Widok

przepisy na dietetyczne obiady :)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:

podajcie proszę sprawdzone i proste przepisy na jakieś mało kaloryczne potrawy bo u mnie oprócz piersi w folii pomysłów brak ;)

z góry dzięki !
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jesli szukacie zdrowych sezonowych produktów, polecam zupę z młodej kapusty:
https://kulinarneprzeboje.pl/zupa-z-mlodej-kapusty/

W ostatnim czasie chyba mój ulubiony obiadek - zupa bardzo prosta w przygotowaniu, zdrowa jak również tania - co ma znaczenie w dobie inflacji. Poza tym w takie gorące dni jak teraz nie mam ochoty na sycące, mięsne dania. Wole przygotować coś prostszego jak również zdrowego.
image
zupa z pomidorow z chelebm - duzo czosnku i bazyli

ryz z warzywkami

zupa cukiniowa

gulasz warzywny

kapusniaczek z pomidorkami

ziemniaczki z sosem musztardowym ( jogurt plus musztarda pychota )

udka duszone z warzywkami

to tak mniej wiecej z takich dan malo kalorycznych i szybkich

ja uzywam w kuchni mnostwo ziol , uwielbiam curry np :)
wiekszoosc typowych obiadow mozna zrobic tak aby byly mniej kaloryczne.
- Ja uwielbiam wszystkie potrawy z miesa mielonego, golabki robie bez zabielania sosu, na rosolkach a w srodku zawsze mix: mieso z piersi no i troche innego mieska 1:1

- Pulpeciki gotowane w wodzie z dodatkiem kostki warzywnej/rosolowej do tego jakies warzywka.

- Standard to piers podsmazona z warzywami, ale aby smazone bylo bardziej lekkie staram sie chwile posmazyc a potem dodaje jakiegos rosolku/wody aby poddusic.

- warzywka z mieskiem na parze

Wazne aby dawac mozliwie malo tluszczu, uzywac chudych mies, no i zasada nielaczenia. Czyli jak mieso to albo tylko z warzywami lub tylko z ziemniakami, ryzem itp. 5 posilkow dziennie i nie podjadac pomiedzy.

Ja w lato zrobilam sobie wlasnie taka diete i co dziwne nie moglam uwierzyc, ze juz minal czas od poprzedniego posilku i znowu musze cos zjesc. Zupelnie nie czulam glodu.

Dzis zrobilam na obiad sajgonki i mimo, ze smazone w oleju to zupelnie tego sie nie czuje. Tylko ciekawe jak kalorycznie to wypada? Do sajgonek byly brokuly gotowane.
pierś indyka w kostkę przyprawiona pieprzem i czym kto lubi na oliwie z oliwek na patelni i zielona papryka też w kostkę, poddusić do miękkości i podawać z ciemnym ryżem , dobre i zdrowe :)

łosoś z parowara,

ryż z jabłkami i cynamonem zapiekany i polany jogurtem

a i podam wam przepis na moja chudą zupke:2 skrzydełka,3 marchewki pokrojone w plasterki(takie grubsze),sredni seler w kostke,2 pietruszki w plasterki,slodka kapusta cienko pokrojona,a i dwa ziemniaczki w kostke,wszysko gotujemy,doprawiam sola i pieprzem.Jest to taka jazynoka rosołkowa.
Własnie rozpoczełam diete,wiec również podpisuje sie pod prośba o przepisy.
to poprosimy przepisy:))
kocham gotowac i wypracowalam sobie szybkie i smaczne dania malo kaloryczne ktore przy malej moge zrobic w pol godziny a nawet krocej :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry