Widok

przykro nam:(

Wesele Temat dostępny też na forum:
W czerwcu mamy wesele, w marcu rozdaliśmy wszystkie zaproszenia - w momencie ich rozdawania wszyscy powiedzieli, że będą. A teraz kiedy zbliża się okres potwierdzenia przybycia wiele osób rezygnuję ( a najgorsze jest to że zawodzi rodzina) tłumacząc się kiepską sytuacja finansową. Dla nas najważniejsza jest ich obecność - a tu klapa. Zrobiło nam się bardzo przykro:(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nam tez odmówiła moja rodzina - tzn. większośc , ale przygotowaliśmy sie na to i mamy listę rezerwowych, doprosiliśmy inne osoby na ich miejsce, ale troszke przykro, pozałatwialiśmy noclegi a oni nawet nie raczyli odpowiedziec czy beda, sami wydzwanialismy zeby sie dowiedzic ze odmawiaja.
co do list rezerwowych: moja przyjaciółka była w zeszłym roku na weselu gdzie para młoda zaprosiła prawie pól wesela z listy rezerwowej, m.in ją tez.
Stało się tak dlatego że prawie cała rodzina młodej im odmówiła, nawet najbliższa - bo mieli focha że młodzi mieszkali ze sobą przed ślubem.. :/ nie skomentuję
mlodzi postanowili mieć ich w nosie, zaprosili pełno znajomych, weselicho było bardzo udane i jeszcze do dziś wspominane :)

więc czasami to prawda ze z rodzina to najlepiej wychodzi się na zdjęciu... ;)
my nikogo nie zamierzamy prosić o przyjazd, jesli chce to będzie, jeśli nie, to tak jak piszecie-ich strara :) poza tym mamy listę rezerwową, brzmi strasznie,a le w ostateczności może się przydac :)
tymi którzy odmawiali w sumie się nie przejmowałam, ich strata; przynamniej będę miała wesele z osobami które CHCIALY przyjechać a nie z takimi które musiałam o to błagać ;)
głowa do góry lepiej mniejsze towarzystwo a sprawdzone niż bal na 200 osob którego i tak nie ogarniesz :))
my zaprosiliśmy"z górką" jakieś 120 osób, a salę zarezerwowaliśmy na 70-80os :) no i trafiliśmy idealnie, mamy ok.70osób ostatecznie, właściwie wszystkich których obstawialiśmy ;)
niestety poza paroma osobami z mojej rodziny które miały być - a nie będą z powodu komplikacji zdrowotnych :( i tu akurat rozumiem bo sama ich w szpitalach odwiedzalam :(
u mnie takiej sytuacji nie było i jestem zaskoczona tym co piszecie. Nawet, szczerze powiedziawszy, przybyciem "zaszczyciły" mnie pewne osoby po których spodziwałam się, że odmówią.

ooooj, chyba kryzys daje się we znaki ;)

...najpierw wymagaj od siebie a potem od innych...
u nas też niektórzy jeszcze przed otrzymaniem zaproszenia informowali, że nie przyjdą, nie z powodu kasy, ale malutkich dzieci... no ale innym osobom to np. nie przeszkadza i przyjada z maluszkami.. kwestia podejścia.. bardziej przykra jest informacja, jak ktoś powie, że nei przyjdzie jeśli ta ciotka będzie :/ to jest dopiero lipa..
u mnie na odwrót- goście się wpraszają- i to często tacy, co do których nawet do głowy mi nie przyszło,zeby ich zapraszać.
Na pewno to nie jest taka przykra sytuacja jak odmawianie, ale za to bardzo kłopotliwa.
U nas jest podobnie,część jeszcze nie dostała zaproszeń a już oświadczali że nie będa.Szczególnie ze strony narzeczonego,co jest wkurzające bo mają za darmo zapewniony dojazd(autokar)i noclegi.Chrzestny narzeczonego kręci nosem bo w autobusie będzie mu niewygodnie:/ Co za bez sens.Z jednej str.mówimy sobie że co tam,prosić na kolanach nie będziemy a z drugiej jednak to trochę przykre zwlaszcza że jeszcze z rok temu wypytywali kiedy slub i czy dostaną zaproszenie.Cóż,co będzie to będzie...Tylko nie ładnie gdy ktoś wogóle nie potwierdza przybycia i odwrotnie a tak często niestety bywa.
Ja mam ślub 6 czerwca a zaproszenia zaczęliśmy rozdawać w Boże Narodzenie a skończyliśmy pod koniec lutego- jakieś pojedyncze jeszcze na początku marca daliśmy.
my jeszcze ie rozdalismy, ale mysle, ze w lipcu albo sierpniu...
ile wczesniej przed slubem rozdalyscie zaproszenia?
ja tez ;)
rudziaczek ja tak samo ;-)
my robimy odwrotnie-zapraszamy o kilka osob wiecej w duchu sie modlac zeby nie przyjechali:)
Nam juz przy wręczaniu pare osób powiedziało ze nie przyjadą wiec automatycznie dopraszaliśmy teraz się smiejemy (bo zbliza sie teremin odpowiedzi) że jak sie odmysla i jednak przyjadą to bedizemy meili pietro wesele.

Pytanie do tych co już maja za sobą: miałyście taką sytuacje ze na ostatnią chwilę ktoś wam m,ówił że jednak przyjedzie a wy juz na jego miejce kogos zaprosiłyscie?
my zapraszamy 47 osob, poki co zadna nie powiedziala nam ze nie przyjedzie, z rodziny zapraszamy niezbedne minimum. Jeszcze nie wysyłałam zaproszen, mam tez liste rezerwowa, mam nadzieje ze nas nikt nie zawiedzie...
Monika, pisalas na zaproszeniu wierszych o pieniadzach, zamiast prezentow? Niektorzy czuja sie niezrecznie bedac niezamoznymi, a wiedzac o oczekiwaniach pieniedzy ze strony mlodych. Mysle, ze jeszcze goscie potwierdza swoje przybycie, nie martw sie.
Dokładnie tak jest, że wesele jest jedna z nielicznych okazji do spotkania całej rodziny. U nas w rodzinie to jest ostatnie wesele, następne to wesele naszych dzieci i dzieci naszego rodzeństwa
U nas też sporo osób odmówiło, ale z mojej rodziny więcej niż od P. Ostatecznie ze 195 zaproszonych będzie koło 142-146. Z odmowami zawsze trzeba się liczyć, ale z drugiej strony jeżeli nie ma naprawdę poważnego powodu aby odmawiać to powinno się przyjechać- tak naprawdę wesela i pogrzeby to są jedne z nielicznych okazji gdzie cała rodzina może się spotkać- a wiadomo że takie okazje nie zdarzają się często.
do góry