Widok

przeciwciała anty-M- pomocy

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny czy któraś miała przeciwciała anty-M aktywne w temp. 37 stopni, mam grupe A rhD+ no i te przeciwciała, szukam w necie ale nie mogę nic znaleźc a jak już to jest napisane, że tak się zdarza po pierwszym porodzie. ale ja nigdy nie rodziłam!!!. Dziewczyny jeśli któraś byłaby mi w stanie wytłumaczyc co to oznacza to byłabym wdzięczna bo się martwię..
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Podbijam, może ktoś się z takim wynikiem spotkał?
postaram sie wytlumaczyc. po pierwsze nie masz sie czym martwic. anty M to przeciwciala ktore sa gdy ojciec ma antygen M. to sa typu IgG wiec moga przechodzic przez lozysko i potencjalnie ale niezmiernie zadko moga wywolac chorobe hemolityczna noworodkow (to samo co moga wywolac anty RH gdy mama jest Rh- a dziecko Rh+). tyle ze w wypadku anty M zdarza sie to niemiernie zadko. Jezeli masz ich malo to wogle nie ma powodu do zmartwienia a jezeli wiecej to chyba stosuje sie to samo co w wypadky RH- czyli podaje anty anty Rh- zeby usunac anty Rh- z krwi matki. rzeczywiscie dziwne ze je masz nie bedac wczesniej w ciazy. z tego co wiem powinni sprawdzic czy ojciec dziecka ma antygen M i jezeli nie ma to wogle nie ma problemu.
image

image
walerka dziękuję bardzo :) tylko dziwne to trochę bo przecież tak jak napisałaś w ciąży nie byłam nigdy więc hmm
witam, moja grupa krwi 0Rh ( - ) !!!!!! mojego meza AB Rh (+)
w 17 tyg zrobiłam badanie POC ! w mojej krwi wyszły przeciwciała anty M, Moj lekarz prowadzacy skontaktował sie z dr I. Kopeć z IHiT. pani doktor zalecila badanie na ten antygen rowniez u mojego Meza, okazało sie ze i on ma ten antygen M !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
na wizyte u Pani doktor czekam juz 3 tydzien :(
teraz jestem w 20 tyg zeby tego wszytkiego bylo malo dodam ze o dziecko staram sie od 4 lat mam juz 2 aniałki ach.... ostatnio jeszcze wyszło ze mam łozysko przodujace ... :(
w moim szczesciu nieszczescie za nieszczeciem :(
~Xori mam taka sama sytuacje jak Ty. bylas juz u lekarza, masz jakies informacje na ten temat? ja ide w poniedzialek. Pozdrawiam
i jak ? opisz co z tego wyszło, czy wszystko ok?
Po pierwsze rozne grupy krwi, Ty masz przeciwciala, a maz antygeny. Do odsluchania proponuje ,,rody krwi,, p. Emiliana Piaseckiego. Konflikt serologiczny.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

prezent dla dziecka - który wybrać? (7 odpowiedzi)

Dziewczyny muszę kupić prezent dla dziecka. Wiem już co chcę kupić, ale nie mogę się ostatecznie...

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (38 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (39 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...

do góry