Widok

Przedszkole - blisko pracy czy blisko domu?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Gdzie najlepiej wybrać przedszkole? Ja np. mieszkam w Gdańsku, pracuję w Gdyni, min.40 minut samochodem.
Lepiej wybrać przedszkole w pobliżu domu i liczyć się z korkami w drodze powrotnej czy odwrotnie? Macie takie doświadczenia?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
To zalezy czy tylko Ty bedziesz odbierac dziecko, czy w razie W bedzie ktos inny...
Jesli tak, to bliżej domu... jesli dziecko jest tylko pod Twoją opieką, to bliżej pracy...
Ja bym tak kombinowala... ;)
image

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja miałam przedszkole bliżej domu i byłam zadowolona, bo w razie potrzeby (gdy musiałam np. zostać dłużej w pracy) zawsze ktoś mógł odebrać synka. Gdybym zapisała go bliżej pracy, byłby większy problem ze znalezieniem kogoś, kto podjedzie tak daleko do przedszkola.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
też myślę że lepiej bliżej domu,
nie wiem czy to często bywa ale np. jak będziesz miała coś do załatwienia w wolny dzień to łatwiej podrzucić dziecko do przedszkola, albo np. ja ty bedziesz chora to nie będziesz specjalnie musiała jeździć.
ja też jeżdże Gdynia/Gdańsk i córcia chodzi koło domu do przedszkola.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
zdecydowanie blisko domu...prace nie jest na zawsze a mieszkanie raczej na trochę dłużej niż praca..poza tym jak pracujesz i nie będziesz mogła w jakims dniu odebrac dziecka a bedzie to za Ciebie robić ktoś z Twoje rodziny to bliżej tej osobie będzie z Twojego domu do przedszkola...
Mnie sie jednak wydaje, ze mniej jest takich dni wolnych niz tych pracujacych, a gdy dziecko chodzi do przedszkola blizej pracy to tez spedzamy z nim czas w samochodzie i mozna go poswiecic na rozmowe, to zawsze chwila dluzej z dzieckiem.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Biorąc pod uwagę kolegów i koleżanki w osiedla, z placu zabaw, to zdecydowanie lepiej bliżej domu.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja mam przedszkole blisko domu.
po drodze z pracy sama robię zakupy, załatwiam pocztę itp. i dopiero po dziecko. wtedy mam czas tylko dla niego. i nie ciągnę go już do biedronki ;)
ale ja liczę tylko na siebie - wychowuję je sama. i co chyba u ciebie ważne, nie jeżdżę samochodem, tylko autobusem.
U mnie się sprawdza o wiele lepiej blisko pracy. Mieszkamy sami, bez żadnej rodziny i nie mamy za bardzo kogo prosić, żeby w razie potrzeby dziecko odebrał. Za to w przedszkolu sporo zaprzyjaźnionych rodziców, którzy mogą odebrać dziecko. Plusem jest też czas, dziecko do przedszkola przy pracy idzie trochę później i odbierane jest wcześniej. Innym plusem dla nas jest to, że w razie potrzeby (nagłego pogorszenia się samopoczucia dziecka - w sensie: rano zdrowe a w południe gorączka), można było dziecko odebrać szybko.
Jednak u każdego sytuacja może być inna.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zapisałam córkę do przedszkola blisko pracy bo myślałam że tak będzie lepiej. Dzisiaj zrobiłabym inaczej. Firma chyba będzie zmieniać siedzibę, nie będzie mi się opłacało wozić ją Słowackiego do góry więc czeka mnie zmiana przedszkola (albo już szkoły bo będzie w grupie zerówkowej). Do tego jeśli potrzebuję wziąć wolne na załatwienie spraw to muszę ją zawieźć a potem po nią jechać a korki na Słowackiego rano i po południu są niemałe. Dodam że zazwyczaj jestem z nią sama bo mąż pracuje za granicą. Oczywiście czas spędzony w aucie i poświęcony na rozmowy itp. jest bezcenny ale ten możemy poświęcić także w inny sposób.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mieszkam w Gdyni, pracuję w Gdańsku. Przez 5 lat woziłam syna do Gdańska (żłobek i przedszkole). Minus ogromny to spanie w aucie, co wiązało się z późnym zasypianiem na noc. Tablety, komórki nie pomagały. Drugi minus to brak kolegów na podwórku. Teraz syn chodzi do szkoły koło domu i uważam, że jest lepiej.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Obniżenie /wypadanie macicy (1238 odpowiedzi)

Dziewczyny, które macie obniżenie /wypadanie macicy jak sobie radzicie? Ćwiczycie czy operujecie...

kaszel u dziecka, jak sobie radzicie ? (86 odpowiedzi)

Synek ma 3 latka, zaczał się katar, potem kaszel. Dwukrotnie byłam u lekarza i osłuchowo jest...

Dobry ortodonta (30 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

do góry