Widok

prezent na ślub - nie kasa?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam, wiem że temat wałkowany tu i na weselniku milion razy, ale może ktoś ma jakiś super nowy pomysł? W sobotę ślub mojej kuzynki, bliskiej, ale z różnych przyczyn nie idziemy na wesele, tylko na ślub. Oczywiście w zaproszeniu był wierszyk o kasie, którego bardzo nie lubię, bo to dla mnie narzucanie czegoś. Nie lubię podejścia wszystkich młodych par typu 150 zł za talerzyk więc tyle od osoby w kopercie powinno się znaleźć... Tak więc szukam > wiem że bardzo szybko;) pomysłu na jakiś inspirujący prezent, może bardziej wymyślny niż zastawa z ikei (za bony:))) Dodatkowo ich córeczka ma tego dnia urodziny, więc może coś takiego dla wszystkich razem? Myślałam nad zestawem ręczników z wyszywanymi imionami, ale zestawy są po 2 albo 4, a ich jest "tylko" 3, a nie wiem gdzie ew. zrobić to na miejscu? Pomóżcie kobietki, może niedawno brałyście slub i dostałyście coś naprawdę fajnego? Dodam, że młodzi mają już mieszkanie, urządzone, więc prezenty typu obraz czy żelazko odpadają:) aha - chciałabym wydać jakieś 300 zł
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
jakiej ironi? zakładam ze ot do mnie

poprostu wybierając prezent patrzmy przez pryzmat pary a nie swój

ja bym sie załamała kolejnymi szlafrokami w szafie i dlatego otym pisze - może oni sie ucieszą ...
reczniki lepszy pomysł bo to się zuzywa

my dostalismy też spoza listy: ZEGAR stylizowany na staro, czerwoną wielka ceramiczną rybe, wazon taki do postawienia na podłogę i mega sie z tego po dziś dzień cieszę :)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
może faktycznie skoro zbierają na coś lepiej dać kasę
my dostaliśmy taką grę, jest to zabawny prezent, ale żeby w nią grać....
leży sobie gdzieś tam, nawet nie wiem gdzie....
AgaB: oo podoba mi się ten pomysł z grą :)
Niedługo idziemy do przyjaciół na ślub i może coś takiego im kupimy jako dodatek do kasy :)
Ja, generalnie, jak nie wiem, na co młodzi zbierają, to też nie przepadam za dawniem $$$ - w ostateczności (jak idziemy na wesele) to daję $$ + jakiś prezent

U nas większość prezentów była z listy.
Poza listą dostaliśmy
na prawdę dobre deski do krojenia + noże
zestaw ręczników wyszywanych (np. w Auchan i innych galeriach są punkty, gdzie wyszywają i tam chyba nie musisz brać ich kompletu, tylko mozesz sama go "zbudować") - niestety nie w kolorach łazienki... będzie na przyszłą... może;)
przewodniki po Polsce (chyba od 3 osób) - z tego jesteśmy zadowoleni

Co my dodawaliśmy do kasy?
Pokrowce na talerze (niestey nie widziałam ich w PL)
Grę "erotyczną"
Komplet solniczka+pieprzniczka

Myślałam też o zafundowaniu kiedyś młodym np. jakiegoś SPA
może karnet do Aqaparku? jak ma być rodzinnie...
Toshiba: zgadzam się :)
kupowanie prezentów na siłę jest bez sensu.
Ja do dziś jak otwieram szafkę w której upchnęłam ten nieszczęsny serwis to czuję żal, że poszło tyle kasy na niego i stoi nie używany i do niczego nie potrzebny. Niestety nie mogę go sprzedać, bo czasem odwiedza mnie ciocia i wtedy podaję jej kawę w jednej filiżance. A nie sprzedam 11 sztuk ;)
My za zebrane pieniądze kupiliśmy szafę komandor i pojechaliśmy w podróż poślubną. I jakby tak liczyć, kto ile dał, to nam się obiad poślubny (bo nie robiliśmy wesela) zwrócił 10-cio krotnie. Choć nie to było naszym celem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
mi się podobają zestawy do wina http://allegro.pl/luksusowy-zestaw-do-wina-czarna-szkatulka-szklo-i1645229201.html

image
ta na zdjęciu ma lekkie przebarwienia bo zdjęcie było robione na szybkiego dla jednej z forumek, przed wyschnięciem kleju i lakierowaniem - żeby mogła zobaczyć jak będzie wyglądała
ja bym może wolała dostać kasę na ślub ale głupio by mi było poprosić, nie chciałabym też nikogo stawiać w głupiej sytuacji, żeby goście nie czuli się "rozliczani" z kwoty w kopercie

jeśli chodzi o prezenty oryginalne za nie dużą cenę, to może być również skrzynka na zdjęcia, pamiątki (większa od tej na fotce) i ramka na zdjęcie ślubne? ręcznie wykonane

image

Uploaded with ImageShack.us
jeszcze mi się przypomniało :)
od chrzestnej oczywiście kasę dostaliśmy, ale dodatkowo taki duży świecznik-anioła. Stoi na parapecie i jest często używany.

Może warto pójść w tym kierunku, coś do koperty i jakiś ładny drobiazg-pamiątkę do mieszkania.
I wilk syty i owca cała. Ty dałaś coś materialnego, pamiątkę, a młodzi też się cieszą, bo dostali pieniądze.
Moja kuzynka miała skromny ślub, w ramach prezentu robiłam im zdjęcia, i piekny duży album. Kosztował trochę kasy ale przede wszystkim mojej pracy i satysfakcjie.
Ostatnio mojemu bratu ale to na rocznice kupiłam ekspres Dolce Gusto z zapasem kapsułek. Dziadkom na 50 rocznice robiłam właśnie takie szklafroki z imionami - robilam w AUCHON.
My dostaliśmy na ślub dwa kupony do salonu aparta osobno dla mnie i dla męża - warte były 500zł więc mogliśmy sobie już coś fajnego wybrać. Jeszcze kiedyś kupywałam też na jakąś rocznicę elegancki zestaw do whisky bo bardzo znajomi lubią i dobrą whesky.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja też na weselu miałam wierszyk o pieniążkach, ale dlatego że zamierzamy się budować (no i miałam napisane "tyle ile każdy może" bez kwoty minimum bo to akurat też mi się nie podoba)
ale przyznam szczerze, że skoro Para Młoda życzy sobie gotówkę to może jest jakis powód ku temu? kupowanie prezentów na siłę jest trochę nie fajne.. tym bardziej że jest napisane że mieszkanie jest już urządzone wiec po co kupować prezent który najprawopodobniej będzie zbędny?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
o ja też dostałam obrazek ze srebra, świętą rodzinę, od babci z grawerem. Owszem jest to miła pamiątka, ale leży gdzieś zapchane, bo nie wieszamy precjozów na ścianach.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
My dostawaliśmy głównie kasę, bo tak chcieliśmy - ale mówiliśmy dopiero, jak ktoś pytał, w zaproszeniach było tylko że zamiast kwiatów chcemy książki. Z prezentów dostaliśmy ręczniki (moja mama kontrolowała kolory, żeby pasowały do łazienki ;)), obrus, pościeli żadnej, sztućce na co dzień (to akurat konkretnie chcieliśmy) i eleganckie, a z takich fajniejszych i nieoczekiwanych prezentów: wielki kufer-skrzynię, bardzo ładny, na razie wrzuciłam do niego wszystkie pamiątki, sama bym raczej nie kupiła, a bardzo się cieszę, że taki mam :) 2 kieliszki z Almi decor - są piękne, takie typowe na wieczór we dwoje, potem pomysł wykorzystywaliśmy wiele razy na różne rocznice itp., zawsze się ludziom podobają, tylko do 300zł to im daleko :p Ramkę cyfrową też dostaliśmy, ale taką normalnej wielkości, włączamy jak ludzie przychodzą :) Ale nie jest to jakiś super praktyczny prezent.
min. dlatego jestem przeciwniczką dawania kasy na ślub jako prezent - wtedy czuję się jak sponsor ww. imprezy, tudzież mieszkania czy nowego samochodu młodej pary. Jeśli kogoś nie stać na wesele, robi obiad dla najbliższej rodziny i też może żyć potem długo i szczęśliwie;)
Jak ktoś chce mnie zaprosić na obiad to też nie mam w obowiązku zwrócić mu kosztów tego co zjem czy wypiję, podobnie chciałabym się czuć na weselu... Ale to moje skromne zdanie:)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
sorry, nie wkleiłam;)

image

Uploaded with ImageShack.us
ja na swoj slub dostalam matke boska z dzieciatkiem w srebrze polecam naprawde super pamiatka:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
ja moim rodzicom zrobiłam w prezencie takie tacki-stoliki

może coś podobnego tylko w kolorystyce białej czy pastelowej-ślubnej, albo dopasowanej do sypialni?

to fajny prezent moim zdaniem bo posłuży do wielu wspólnych romantycznych śniadanek
a potem do kompletu można dokupić kieliszki na jajka, chustecznik, podkładki pod kubki itp.
Z całym szacunkiem do prezentów... my też mieliśmy wierszyk o pieniążkach nie bez przyczyny, całą kasę włożyliśmy w kredyt mieszkaniowy. A te właśnie wymyślne prezenty sprzedaliśmy bo pół roku leżały w szafie. Co prawda dostaliśmy też ręczniki z imionami i datą ślubu w koszyku... na szczęście kolorystycznie pasowały do łazienki więc stoją jako ozdoba na pralce.
jeszcze dostaliśmy elektroniczną ramkę na zdjęcia, ale jest gigantyczna (większa niż mój laptop) i powiesiliśmy ją w kuchni nad stołem i od ślubu odpaliliśmy może ze 2 razy ;)
Ale może mniejsza, taka do postawienia na komodzie, byłaby niezłym prezentem?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry