Widok

prolaktyna a ciąza

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
cześć dziewczyny,

powoli przgotowuje sie do ciąży:) robiłam badania hormonalne, wszystkie wyniki wyszły mi w normie.
prolaktyna -podstawiowy wynik -wyszedł ok(srodek normy), ale wynik po 60 minutach po tabletce wyszedł starsznie zawyzony.
czy powinnam zacząc sie leczyc, czy moze miec to wpływ na możliwość zajscia w ciąze?

moze głupie pytanie, ale nie znam sie
dzieki za odpowedz
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hej :)
Ja miiałam podobnie, pierwsze badanie z krwi w normie (blisko górnej granicy) a po tabletce (obciążeniu) wzrost kilkanaście razy! Brałam bromergon przez kilka miesięcy, byłam pod kontrolą ginekologa-endokrynologa, badałam krew i miałam dostasowywaną dawkę leku. U mnie i męża proklatyna za duża nie była jedyną przeszkodą w zajściu w ciążę, ale jak widać - zajść się w końcu udało :)

ja mam hiperprolaktynemię, przez pewien czas się leczyłam ale zarzuciłam bo nie byłam w stanie funkcjonować na lekach

lekarze twierdzili że nie zajdę w ciążę bo wynik taki wysoki - zaszłam w 2-im cyklu i dzidzia rozwija się super

jedyne co radzę to poszukać dobrego endokrynologa (nigdy na takiego nie trafiłam) i się z nim skonsultować a najlepiej zaufanego neurologa który wypisze skierowanie na MRI głowy i przysadki bo bez tego to tak naprawdę tylko zgadywanie a trzeba wykluczyć gruczolaka przysadki

i nie denerwować się niczym .. podobno PRL rośnie od stresu

powodzenia;)
leczyć się musisz, polecam dobrego endokrynologa, mi pani doktor barszo szybko obniżyła dużo za dużą prolaktynę lekiem o nazwie Dostinex, kosztował 250 zl, ale brałam go w sumie w różnych dawkach i starczyło na 5 miesięcy, teraz mam książkowe wyniki :)
KArolinka29 mozesz podac nazwisko lekarza i gdzie pzyjmuje
jasne proszę bardzo: ginekolog-endokrynolog dr. Butalewicz, przyjmuje w Gdyni na Bema (to równoległa to Świętojańskiej, tam gdzie Teatr Miejski)
ja brałam bromergon (lub bromocorn zalezy co było w aptece) i jak widać sie udało, a lek jest duzo tańszy, jednak róznie osoby na niego reagują.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry