Widok

prolaktyna a ciąza

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
cześć dziewczyny,

powoli przgotowuje sie do ciąży:) robiłam badania hormonalne, wszystkie wyniki wyszły mi w normie.
prolaktyna -podstawiowy wynik -wyszedł ok(srodek normy), ale wynik po 60 minutach po tabletce wyszedł starsznie zawyzony.
czy powinnam zacząc sie leczyc, czy moze miec to wpływ na możliwość zajscia w ciąze?

moze głupie pytanie, ale nie znam sie
dzieki za odpowedz
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hej :)
Ja miiałam podobnie, pierwsze badanie z krwi w normie (blisko górnej granicy) a po tabletce (obciążeniu) wzrost kilkanaście razy! Brałam bromergon przez kilka miesięcy, byłam pod kontrolą ginekologa-endokrynologa, badałam krew i miałam dostasowywaną dawkę leku. U mnie i męża proklatyna za duża nie była jedyną przeszkodą w zajściu w ciążę, ale jak widać - zajść się w końcu udało :)

ja mam hiperprolaktynemię, przez pewien czas się leczyłam ale zarzuciłam bo nie byłam w stanie funkcjonować na lekach

lekarze twierdzili że nie zajdę w ciążę bo wynik taki wysoki - zaszłam w 2-im cyklu i dzidzia rozwija się super

jedyne co radzę to poszukać dobrego endokrynologa (nigdy na takiego nie trafiłam) i się z nim skonsultować a najlepiej zaufanego neurologa który wypisze skierowanie na MRI głowy i przysadki bo bez tego to tak naprawdę tylko zgadywanie a trzeba wykluczyć gruczolaka przysadki

i nie denerwować się niczym .. podobno PRL rośnie od stresu

powodzenia;)
leczyć się musisz, polecam dobrego endokrynologa, mi pani doktor barszo szybko obniżyła dużo za dużą prolaktynę lekiem o nazwie Dostinex, kosztował 250 zl, ale brałam go w sumie w różnych dawkach i starczyło na 5 miesięcy, teraz mam książkowe wyniki :)
KArolinka29 mozesz podac nazwisko lekarza i gdzie pzyjmuje
jasne proszę bardzo: ginekolog-endokrynolog dr. Butalewicz, przyjmuje w Gdyni na Bema (to równoległa to Świętojańskiej, tam gdzie Teatr Miejski)
ja brałam bromergon (lub bromocorn zalezy co było w aptece) i jak widać sie udało, a lek jest duzo tańszy, jednak róznie osoby na niego reagują.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry