Widok

przepis na jabłecznik prosty i szybki w wykonaniu-poproszę;-)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Kulinaria Temat dostępny też na forum:
jak w temacie
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
szklanak kaszy manny szklanka maki szklanka cukru kostak masła 1łyzeczka proszku do pieczenia
suche produkty wymieszać podzielić na pół
wystpać jedna połwe do tortownicy na to 1,5 kg startych jabłek zasypać druga polowa na to cieniutko pokryc masłem pokrojonym w plastry pozdrawiam piec1 godzine 180 stopni super szarlotka
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
Mąka, kasza manna, cukier ? Jak to się razem połączy i upiecze??? Napewno jeszcze czegoś nie brakuje?
image
[url]image[/url]
[url]image[/url]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wsypać do miski: 3/4 szkl cukru
3 szkl mąki
5 żółtek
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia i cukier waniliowy
wszystko wymieszać, nie musi być sklejone i wyłożyć na blaszkę.
2 kg jabłek kwaśne, twarde, obrać i pokrojone, podlane wodą zagotować mieszając (mają być gorące, nie muszą być rozgotowane. Uwaga przypalają się). Gorące wyłożyć na ciasto w blaszce.
Z pozostałych 5 białek i 1/2 szkl cukru ubić pianę i wyłożyć na gorące jabłka. Wkładać do nagrzanego piekarnika i piec.
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011


DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
może to nie typowy jabłecznik, ale pyszne ciacho wychodzi:)
http://www.kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=3414
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Magda+Greg za... ciacho zaraz zabieram się do roboty budyń z jabuszkami=pycha a może jakieś uwagi masz do tego przepisu?
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja próbowałam z budyniem waniliowy+smietankowy i śmietankowy+krówka i pierwsza opcja znacznie lepsza.
Górną warstwę robię troszkę inaczej - tnę drobne paski i układam taką szachowniczkę.
A ciacho na drugi czy kolejny dzień warto podgrzać w piekarniku albo mikrofalii, bo na ciepło pyszniejsze.
Powodzenia (chociaż jest szybkie i łatwe)i smacznego:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Babka z jabłkami
1 margaryna,
6 jaj,
1 ½ szklanki cukru i cukier waniliowy,
2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
5 łyżek oliwy,
1/3 szklanki maku,
4 jabłka,
bakalie,
zapach migdałowy,
3 łyżki kakao.
Żółtka, masło i cukier utrzeć do białości, dodać mąkę z proszkiem i dalej ucierać. Dodać oliwę i ucierać. Na końcu dodać ubitą pianę.
Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać mak, olejek migdałowy, bakalie, wymieszać i wlać na tortownicę.
Na ciasto położyć połowę pokrajanych w ósemki jabłka. Wylać drugie ciasto wymieszane z kakao i znów jabłka. Na jabłka wylać pozostałe ciasto białe. Po upieczeniu polać polewą z orzechami.




Szarlotka na prodiż okrągły
3 jaja,
1 szklanka cukru,
2 szklanki mąki,
½ margaryny,
3 łyżki kwaśnej śmietany,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 kg jabłek.
Margarynę utrzeć z cukrem, do białości. Dodać po 1 jajku i ucierać. Potem dodać śmietanę i mąkę z proszkiem i jeszcze chwilę ucierać.
Jedną połowę ciasta wyłożyć łyżką do prodiża, rozprowadzić równo i zapiec. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka starte na tarce jarzynowej i lekko posłodzone przycisnąć równo łyżką.Posypać cynamonem. Na jabłka wyłożyć pozostałe ciasto i upiec. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.




Babka z jabłkami
1 kostka masła,
6 jaj,
1 1/2szklanki cukru i cukier waniliowy,
2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
5 łyżek oliwy,
1/3 szklanki maku,
4 pokrojone w ósemki jabłka,
bakalie,
zapach migdałowy,
3 łyżki kakao.
Żółtka, masło i cukier utrzeć do białości dodając mąkę z proszkiem i dalej ucierać. Dodać oliwę i ucierać. Na końcu dodać ubitą pianę.
Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać mak, olejek migdałowy, bakalie, wymieszać i wlać na tortownicę. Na ciasto położyć połowę jabłek ósemek. Wylać drugie ciasto wymieszane z kakao i znów jabłka. Na jabłka wylać pozostałe ciasto białe. Po upieczeniu polać polewą.
Polewa:
¼ margaryny,
1 ½ łyżki wody,
1 łyżka kakao
troszkę cukru waniliowego,
1łyżka mąki ziemniaczanej,
1/4szklanki cukru.



Ciemna szarlotka (salceson 1 na blachę)
1 kg jabłek,
3 szklanki mąki,
3 jaja,
1,5 szklanki cukru,
1 szklanka oleju,
2 łyżeczki sody,
2 łyżeczki kakao,
2 łyżeczki cynamonu,
Rodzynki,}po garści
Orzechy włoskie {po garści}
Wszystko utrzeć i wymieszać z jabłkami. Piec około1 godziny 10 minut.



Ciemna szarlotka (salceson 2 wersja), prodiż prostokątny
3 jaja,
1 szklanka cukru,
1łyżeczka cynamonu,
1łyżeczka sody,
3 łyżki kakao,
1 szklanka oleju,
2 szklanki mąki.
70 dag jabłek
Wszystko utrzeć i wymieszać z 70 dag pokrojonych jabłek na grubsze kawałki. Wyłożyć na blaszkę i piec około 40 minut.


Makowiec z jabłkami
3 szklanki maku,
60 dag kwaśnych jabłek,
8 jaj,
20 dag margaryny,
40 dag cukru,
9 łyżek kaszy mannej,
1 łyżka proszku do pieczenia,
1 zapach migdałowy,
bakalie.
Mak zagotować, przekręcić przez maszynkę. Do maku dodać margarynę, cukier i stopniowo dodawać jaja ciągle mieszając. Po wykorzystaniu jaj dodać bakalie, proszek i kaszę. Wszystko wymieszać upiec w tortownicy.


Kruche z jabłkami
40 dag mąki ok 2,5 szklanki,
20 dag masła,
3 łyżki gęstej śmietany,
Garść cukru,
3 żółtka, 2 płaskie łyżeczki proszku.
Wszystkie składniki dobrze wyrobić i zapiec. Rozłożyć owoce
¾ szklanki cukru +białka dobrze ubić. Dodać kisiel w proszku. Ułożyć na jabłka. Może być kruszonka. Piec ok 40 minut.




popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
polecam przepis który podała ola, z kaszy cukru i mąki,
ja dziele na 3 czesci (zamiast 2) i dodaje cynamon
pyycha i błyskawiczne :)
10.06.2006
image
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
bez jaj!?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Gosik14 no właśnie mi też to nie pasuje.. Przecież po złączeniu tych składników będzie sam proszek... I to się ma upiec?
image
[url]image[/url]
[url]image[/url]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
bez obaw dziewczyny, ciasto sie upiecze, robilam ten jablecznik kilka razy i zawsze wychodzi dobry ;)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pszczoła zrobiłaś ciacho z przepisu Magdy ?? ;)
Ja jutro zabieram sie za zrobienie, bo jak tylko przeczytałam to mało co ślinotoku nie dostałam :) Musi być pyszne :) Szkoda, że tak późno zobaczyłam ten przepis :)
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
pół szkl cukru,
szklanka płatków owsianych,
pół szkl mąki,
ćwierć szkl wiórków kokosowych
pół kostki miękkiego masła

to wszystkozagniatamy aby powstała kruszonka.

osobno podgrzewamy jabłka - tak na lekką papkę.
smarujemy foremke masłem, na to jabłka, na to kruszonka i do piekarnika.
najlepsza z lodami !!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
zrobiłam ciacho i wyszło superrr smakuje jak ptyś, polecam po wyrobieniu ciasto włożyć do zamrazarki na godzinkę bo sie kleii i to bardzo, po wyjęciu będzie je łatwiej rozwałkować .polecam
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Aleksandra27, zamiast masła dodałam Kasi do pieczenia, myślisz że mi wyjdzie?
image
[url]image[/url]
[url]image[/url]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ciasto kruche z jabłkami
pół kg mąki krupczatki(koniecznie)
20dkg cukru(daje mniej)
4 zółtka
kostka miękkiego masła
proszek do pieczenia na 0,5kg
cukier waniliowy/często daje cukier cynamonowy
4 łyżki śmietany
wszystko mieszamy ze sobą, ugniatamy, wrzucamy na blaszke z papierem do pieczenia a na to "pulpa" jabłkowa. częsc ciasta mozna na 0,5h wrzucic do zamrazalnika i zetrzec na tarce na pulpe
do piekarnika na 30min w temp 180stopni. mozna zawsze do niego zaglądac w trakcie pieczenia. zamiast jabłkowej pulpy mogą byc śliwki, truskawy
polecam na ciepło z lodami waniiowymi :))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja dziś upiekłam te ciesto z kaszą manna i PYCHA zwłaszcza na ciepło. Polecam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kasiu na pewno sie upiecze a może już gotowe ? daj znać jak wyszło :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mi smakowało, chociaż strasznie słodkie... Nie wiem czy tak ma być, ale troszkę się rozwalało... Piekłam równą godzinkę.I na wierzchu bardzo jasne ;)
image
[url]image[/url]
[url]image[/url]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja jutro zrobie i dam znac jak wyszlo bo dawno go juz nie robiłam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
czy mozna to ciASTO UPIEC W PRODZIZU
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
4 jaja
3/4 szklanki cukru (osobiście daję niespełna pół)
1 szklanka i 2 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4-5 jabłek

jajka+cukier wymieszać razem dodać mąkę z proszkiem do pieczenia
jabłka pokroić na talarki (można dodać cynamon) i wysypać na tortownicę (tortownicy nie smarujmy niczym), na jabłka wylać ciasto.
Piec ok.30 w temp.180st.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja też często robię to z kaszą manna (ale sypkie dziale na 3 części, a jabłka na 2 wiec jest 5 warstw a nie 3).

wychodzi fantastyczne:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

jak nauczyć pić ze słomki i kiedy? (15 odpowiedzi)

drogie mamy, mój synek ma roczek, chciałaby nauczyć go pić ze słomki, ponieważ on nie lubi pić z...

Sposób na kołtuny u dziecka. Polecam (19 odpowiedzi)

Witam Ostatnio miałam straszny problem z moją 2,5 latką, ponieważ zrobił jej się z tyłu główki...

do góry