Widok

próchnica u trzylatka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witajcie, czy wasze dzieci też mają problem z próchnicą ? Mycie ząbków 2x dziennie nie uchroniło :( Byliśmy u dentysty i się okazało że na 4 tylnich ząbkach są zmiany próchnicowe. Czy robiłyście coś z tymi mleczakami, czy dopiero jak wyszły stałe zęby?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
trzeba leczyc mleczaki ;)
Smarowanie azotanem srebra(czy jakoś tak) a potem borowanie i plombki :/
Azotanem nie smaruje się tylnych zębów tych o dużej powierzchni.

Mleczaki się leczy.

Niestety samo mycie nie wystarcza aby próchnicy się ustrzec.
My walczymy z nią odkąd córcia skończyła 1,5 roczku:( a na dzień kiedy mleczaki zaczną wypadac czekam jak na zbawienie...
my leczymy, a ubytków mnóstwo sie okazało u stomatologa
polecam wam stomatolog zakręt do oksywia w gdyni na nfz
pozdrawiam
Centrum Hobbystyczne to miejsce w Gdyni abrahama 8 stworzone z pasji dekorowania sklep dla hobbystów Prowadzimy warsztaty hobbystyczne , twórcze spotkania ,organizujemy kreatywne urodziny,dla dzieci ,mini warsztaty
http://decohobbygdynia.blogspot.com/
My z Koksiem byliśmy u stomatologa pierwsz raz jak miał 15msc i co poł roku chodzimy chyba ze cosik wypatrze w wieku 2,5 roku miał mini mini śladzik na 5 poleciałam pani wyczyściła i ząbki są zdrowe :)

współczuje problemów ale napewno warto mleczaki leczyć co teraz bedzie w nawyku zostanie na lata poza tym chore mleczaki to osłabione stałe zębole

bardziej boję się o Pole od urodzenia dostaje żelazo z racji wcześniactwa i dużej anemii i mimo że ząbków nie ma już fisiuje że będą brzydkie i czarne
a gdzie chodzicie do dentysty? Jakiś dziecięcy? Moja nawet za bardzo nie chciała otworzyć buźki żeby pokazać ząbki, no w końcu z naszą pomocą lekarz zbadał.
ja chodze do evi-medu w Gdyni do dr gorczynskiej chyba o ile nie przestawiłam czegos :) przyjmuje na nfz nawet :)
jest boska koks za 1 razem nie chciał otworzyć buzi przez długą chwile swirowała go pokazywała sprzęt itp az sam otwożył a jak mi robiła to jej asystował :D wywalał patyczki jakies podawał wode i takie tam naprawde swietna dentystka
ja bardzo polecam dentystkę dr Piosik stomatologia wiewiorka na ul. Hallera we Wrzeszczu. prywatny gabinet ale super atmosfera. zabawki w poczekalni, dziecko bajkę w gabinecie ogląda, później dostaje nagrody. ceny też przystępne.
wcześniej chodziłam z dzieckiem do innej dentystki ale niepotrzebnie - mała miała lapis a próchnica postępowała. Mała miała inhalacje długo ze sterydów i to był dla niej wielki stres i ja już odpuściłam czyszczenie po inhalacji buźki i tak się w wieku 1,5 roku próchnica zrobiła na jedynkach. Teraz ma myte 2 razy dziennie i chętnie to robi i ząbki są ok.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
"ceny też przystępne."

A jakie są ceny za plombę u dziecka?

Ja zrezygnowałam z prywatnego gabinetu i zapisałam się do dr Elżbiety Czerwińskiej na Zaspie na ul.Burzyńskiego 1.
Na NFZ, wszystko ok ale terminy oczekiwania są zabójcze:(
1,5 miesiąca czekałam na pierwszą wizytę,byliśmy 7 kwietnia a na kolejną aby zapisac to pierwszy wolny termin koniec maja:(

Dlatego chcę czy nie muszę iśc znów prywatnie bo mamy kilka ząbków nie nadających się aby tyle czekac i chyba jednak wybiorę się do tej Wiewiórki.
moja ma 32 msc i juz od 3 msc wyelczone 2 zeby i pilnujemy tego tzn wywyiercone i zalozona plomba miala 29 msc jak pierwszego zabka miala zrobionego:)
w porównaniu do tego co płaciłam w innym gabinecie to przystępne. jak dla mnie to istotna jest też atmosfera i podejście pani doktor i w wiewiórce jestem zadowolona w 100% ale tak jak pisałam tylko dr. Piosik. U nas było tak - miała mała zrobione jedynki i jak wypadło wypełnienie to w ramach reklamacji robione i płaciłam za wizytę tylko. Nie wiem jak my tam mamy dokładnie naliczane ale płacę zawsze ok 50 zł. tylko raz przy jednej jedynce jak mała miała znieczulenie to płaciłam coś ok. 80 zł.
Córka nie boi się dentysty, śmiało szła i rozmawiała z Panią Doktor. Przy robieniu trochę stękała ale to pikuś :)
ja chodze na NFZ po znajomosci termin ok tyg czekamy i moja corka nie boi sie lekarza .:) buzia otwarta i czeka jak na zbawianie;)
U nas także próchnica..ale po wielu próbach córeczka nie chcę usiąśc na fotel nawet ze mną a do tego się zanosi :(((
Co robic??
gdzie mnie jakis dentysta z młoda przyjmie w sopocie lub wrzeszczu na nfz?? młoda coś boli jedynka :( i musze isc z nią
imageimage
Jejku Dziewczyny jak Wy to robicie, ze Wasze dzieci nie dość, że siadają na fotel to jeszcze dają sobie wyleczyć ząbki i to w tak młodym wieku??? Mój odpukać narazie nie ma zmian próchnicowych, ale zaglądam do buźki na siłę żeby kontrolować jakby się coś zaczęło dziać.
image
"Jejku Dziewczyny jak Wy to robicie, ze Wasze dzieci nie dość, że siadają na fotel to jeszcze dają sobie wyleczyć ząbki i to w tak młodym wieku???"

