnie nie potrzebne sa takie "przytyki slowne".
dzownilam do pipu i nie musze tego zaswaidzczenia przynosic a co do tej ochrony przez 12 mcy to jezeli pracodawca zatrudnia powyzje 20 pracownikow to moze dac mi wypowiedzenie, jezeli jest likwidacja pracodawcy albo likwidacja mojego stanowiska pracy.
takze wychodzina to ze i tak moze mnie zwolnic.:(
image
image

no i widzisz ... po co się tak przepiórkowć "należy mi sie - nbie należy"
pracodawca i tak ma ostatnie zdanie ...

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
mimo wszystko ja bym poprosiła o pisemne zlecenia takiego zaświadczenia (chyba nie napisałam tego po polsku). Jak cię zwolni, to bym wytoczyła sprawę - myślę, że powinnyśmy też o swoje walczyć,a nie biernie się poddawać woli pracodawcy.
Moim zdaniem nie warto stawiać sprawy na ostrzu noża. Najlepsza będzie szczera rozmowa z szefem. On oczywiście nie ma prawa od Ciebie żądać takiego zaświadczenia, tylko pewnie się boi że mu znowu znikniesz z pracy na zwolnienie. Wytłumacz mu że zależy Ci na stanowisku. Jeśli tego nie zrozumie to jest bałwanem i tyle. Jeśli przyniesiesz mu to zaświadczenie to tak jakbyś nie szanowała siebie. Sama mam kilka takich rozmów z szefem to wiem że warto czasem postawić na swoim.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Postaw się troszkę w roli pracodawcy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ja jestem ciekawa jak ten pracodawca by się czuł, gdyby ktoś w taki sposób potraktował jego żonę.

Zgodnie z prawem pracodawca nie ma prawa żądać takiego zaświadczenia. A jak będzie Cię chciał zwolnić to i tak to zrobi (bez względu na to czy przyniesiesz to zaświadczenie czy też nie).
wlasnie to mnie boli najbardzoje ze wiem, ze tak nie powinienn ale mimo wszytko nie chcac wchodzic w konflik bede zmuszona takie zaswiaczenie przedstawic...
mnie tez sie pytal wprost czy nie jestem w ciązy,wtedy napewno by mnie nie przyjeli,nie moglabym dzwigac i wykonywac wiekszosci prac.nie bylam tym oburzona.choc wiem ze nie ma prawa.
image
A dla mnie to jest żenujące.
Mam przynosić obcemu facetowi zaświadczenia, że nie jestem w ciąży.
A co to za różnica ?
Jak jesteś, to możesz do 9 miesiąca pracować, albo i nie.
No chyba, że szaf ma wobec Ciebie jakieś plany i chce Cię mieć na dłużej ;)

Chociaż, mnie by powaliła prośba szefa o takie zaświadczenie.
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
ja się pracodawcy trochę nie dziwię. Poza tym z tego co zrozumiałam "szefem" jest kobieta. Autorka miała jedno dziecko praktycznie po drugim, utrzymanie pracownika przez taki okres czasu kosztuje. Nie zmienia to jednak faktu, że zaświadczenia takiego wymagać nie może. Zależy jakie masz kontakty z szefową. Jeśli jest ok, pogadaj z nią szczerze choć z własnego doświadczenia wiem, że nie zawsze warto być w porządku...
A wy tylko "wredny pracodawca jest wobec Cienie nie fair i dyskryminuje ze względu na płeć". A mnie ciekawi, czy taka pracownica po dwóch ciążach i wychowawczym byłą fair wobec pracodawcy i już mu wcześniej np nie wyskoczyła z "powrotem do pracy" tylko po to, żeby przynieść zwolnienie ciążowe. Przecież jakiś powód, ze prosi o takie zaświadczenie chyba ma?

A tak na marginesie w ostatnich "Wysokich obcasach" był fajny artykuł o matkach w pracy. Wszystkim napalonym na "egzekwowanie swoich praw" mamusiom polecam lekturę :P
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6
sluchajcie ja rozegralam swoja sytuacje zgodnie z prawem kodeksem. a szefowa probuje inaczej.
utrzymanie pracowanika na wychowawczym badz na l4 pracodwce kosztuje tylko 1 pensje, reszte wyplaca zus tazke nie naciagam pracodawcy.
jezeli chcialam urodzic 2 dzieci, jedno po drugim to moje swiete prawo i moglam tak zrobic. teraz nadszedl czas na prace, zarabiane pieniedzy i pracodawca napewno na tym nie straci,(jestem na prowizji , ja lepiej pracuje pracodawca lepiej zaraba rowniez).
ale dzieki, poznalam duzo roznych opini, te nagatywne sa rowniez potrzebne:)
image
image

popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dobra, ale "zgodnie z kodeksem pracy" niekoniecznie znaczy uczciwie. Prawo nie jest idealnie i można je bardzo naginać. Poza tym zwolnienie ciążowe, jeśli tak naprawdę nie ma do niego podstaw to jest już oszustwo. No i kto powiedział, że ta jedna pensja dla pracodawcy to jest tak mało? Szczególnie jeśli jest to pensja pracownika, z którego tenże pracodawca nie ma właściwie przez dłuższy czas żadnego pożytku.
Z tego co piszesz wynika, że tak właśnie zrobiłaś: zaraz po macierzyńskim kolejna ciąża od początku przesiedziana na zwolnieniu, najprawdopodobniej lewym :/ Ja bym w takiej sytuacji chyba się nie cackała i przy pierwszej okazji taką mamuśkę zwolniła. W pracy też trzeba coś dawać od siebie, nie tylko kombinować i "egzekwować swoje prawa".
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7
zastanawiam się po co mu takie zaświadczenie, i tak i tak jesteś teraz rok chroniona (niezależnie od tego czy wrócisz na cały etat czy na część etatu), jakbyś była w ciązy to też zwolnić Cię nie może. Z resztą to że nie jesteś w ciązy teraz nie znaczy, że nie bedziesz w ciązy za miesiac.

A L4 to sobie można ciągnąć nawet nie będąc w ciązy, to od każdego pracownika musiałby żądać zaświadczenia o tym, że jest zdrowy i będzie zdrowy. Raczej cyrograf własną krwią podpisać byś musiała, że w ciąże nie zajdziesz ;)

Ale, dla swiętego spokoju, ja bym takie zaświadczenie mu dała i przy okazji porozmawiała co to tak właściwie ma mu dać...
może jeszcze będzie żądał zaświadczenia o tym jaką metodę antykoncepcji stosujesz....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Powiedz jej, ze przedlozysz jej taki dokument na jej pisemne zadanie. bedzie jej glupio i moze zrezygnuje, a jesli nie, to bedziesz miala podkladke w razie jakichkolwiek problemow.
Prawda jest taka ze nasz rzad (niekoniecznie obecny czy poprzedni) w zaden sposob nie chroni kobiet. Cala odpowiedzialnosc zrzuca na pracodawce, ktory jest i tak stratny. Nie mozna sie dziwic ani pracodawcom ani kobietom, bo bez zadnych srodkow nikt nie chcialby pozostac. Gdyby kobiety mialy jakakolwiek alternatywe, nie byloby tych nagonek. Ciaza bylaby tylko powodem do raddosci i gratulacji dla obu stron.
"Prawda jest taka ze nasz rzad (niekoniecznie obecny czy poprzedni) w zaden sposob nie chroni kobiet. Cala odpowiedzialnosc zrzuca na pracodawce, ktory jest i tak stratny. Nie mozna sie dziwic ani pracodawcom ani kobietom, bo bez zadnych srodkow nikt nie chcialby pozostac. Gdyby kobiety mialy jakakolwiek alternatywe, nie byloby tych nagonek. Ciaza bylaby tylko powodem do raddosci i gratulacji dla obu stron."

- to jest racja. A teraz jakieś znowu problemy robią i nazywają to polityką prorodzinną, chyba bardziej antyrodzinną!
anek:
aż się przykro czyta takie wypowiedzi jak Twoja...
Po pierwsze skąd wiesz, że na lewym zwolnieniu? Po czym to oceniasz?
Może sama tak kombinowałaś że teraz tak oceniasz innych ...

Po drugie dlaczego ciąża po ciąży ma być gorsza dla pracodawcy niż ciąża np co dwa lata? Załóżmy że na czas urlopu macierzyńskiego musiał znaleźć pracownika na zastępstwo, przeszkolił go ( to też często kilka miesięcy zanim ten pracownik będzie przynosił jakiś zysk do organizacji) i gdy wreszcie ma z niego pożytek pracownica wraca do pracy na rok, dwa lata .. Pracownik na zastępstwo zostaje zwolniony. I po tym powtórka z rozrywki za dwa lata. Wg mnie dla niego lepiej aby jednak dwa razy nie przeszkalał ludzi na kilka miesięcy ...

Po trzecie - skąd wiesz ile autorka ma lat? Może być w wieku że jeśli nie zdecydowała by się teraz później może by było znacznie trudniej ...

Po czwarte - świat jest tak skonstruowany że to kobiety rodzą i najczęściej wychowują dzieci i pracodawca musi się pogodzić z tym, że będą brały zwolnienia. Nie płaci za cały ten okres, najczęściej za jeden miesiąc na każdą ciążę ( w uproszczeniu) - więc bez przesady, aż tak stratny nie jest.
ja bym sobie pod plan pracodawcy (w sumie obcego typa) życia nie układała, w końcu to TYLKO praca, nie może być ważniejsza niż nasze ciąże i nasze dzieci.
Nilkaa, mi się nieraz przykro czyta to forum. I odpowiadając na Twoje pytania:
Nie wiem na pewno, że na lewym zwolnieniu, ale się tego domyślam z kontekstu. Zresztą wystarczy trochę poczytać to forum żeby się przekonać, że większość z "forumek" tak robi, albo przynajmniej nie ma nic przeciwko temu.
Ja tak nie kombinowałam w ciąży i jeśli zajdę w następną, to też nie mam zamiaru.
To ile autorka ma lat nie ma to nic do rzeczy. I dlaczego niby miałby to być problem pracodawcy?
Tak, to kobiety rodzą dzieci i wiąże się to z koniecznością zwolnień. Ale nie znaczy to, że muszą np całą ciążę na zwolnieniu siedzieć i wogóle mieć całą masę roszczeń do pracodawców, państwa, świata. Trzeba też czasem coś od siebie dać w pracy, a nie tylko domagać się przywilejów.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5
wcale nie jest tak jak piszesz, zobacz na ten wątek:
http://forum.trojmiasto.pl/do-ktorego-m-c-pracowalyscie-t283807,1,16.html
większość forumek jednak pracowała długo, ja pracowałam w firmie do 7 m-ca, potem w domu az do końca, ale to tez wszystko zależy i od nas samych i od charakteru pracy i od pracodawcy, nie wymagajmy tego żeby sie kobiety poświecaly dla pracy, jaka praca jest tego warta?
anek:
mnie pracodawca sam pytał kiedy pójdę na zwolnienie bo nie mógł zapewnić mi odpowiednich warunków pracy.
To nie jest tak, że tylko kobiety kombinują, dla wielu firm wygodniej jest gdy ciężarna siedzi w domu.

Odnośnie wieku - kobieta ma prawo decydować kiedy i ile chce mieć dzieci, jeśli nie chce np. ciąży po 35 roku życia, która jest dużo bardziej ryzykowna, to lepiej dla niej i dla dziecka aby nie czekała z macierzyństwem kolejnych n lat (kierując się dobrem swojego pracodawcy).

Roszczenia do pracodawcy, państwa i świata mają wszyscy Polacy, nie tylko kobiety w ciąży, to narodowa przypadłość.

Mam szczęście pracować w normalnej firmie, w której nikt nie ma pretensji do kobiety że zachodzi w ciążę (tylko gratulują), w której po powrocie (po urlopie wychowawczym) czekało na mnie moje stanowisko i moje biurko, dokładnie w tym samym miejscu i gdzie nie ma problemu z elastycznym czasem pracy czy też dodatkową godziną na karmienie.
I tak właśnie powinno być, bo taką pracę naprawdę się ceni i chce się pracować.
Bez sensu jego myślenie. Co z tego, że przyniesiesz zaświadczenie, skoro po miesiącu możesz już byc w ciąży...
anek - te przywileje zostały po coś stworzone.. I nie idealizuj tak pracodawców, bo jednak znakomita większość bez skrupułów zwalnia matki, które potencjalnie mogą brać opiekę na dziecko albo właśnie zajść w ciążę.
W życiu trzeba pilnować swoich własnych interesów, a nie patrzeć na innych, bo inni nie będą zważać na Ciebie. Nie każdy został stworzony do bycia samarytaninem.
Przy tym wszystkim można jednak uczciwie postawić sprawę i pozostawić dobre wrażenie.

Problemem nie jest zły pracodawca, który chroni swój tyłek ani matka, która śmie urodzić dziecko. Problemem jest Państwo i beznadziejny system, który matek mimo tej masy przywilejów nie chroni, za to pracodawców obciąża coraz bardziej.
a ja mysle zebys sie wspierala PIP bo wlasnie jak doniesiesz zaswiadczenie moze Ci wreczyc wypowiedzenie!
dokładnie, Jadźka ma rację. A reguła "szanuj innych to inni też beda Cie szanować" jakoś sie nie sprawdza... tylko kolejny raz po łbie sie dostaje, trzeba przede wszystkim mieć siebie na uwadze, odrobina egocentryzmu jest wskazana, szczególnie w dzisiejszych czasach, gdzie każdy musi dbać o siebie, umiesz liczyć - licz na siebie
znam przypadki, gdzie kobiety pracowały do końca ciąży, nawet po godzinach zostawały i na delegację jeździły, po macierzyńskim do pracy wróciły a pracodawca i tak tak zachachmęcił że sie zwalniały, albo on ich zwalniał, bo np. redukcja etatów, albo likwidacja stanowiska. Jak przychodzi co do czego to nikt nie widzi ile z siebie dałaś i ile poświęciłaś. Jeszcze raz powtarzam, że to TYLKO praca, TYLKO!
Daria ze mną pracodawca tak postąpił.Byłam juz na zwolnieniu chodziłam dziewczyny nowe uczyłam kasy rozliczałam a miałam rwę kulszową że czasem to nie mogłam wstać do 6 miesiaca wymiotowałam na nic nie mogłam patrzeć ale szłam bo obiecywała kokosy do dnia dzisiejszego nie mam za to zapłacone tylko jeszcze odciągniete z pensji.Było Marta po macierzyńskim wróc bedzie miejsce urodziłam w czerwcu a umowe miałam do sierpnia i tak mi podziękowano. Nawet dziękuje nie było.
Mnie jak przyjmowali do pracy to też zażyczyli. Oczywiście doniosłam, ale lekarz ginekolog sę mocno zdziwił i powiedział, że może wystawić na teraz, a skąd ma pewnoś czy nie ajdę w ciążę zanim dojdę do pracy?? bo przecież w każdej chwili mogę się przespać....
Ale też się trochę zniesmaczyłam...
A swoją drogą ciekawe jaki to pracodawca żąda takiego zaświadczenia?...
czarnula po prostu donieś to zaświadczenie zamiast kombinowac, jak bedzie chcial to i tak i tak cie zwolni.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Polecam lekturę:
http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,114757,10664119,Mamuski_w_pracy.html
Moim zdaniem dużo prawdy jest w tym artykule.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
świetny artykuł i sporo w nim prawdy niestety.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
przejaskrawiony artykuł ...

Jeśli ktoś chce widzieć w matkach kombinatorki próbujące za wszelką cenę zdobyć zwolnienie lekarskie to mu się na pewno spodoba....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
jak dla mnie jest mu to po to aby cie mogl zwolnic
Może i trochę przejaskrawiony, jak to artykuł prasowy, ale sporo w nim prawdy. Poza tym nikt tam nie pisze, że wszystkie matki tak robią, ale że jest taka spora grupa, która niestety swoim zachowaniem szkodzi też innym. Nawet tym, które chcą uczciwie pracować. Warto czasem pomyśleć, że jest też druga strona medalu.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
a ja z ciekawości zapytam- na podstawie jakiego badania lekarz wystawi takie zaświadczenie? Na USG bardzo wczesnej ciazy nie widać...ginekolog karze sikać w swojej obecności na test ciążowy, czy może skieruje na badanie krwi?
tez jestem ciekawa, jak zareaguje gin?z zaswidczenie bedize oparte na badaniu ginekologiczny.
a artykul coz jest w nim sporo prawdy ale i sa przesadzone sytuacje.prawda jest taka ze jezeli kobieta-matka ma wybierac swoje dobro i rodziny a dobro pracowawcy to wybierze swoje.uwazam, ze bez zdrowego egoizmu w dziesiejszych czasach jest straszeni ciezko.
bronicie tam mojego pracowawcy,
to jest wielka firma zatrudniajaca ponad 40 pracowanikow, ja swojego glownego szefa nie widzialm na oczy, jestem dla niego tylko punktem na liscie zatrudnionych
poprzez stwierdzenie "moja szefowa: mam na mysli osobe zarzadzajaca zespolem, jej osobiscie krzywdy nie robie. moje dawne przelozeone odeszly z pracy za nieuczciwe traktowanie przez "gore", moje kolezanki zostalu po wychowawczy zwolnione bez skrupolow, nikt nie zwracal uwagi, skad wezema pieniadze na zycie.
takze nie dziwcie sie, ze chce traktowanie zgodnie z moimi prawami, bo sama nie wiem jak mnie szefostwo potraktuje
image
image

Czarnula, ja jestem i pracodawcą i pracownikiem. Jako pracodawca, nie widzę nic złego w tym co zrobiłaś, w końcu kiedyś trzeba urodzić. I to jeszcze tak, żeby nie zostać bez grosza przy duszy. Co do zaświadczenia to pomysł jest genialny. Poza tym czy ginekolog wystawi takie zaświadczenie (już pomijając inne kwestie) w końcu duchem św nie jest.
image
jeśli jest tak jak piszesz to na 95% zaświadczenie jest im potrzebne, aby móc Cię zwolnic i być pewnym, że nie będą musieli Cie przywracać do pracy jak sie okaże, że jesteś w ciąży (widocznie mieli już takie przypadki)

Poproś o "zlecenie" na to zaświadczenia na piśmie. To jedyna opcja, aby ewentualnie wybronić sie przed nieuczciwym pracodawca w przyszłości. I koniecznie złóż wniosek o obniżenie wymiaru czasu pracy np. do 7/8. Wtedy będziesz chroniona przez rok.
mam koleżanę która jest na zwolnieniu 9-ty rok...tak tak, to możliwe, tu gdzie mieszkam macierzyński trwa rok plus minus kiedy dziecko może isc do przedszkola, plus cała ciąża na zwolnieniu z powodu warunków pracy nie można u nas w ciazy pracowac ;) w styczniu wraca do pracy, piąteczka dzieci jest i stanowisko na nią czeka....takie są przepisy, to ze akurat miala jedno po drugim to nikogo nie ma prawa dziwic...ciekawe jak długo popracuje...przewaznie wraca na miesiąc i idzie na zwolnienie bo w ciazy jest :D dobre
dżizaaas, chyba bym sie zastrzeliła! 1/2 życia w ciąży lub krótko po i przed nastepną. No way!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jadzka nie przesadzaj mam 28 lat od 3 jestem w ciazy i na wychowawczym, na pol zycia mi to nie wyglada:)ale teraz mam czas na "robienie kariery" i prace.
image
image

czarnula - 3 lata to norma, ja też byłam. Ale 9 lat to chyba znaczna różnica, prawda?? A do tego 5 dzieci??? Włosy mi się jeżą na sama myśl.... Chyba na srebrzysku bym wyladowała :D
Pierwsze co to ja bym chyba powiedziała mu, że traktuję to jako dyskryminację i nie na zasadzie, że się stawiasz, ale po prostu uczciwie poweidzieć co się o tym myśli.

I powiedzieć, że jasne możesz mu przynieść takie zaświadczenie, ale wiele stracił w Twoich oczach takim zachowaniem.
Mam jedno pytanie: czy uważasz się (i dlaczego) za produktywnego pracownika, który przynosi firmie korzyści?
Uprzejmie proszę o konkretną odpowiedź autorkę wątku.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
Halewicz:
jeśli np wcześniej pracowała w danej firmie kilka lat i jej praca przynosiła faktyczną wartość dodaną to dlaczego nie miałaby się teraz uważać za produktywnego pracownika?
To, że zrobiła przerwę na urodzenie dzieci i ich odchowanie (krótszą nawet niż przysługująca jej) nie zmienia faktu, że podsumowując całą jej karierę może przynosić firmie korzyści.
to Twoja hipoteza - dziękuję, że się nią podzieliłaś ze mną. Zaczekam jednakże na merytoryczną odpowiedź autorki wątku.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5
a po co Ty wchodzisz na to forum?? szukasz zadymy, mało masz emocji w swoim życiu?? Kup sobie psa, będziesz miał mniej czasu na pitolenie głupot tutaj.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5
nie trolluj, nie jątrz - zadałem grzeczne pytanie autorce wątku. Czemu odzywasz się niepytana? Kim jesteś?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5
Świętym tureckim, a co? Tu jest forum a nie szkoła podstawowa i każdy się wypowiada kiedy ma na to ochotę.
Twoje pytanie nie było grzeczne. Było w tonie sugestywnym, zaczepnym. Nie widziałam jeszcze wątku w którym nie miałeś zgoła odmiennego zdania niż reszta. Wchodzisz tu tylko po to, żeby wyrazić swoją dezaprobatę dla e-matek/obrzucić kogoś błotem/poszydzić z suwaczków/rozrzucić nieco słomy z butów w każdym wątku. ***
Lubisz wywoływać forumowe wojny, prawda? Więc to Ty jesteś trollem.

***niepotrzebne skreślić
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5
Absolutnie nie:) Bardzo chciałbym wiedzieć, co autora ma do powiedzenia. Co Ty masz do powiedzenie, nie interesuje mnie - w ogóle. Nie prowokuj mnie proszę, nie zaczepiaj, nie jątrz - w innym przypadku zrobię się niemiły i z płaczem popędzisz do mamusi:) Odejdź kobieto, zajmij się czymś pożytecznym.
P.S. skoro to forum, gdzie każdy może się wypowiedzieć - czemu mi to prawo chcesz odebrać?
KIM JESTEŚ???
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
Do Halewicz:
Tak uwazam sie za pracownika, z ktorego firma miala wiele korzysci. nie musze Tobie odpowiadac ale to zrobie.
jestem zatrudniona na prowizji takze im wiecej zarobie dla firmy tym wiecej zarobie dla siebie.pracujac kilka lat nie narzekalam na pensje, co znaczy, ze przynosilam firmie zyski jako oddany pracownik.
czy taka odpowiedz Tobie wystarczy?czy masz jeszcze jakies podchwytliwe pytanie?
image
image

Bardzo interesująca odpowiedź. Z pewnością Twój pracodawca nie może się doczekać, kiedy znowu rzucisz się w wir pracy i zaczniesz, jaki kiedyś, zdobywać nowe horyzonty dla firmy, uzyskując sowite prowizje.

Zastanawia mnie tylko, czemu zażądał od Ciebie takiego zaświadczenia, że nie jesteś w ciąży? Tak doskonałego handlowca, jak opowiadasz, należy przyjąć z otwartymi ramionami! :)

p.s. masz piękny suwaczek!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
bo może myśli o jakimś kosztującym niemało szkoleniu dla najlepszych pracowników i bierze pod uwagę dziewczynę - pod warunkiem, że znowu nie zniknie na jakiś czas?
Halewicz nie moge oprzec sie wrazeniu, ze caly cas ironizujesz.....\nie wiem tylko dalczego robisz to w stosunku do mnie.
nie bylo nie w pracy 3 lata, urodzilam w tym czasie 2 dzieci i teraz chce wrocic na swoje stanowisko i zaczac sumiennie wykonywac moje obowiazki, i zaczac zarabiac.nie ma w tym nic dziwnego, ani gorszacego.
tez mnie zastanawia, dlaczego che ode mnie to zaswiadczenie....
moze chce mnie zwolnic bez przyczyny?tego sie obawiam i jako odpowiedzilana matka chce tego uniknac.
p.s o co Ci chodzilo apropo suwaczka?
image
image

Byłem ciekaw Twojej odpowiedzi, uzyskałem ją. Mam nadzieję, że nie będziesz zmuszona pozwać pracodawcę do sądu, gdyby chciał Ciebie zwolnić z pracy. Zapewne będzie twardo walczyła o przywrócenie do pracy:)
Nie zauważyłem, abym ironizował w żadnym słowie - myślę, że cierpisz na poważne przewrażliwienie:)
p.s. piękny suwaczek!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6
ja bym zrobiła jak pisala jedna dziewczyna, wziąc skierowanie od pracodawcy na badanie na nieciąże i tyle. ze bez tego nie bedziesz szła do lekarza bo nie wiesz co ma wypisac i na jakim druku i tyle, neich on to zrobi dla ciebie i juz, skoro to oficjalnep olecenie szefa to powinien dac skierowanie
troszku inna sytuacja od Twojej (nie powrót a nowe zatrudnienie)ale ukazująca problem.Zatrudnia Cie pracodawca i okazuje się ze byłaś w ciąży w czasie zatrudniania= wielkie problemu z ZUS-em(wyłudzenie świadczeń),niby nie może pytać czy jesteś w ciąży ale jak zatrudni to mega kłopoty być mogą,chore ale tak jest:/,i nie wygra pracodawca w sadzie
Nie prawda, jesli udowodni że nie miał pojecia o tym że zatrudnił osobe w ciązy i ma na to świadków w postaci pracownikow to raczej kara mu nie grozi. Poza tym nie przepisow zabraniających zatrudnianie kobiet w ciązy. co innego zatrudnianie członków rodziny tych ktorzy sa w ciązy wtedy taka kara z Zus jest możliwa bo i łatwo udowodnic wyłudzanie.
Napewno chodzi o takie zaświadczenie jak mówisz?
?Może źle go zrozumiałaś, może z uwagi na bardzo długie zwolnienie lekarskie potrzebuje zaswiadczenie że jestes zdolna do pracy a to całkiem co innego. Przy dłuzszych zwolnieniach nalezy od internisty wziasc zaświadczenie ze jestes zdolna do pracy i pracodawca wysyła wtedy na badania kontrlne co podyktowane jest przepisami. Jesli zaś chodzi o zaświadczenie że nie jestes w ciąży to nie znam lekarza który miałaby ci cos takiego wystawić, to jakaś bzdura. Porozmawiaj z pracodawca może coś pokręcił albo Ty go źle zrozumiałaś
Nicol ja pisze o zdarzeniach faktycznych w których uczestniczyłem, znajdź prawnika co się będzie chciał z ZUS-em szarpać większość Ci powie ze sprawa przegrana, wiem ze to dość głupie ale tak jest ,widać nie sadziłaś się nigdy
Pracodawca może sie przed czyms takim zabezpieczyć zatrudniająć na poczatku dana osobę która podejrzewa ,że jest w ciązy na okres próbny 1 miesiąc. Takiek umowy nie trzeba przedłużac gdyby okazał się ,że dana osoba jest w ciąży. Mozna tez jeśli inny pracownik jest na chorobowym zatrudnić na zastepstwo. Jesli mówisz o sytuacji że ZUS zasiłek to musiały istnieć ku temu przesłaniki. Miałam do czynienia z kontrolami ZUS w takich przypadkach dwukrotnie,ale w jednym i drugim przypadku ZUS zbadał dokładnie sprawę i nie dopatrzył się winy pracodawcy. Może w sytuacji która opisujesz pracodawca zatrudnil osobę w trzecim bądź czwartym miesiącu ciązy od razu na umowę na czas nieokreslony badź określony np. 3 lata, co mogłoby by wskazywać że wiedział o ciązy, jesli znajda sie na to jeszcze świadkowie w postaci pracowników to faktycznie sprawa przegrana z Zus.
dobrze zrozumialam, ide na badania kontrolne ale dodatkowo mam mu przyniesc zaswiadczenie o nie byciu w ciazy
image
image

Nie ma takiego zaświadczenia i wcale sie tym nie przejmuj, wystarczy mu zaświadczenie,że jestes zdolna do pracy. Powiedż mu ,że dostanie zaświadczenie że nie jestes w ciąży 30 lutego
czarnula, tak z ciekawości napisz potem jaki był rozwój wydarzeń. Czy dałaś mu to zaświadczenie itd.
Pozdrawiam, powodzenia
dobra napisze po nowym roku co i jak:)
image
image

dzięki ;)
Dodam, ze niektorzy przysli pracodawcy, zanim zatrudnia, organizuja szkolenie w terenie. I miedzy innymi odbywaja sie na nim te badania. Nie informujac przyszlych pracownic, sprawdzaja tez czy nie sa w ciazy. Jak sa to nie przyjmuja (ale nie mowia czemu) a jak nie sa to biora (ale nie zawsze te testy wykazuja ciaze).
To taka ciekawostka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
buahahaha, mocne :D:D:D
szkolenia w terenie???? Testy ciążowe?? A niby jak miały by sie one odbyć bez wiedzy badanych?? Zakradają się do toalety i podstępem zdobywają mocz czy podają tabletki gwałtu i po utracie świadomości pobierają krew???
to musi być wyjątkowo bogaty i odważny pracodawca, że stać go na takie (nie tanie przecież) badania na grupie rekrutowanej. Nie wspomnę o odpowiedzialności karnej za wykonywanie badań bez wiedzy badanego :D
dobre dobre tez sie usmialam...napewno nie moj pracodawca.....:)
image
image

a może ten pracodawca ma zestaw małego ginekologa i dzięki tym sprzętom potrafi wykryć ciążę, tylko koniecznie w terenie... :P
a to praca w "bałaganie"?? aaa, to inna bajka ;)
Nie pytalam co bada, czy z moczu czy z krwi. wielu twierdzi ze kobiety postepuja nieuczciwie, wiec opisalam ta sytuacje, zeby udowodnic, ze nie tylko one.
Nikt sie do kandydatek nie podkrada. Jest to badane w ramach badan podstawowych. One wiedza ze czeka je badanie, ale nie znaja wszystkich szczegolow.
Dla pracodawcy nie sa to pieniadze stracone.
Jest to praca biurowa.
Absolutnie nie ma prawa tego wymagać. Powiedz mu, że nie jesteś i że nie ma prawa. :) Co za gnojek no... brak słów. Tu nie chodzi, żeby iść na wojne, można grzecznie powiedzieć, to on zachowuje się jak ostatni nie powiem kto.
Myślę, że musimy się szanować jako pracownicy i kategorycznie, ale grzecznie odmówiłabym przyniesienia takiego zaświadczenia.

A zwrócenie się przez pracodawcę do Ciebie z takim wymaganiem to przekroczenie uprawnień, brak znajomości prawa pracy, brak kultury pracy i dyskryminacja.
powiedź iż chcesz to na piśmie wtedy dostarczysz zaświadczenie
uważaj żeby cie odrazy po powrocie nie wylał mi się tak przytrafiło... parę dni popracowałam a potem powiedział ze robią redukcje etatów...
Czarnula wiesz już coś? Jak poszło?
tak wrocilam do pracy i szefowa nawet nie wspomniala slowem o tym zaswiadczeniu wiec i ja sie nie wychylalam. na razie zaczelam prace i nie dostalam wypowiedzenia dnia 1:)
image
image

Czarnula to super i tak trzymać nie wychylaj się i nie wspominaj o tym jeśli sami o to nie poproszą o zaświadczenie ponownie:) Pozdrawiam
www.it-service.aq.pl Serwis Komputerowy
super! trzymam kciuki żeby dalej było po Twojej myśli :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

łuszczyca głowy leczenie (5 odpowiedzi)

Czy na forum są osoby, które dodatkowo zmagają się z łuszczycą skóry glowy? Co Wam pomogło...

Trening siłowy w ciąży (6 odpowiedzi)

Witajcie. Jestem w 9 tygodniu pierwszej ciąży. Do tej pory ostro trenowałam - treningi siłowe -...

Które imię dla dziewczynki? (46 odpowiedzi)

Wy zawsze jesteście pomocne. Nie możemy dojść do porozumienia z mężem. Jestem ciekawa, które...

do góry