Widok
Co prawda nie mieszkam na Suchym Dworze ale w Pogorzu ( tez ta czesc "wiejska") ale wiem ze na Suchym dworze jest fajny zlobek oraz przedszkole. Moja cora chodzi do Czarodziejskiego Gaju i jest super. Jesli chodzi o sklepy to raczej duzego wyboru nie ma ale na Pogorzu jest Biedronka, przychodnia lekarska, poczta. A to wszystko w odleglosci 2-3km od Suchego Dworu. Nam sie mieszka wspaniale :)
W Suchym Dworze jest super żłobek/przedszkole, jest też bardzo fajny plac zabaw z boiskami do koszykówki i piłki noznej. Sklepy spozywczo przemysłowe są dwa , bardzo dobrze zaopatrzone i czynne do późnych godzin a także w święta. Jest apteka i super pediatra przyjmująca w gabinecie w domu. Podobno będzie Biedronka niedaleko ronda w Suchym Dworze, ale tego nie wiem na 100%. Autobus jeździ co 30min z centrum Gdyni PlKaszubski do konca czyli przejeżdza przec cale osiedle. Generalnie w porównaniu do sytuacji sprzed kilku lat jest coraz lepiej w każdej dziedzinie.
ja mieszkałam na pogórzu, w sumie rzut beretem od suchego i też uważam że to fajna okolica i będzie coraz lepiej, jesli jesteś niezmotoryzowana to jedynm utrudnieniem jest ten autobus co 30 min, to jednak dosyć rzadko, szczególnie jesli jest brzydka pogoda,
na suchym pracuję i widzę że wciaż wszytko idzie do przodu :)
na suchym pracuję i widzę że wciaż wszytko idzie do przodu :)
Czyli nie jest najgorzej we wsi z tego co piszecie.. Na forum trojmiasta nikt z Sucheog Dworu się nie udziela, nikt nie narzeka ani nie chwali, chyba że jest jakieś inne forum którego nie moge zlokalizować? Nie znam nikogo stamtąd dlatego podpytuję tutaj mamuśki:)
Zmotoryzowana jestem ale obawiam się jak to będzie gdy dzieciaki będą musiały dojeżdżać do szkoły..
Hexusia, a gdzie w Suchym Dworze jest szkoła? Gdzie "lokalne" dzieci chodzą do szkoły, gimnazjum?
Zmotoryzowana jestem ale obawiam się jak to będzie gdy dzieciaki będą musiały dojeżdżać do szkoły..
Hexusia, a gdzie w Suchym Dworze jest szkoła? Gdzie "lokalne" dzieci chodzą do szkoły, gimnazjum?
Hej, ja tez mieszkam nieopodal, na osiedlu Shiraz, a wczesniej mieszkalam na Pogorzu, obok Biedronki :). JAk widzisz, nie przeprowadzilam sie daleko, zal bylo mi opuszczac to miejsce :). Dodam, ze nie mieszkam tu od urodzenia. Szkola jest na Suchym Dworze i na Pogorzu tez. MAmy tez wlasna galerie - Szperk, bedzie tez Bp i w ogole mocno sie rozwija ta czesc Gdyni :). Polecam
hej, ja też całe życie mieszkałam na Pogórzu, a zaraz bedę mieszkać w "polu" za osiedlem morskim w powstaje nowe osiedle ekolanu i własnie tam. jedyny mankament ze to będzie już gmina Kosakowo.
powiem Ci, że rejony Suchego Dworu i Pogórza sa pełne młodych ludzi, ze względu na powstające nowe osiedla. Tak jak wcześniej dziewczyny pisały jest i szkoła, przychodnia, sklepy...także dla mnie bomba :-)
powiem Ci, że rejony Suchego Dworu i Pogórza sa pełne młodych ludzi, ze względu na powstające nowe osiedla. Tak jak wcześniej dziewczyny pisały jest i szkoła, przychodnia, sklepy...także dla mnie bomba :-)

Hej, tak naprawde ta czesc Gdyni oraz rejony Wiczlina to jedyne rejony, ktore sie rozwijaja i powiekszaja. W Gdyni nie ma wiecej miejsc, gdzie moglyby powstawac nowe osiedla. Dlatego tez robi sie tu coraz ladniej, wszysto jest nowe i mnostwo nowych ludzi :). Pozdrawiam :)
p.s. a do tego niedaleko morze... latem super jest wyskoczyc choc na godzinke do Rewy na spacerek lub po prostu sie wykapac, jest tam duzo atrakcji dla dzieci :)
p.s. a do tego niedaleko morze... latem super jest wyskoczyc choc na godzinke do Rewy na spacerek lub po prostu sie wykapac, jest tam duzo atrakcji dla dzieci :)
sanszajn widze, ze jestesmy sasiadkami :) (a przynajmnie jak jestem w pl) co do mieszkania na wsi to jak ma sie samochod to wszedzie blisko, a z malym dzieckiem (tzn takim w wozku) przjsc sie z suchego do pogorza na zakupy to sama przyjemnosc- przynajmniej spacerek zaliczony.
ja sie bardzo ciesze z przeprowadzki w tej rejon. przynajmniej mamy kawalek wlasnego pola i nie mamy sasiadow wiecznie majacych o cos pretensje :)
ja sie bardzo ciesze z przeprowadzki w tej rejon. przynajmniej mamy kawalek wlasnego pola i nie mamy sasiadow wiecznie majacych o cos pretensje :)
Moi rodzice maja dom na Suchym Dworze. Na pewno to najlepsze miejsce dla milosnikow wsi blisko miasta. Sami rozwazalismy tam kupno domu,nawet mielismy juz wybrany. Gdyby nie udalo nam sie kupic obecnego mieszkania, to mieszkalibysmy teraz na SuchymDworze :-). Ja wsi nie lubie, ale tam wytrzymalabym, chyba. Z tymi cenami to bez przesady, nasze mieszkanie i blizniak na Suchym Dworze byly w tej samej cenie, dlatego ten dom mielismy jako rezerwe, jakby sie nie udalo dogadac ze skloconymi wlascicielami mieszkania.
my również w tej okolicy-mieszkamy na osiedlu Morskim. okolica super, córeczka chodzi do bardzo fajnego przedszkola w Kosakowie-Podniebny Raj. Na Suchym dwórze jest bardzo fajna kosmetyczka-to tak w zakresie babskich potrzeb:).a o suchym dworze myślimy moze za parę lat , bo bardzo mi się podoba ta okolica i blisko do szkoły w Pogórzu do której planujemy wysłać w przyszłości córki.
Minusem jest na pewno odległośc, niby blisko bo kilkanascie km do centrum Gdyni, ale jesli pracujesz poza obrebem Pogórze-Suchy Dwór to kupe czasu spedzisz rano stojac w korku, a potem po południu po 15 zaczyna sie to samo juz od połowy estakady Kwiatkowskiego sie stoi. Duzo kasy idzie na benzyne. Poza tym "spontaniczne" wyskoczenie do kina, restauracji czy znajomych przestaje byc spontaniczne, taksowka wieczorem do domu to koszt kilkudziesiecu zl. Wedlug mnie miejsce super ale dla emerytow lub innych niz pracuacy w centrum miasta na etacie..Potem dojdzie wozenie dzieci na basen, czy inne zajecia dodatkowe..
Masz absolutna racje, tylko ze to rozwazania, czy ta wies lepsza od innych, takie odnioslam wrazenie. I jak na wies to komunikacja dobra i jest cos w okolicy, bliskiej.
Ja mieszkam w centrum i kocham miasto, ale jesli ktos kocha wies to mysle, ze na Suchym Dworze sie nie zawiedzie.
Daleko do centrum to prawda, tak jak daleko jest z Fikakowa, a ludzie tam mieszkaja i to jeszcze w blokach, gdzie sasiad widzi wszystko w mieszkaniu sasiada. Bo blok na bloku i zero zieleni. Takze dla mnie jak mieszkac poza centrum (dla mnie powtorze ;) ) to dom na Suchym Dworze jest w porzadku.
Ja mieszkam w centrum i kocham miasto, ale jesli ktos kocha wies to mysle, ze na Suchym Dworze sie nie zawiedzie.
Daleko do centrum to prawda, tak jak daleko jest z Fikakowa, a ludzie tam mieszkaja i to jeszcze w blokach, gdzie sasiad widzi wszystko w mieszkaniu sasiada. Bo blok na bloku i zero zieleni. Takze dla mnie jak mieszkac poza centrum (dla mnie powtorze ;) ) to dom na Suchym Dworze jest w porzadku.
Jesli autorka rozwaza wies to jak najbrdziej. Ja mieszkalam tam z rodzicami podczas studiow i dojazdy wieczne z zegarkiem w reku pedem na autobus, zycie wedlug rozkladu jazdy (czy zdaze po zajeciach podjechac na Swietojanska zeby zdazyc miedzy jednym a drugim autobusem) Klopoty z wieczornymi powrotami (ostatni autobus wtedy byl chyba o 20.44 :)) i takie swoiste uziemienie -wspominam zle. Letnie slonce, rewa jak najbardziej, ale niestety proza codziennego zycia byla tylko prozą zycia :)
jaworowe w pierwszym etapie wyglada super, wszystko w jednym klimacie - taka fajna ulica a w tym II juz gorzej, bo do wyboru już są różne domy i nie wyglada to tak efektownie. Tak to juz jest, inwestor obieca a i ta g.. z tego jest ;)
mi najbardziej szkoda terenów po szklarniach, postawili tam te pseudo "exclusive" wille, nikt nie kupuje a teren sie marnuje:/
ja mam nadzieje, ze jakies fajne osiedle domkow wybuduja po drugiej stronie Ivory. Suchy Dwór się powoli zabudowuje i koncza się fajne działki wiec warto sie zastanowic nad kupnem.
mi najbardziej szkoda terenów po szklarniach, postawili tam te pseudo "exclusive" wille, nikt nie kupuje a teren sie marnuje:/
ja mam nadzieje, ze jakies fajne osiedle domkow wybuduja po drugiej stronie Ivory. Suchy Dwór się powoli zabudowuje i koncza się fajne działki wiec warto sie zastanowic nad kupnem.
Na suchym jest obecnie duzo atrakcji poza fajnymi cenami domow:
- korty tenisowe kryte i na powietrzu
- 3 sklepy sporzywcze
- 2 apteki
- fryzjer
i pare zakladow pracy:
- magazyny stokrotki
- hurtownia sporzywcza
byl tez szpital / przychodnia dzienny , moze znowu otworza ??
Jest boisko do pilki noznej trawiaste i asfaltowe do kosza,
jest plac zabaw dla naszych milusinskich i taka silownia na swierzym powietrzu.
Sa 2 przedszkola prywatne (jaworek i sorbonka) chyba oba sa ze zlobkami.
Wszystko na miejscu w zasiegu spaceru.
- korty tenisowe kryte i na powietrzu
- 3 sklepy sporzywcze
- 2 apteki
- fryzjer
i pare zakladow pracy:
- magazyny stokrotki
- hurtownia sporzywcza
byl tez szpital / przychodnia dzienny , moze znowu otworza ??
Jest boisko do pilki noznej trawiaste i asfaltowe do kosza,
jest plac zabaw dla naszych milusinskich i taka silownia na swierzym powietrzu.
Sa 2 przedszkola prywatne (jaworek i sorbonka) chyba oba sa ze zlobkami.
Wszystko na miejscu w zasiegu spaceru.