Moja zaprawiona w boju bo pierwszy raz była w wieku 7 miesięcy:)

A tak poważnie (wiadomo,że tamtej wizyty nie pamięta) zaczęliśmy próbowac coś robic gdy miała 1,5 roczku.Wtedy w grę wchodziło tylko lapisowanie ale już się zapoznawała z gabinetem,do tego książeczki o tej tematyce.Potem kolejne próby po 2 roku życia z marnym efektem,owszem siadała otwierała buźkę ale o wierceniu mowy nie było.

Kolejne podejście ok 3 lat i już wtedy leczenie,nie jest łatwo jakby się wydawało:(
Gdyby tak było mielibyśmy już dawno wszystko poleczone.
mój ma ponad 4 i zdrowe ząbki
Podaje sie tez dzieciom zemafluor ale trzeba zapytać stomatologa jakie jest stezenie w wodzie bo czasem nie trzeba podawać

oczywiscie mleczaki tez sie leczy
kasia we Wrzeszczu na Wassowskiego. Nie pamiętam jak się nazywa Pani doktor, ale jak powiesz, że z dzieckiem to Cię do niej zapiszą właśnie.

My byłyśmy dwa razy kontrolnie. Raz bo w wieku 14 miesięcy nie miała zębów, drugi na kontroli czy wszystko ok z tymi co wyszły.
I babeczka z naprawdę fajnym podejściem, przekonała Lenę, żeby otworzyła paszczę i wszystko ładnie pokazała :)
imageimage
image
Mój trzylatek myje ok. 3 razy dziennie, obowiązkowo dodatkowo po słodkim. Także 2 x dziennie to za mało
dziewczyny jak toi mozliwe ze kilkumiesieczne dzieci mogą mieć próchnice? to jest jakos genetycznie uwarunkowane?
"dziewczyny jak toi mozliwe ze kilkumiesieczne dzieci mogą mieć próchnice? to jest jakos genetycznie uwarunkowane?"

Aleksandra do dziś nikt mi nie powiedział jaka jest przyczyna.
U nas w 7 miesiącu a więc 2 miesiące po wyjściu pierwszych jedynek zauważyłam ciemny nalot z tyłu zębów,początkowo myślałam,że to zafarbowane od jakiejś zabawki ale nie schodziło więc poszłam do stomatologa.
Niestety uspokoiła mnie,że to na pewno nie próchnica a jak się potem okazało to te przebarwienia szare plus białe plameczki to był początek próchnicy.
W życiu bym nie pomyślała,że tak wcześnie może to byc próchnica:(

Natalia nigdy nie ssała smoka,z butli nauczyła się pic w wieku 10 miesięcy.Fakt była na piersi i często na niej wisiała w nocy więc może to przyspieszyło próchnicę plus uwarunkowania genetyczne bo ja też miałam szybko mleczaki zepsute no ale nie aż tak szybko...

Problem jest też taki,że u takiego rocznego czy 1,5 rocznego dziecka nic się nie da zrobic,miała zalapisowane ząbki i tyle.

Ostatnio stomatolog sprawdzała dolne zęby i mówiła,że jedynki już nie siedzą tak sztywno a to znak że wsześniej zaczną wypadac nawet byc może za rok.
Na ten dzień czekam jak na zbawienie i na widok nowych zdrowych ząbków:)
A na razie musimy leczyc,kontrolowac i zrobic wszystko aby stałe wyrosły zdrowe.
moja też myje więcej niż 2 razy. Rano i wieczorem myję ja jej ząbki bo robię to dokładnie, ale w ciągu dnia jeszcze ona sobie sama czyści, ale nie jest to już takie dokładnie. Dlatego napisałam że myjemy ząbki 2x dziennie :)
Odnośnie cen. Za leczenie zęba mlecznego w Wiewiórce w Gdyni zapłaciłam 269 zł.
a jakiej pasty używacie do mleczaków? moja mała ma 10 miesięcy i 2 ząbki i narazie myje jej szczoteczką z wodą. od kiedy zaczełyście myć pastą?
nam dentystka, a pozniej pediatra powiedziała ze do mementu jak nie nauczy sie dziecko wypluwac wody z pasta przy plukaniu to nie uzywac pasty z fluorem (nawet tych dla dzieci). Na pocztku mylismy sama woda a teraz (2 latka) pasta bez fluoru ziajki (pasta tego nie da sie nazwac ale cwiczymy na tym wypluwanie).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
BEZBÓLOWE LECZENIE ZABKÓW W GABINECIE WIEWIORKA W GDAŃSKU NA HALERA.ZNIECZULENIE BEZIGŁOWE KOMPUTEROWE ZABEK 120ZŁ.NASZE DZIECIAKI CHODZI.ŁY TAM BEZ PROBLEMU.
od poczatku uzywamy elmexa dla dzieci .
Maja ma 2 4 leczone górne ale po za tym reszta zabków jest ok . A od dziecka brała bardzo dużo antybiotyków i tez bałam sie o zeby . Teraz idziemy 13 sierpnia na kontrole i mam nadzieje ze wszytko bedzie ok .
my u dentysty byłysmy pierwszy raz w wieku 1,5 roczku

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaki wozek wybrac? (81 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

Badania prenatalne ! Kto miał ? (65 odpowiedzi)

We wtorek zrobiłam sobie badania prenatalne w 12 tygodniu ciąży. Tak żeby wydać kasę i uspokoić...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (98 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

do góry