Widok
pytanie o ciasta
Witam jestem tutaj pierwszy raz a ślub mam za 16 dni myślałam że przezyje top spokojnie ale nerwy już mnie zjadaja nie wiem jak innych ale ja przeżywam to strasznie powiedzcie mi gdzie moge kupić dobre ciasto i oprócz tortu ile powinnam mieć blach na 45 osób no i kiedy na weselu podaje sie tort i ciasto???
Nie wiem, gdzie możesz kupić i ile, ale jeśli chodzi o podanie, to ciasto podałabym po obiedzie jakoś, do kawy, a tort ok. 21:30 - 22:30.
Co do miejsca zamawiania ciasta to polecam MP Catering z Wejherowa...
A ilościowo to zależy od gości. Myśmy mieli na ok. 100 osób 3piętrowy tort, a do tego liczyliśmy 1 ciasto na 6 osób (biorąc pod uwagę, że całość wesela to były 3 dni ).
Oczywiście okazało się, że było to dużo za dużo i moglibyśmy zamówić połowę tego... Ale mamy się uparły i tyle.
Przynajmniej było co na koniec rozdawać gościom ;)
Pozdrawiam i powodzenia! :)
A ilościowo to zależy od gości. Myśmy mieli na ok. 100 osób 3piętrowy tort, a do tego liczyliśmy 1 ciasto na 6 osób (biorąc pod uwagę, że całość wesela to były 3 dni ).
Oczywiście okazało się, że było to dużo za dużo i moglibyśmy zamówić połowę tego... Ale mamy się uparły i tyle.
Przynajmniej było co na koniec rozdawać gościom ;)
Pozdrawiam i powodzenia! :)
Ciasta i tort mozesz zamówić w każdej cukierni. Średnio tort się liczy 10dkg na osobę, a blachę ciasta chyba na 15 osób. W cukierni na pewno Tobie doradzą. Ewentualnie jeżeli interesują Cie ciasta domowej roboty, to na weselniku ogłasza się pani Bernadka, która podobno piecze przepyszne torty i ciasta. My osobiście mieliśmy ciasta i tort z Cukierni Alicja z Kiełpina koło Kartuz (dowóz gratis).
Nie jest aż tak tragicznie z czasem. Jeżeli tort już masz ,to tylko ciasto pozostało. Myśle,że na 45 osób spokojnie starczą 4 blaszki, chyba,że masz jpoprawiny, to może być za mało. Najwięcej ciasta idzie na poprawinach. Ciasto możesz w Sowie zamówić w ETC, abo u Pellowskiego. W pobliżu Parkowej jest kilka cukierni, więc podjedź i się zorientuj co i jak. A ciasto przeważnie na weselu podaje się po obiedze, do kawki. Tort w granicach 22. W lokalu na pewno Tobie doradzą.
zamów u P. Bernadki :) (Pustki Cisowskie - własne składniki i odbiór)
dziewczyny bardzo Ją chwalą :)
P.S. gdyby któraś z Was rozmawiała z P. Bernadką - zapytajcie czy można na forum wrzucić jej ofertę razem z fotkami - będzie łatwiej dla forumek ;) nie będzie trzeba każdej osobno przesyłać na maila ;)
dziewczyny bardzo Ją chwalą :)
P.S. gdyby któraś z Was rozmawiała z P. Bernadką - zapytajcie czy można na forum wrzucić jej ofertę razem z fotkami - będzie łatwiej dla forumek ;) nie będzie trzeba każdej osobno przesyłać na maila ;)
Witam, oferte ze zdjeciami zamieszczalam na weselniku, jednak kazda moja oferta byla skutecznie usuwana przez moderatorow. Dla mnie tez tak byloby wygodniej, bo nie zawsze mam czas na wysylanie wielu ofert, szczegolnie w sezonie pieczenia, ale nie da rady niestety inaczej :). Pozdrawiam serdecznie. Bernadka
"Rodzaje ciast sa bardzo zroznicowane, ale postaram sie co nieco wypisac.
Ciasta biszkoptowe, piaskowe itp.:
- zebra (ciasto jasne i ciemne na oranzadzie w przekroju wygladajace jak paski zebry)
- murzynek (ciasto kakaowe polane polewa czekoladowa i posypane wiorkami kokosowymi lub orzechami kruszonymi)
- rolady z galaretka (galaretka zawijana w ciescie biszkoptowym)
- babka piaskowa, kakaowa, marmurkowa, makowa itp.
- keks (jasne ciasto z bakaliami)
- piernik
- piernik z bakaliami
- Kocie oczy (ciasto a'la piernikowe ze zlozonymi biszkoptami przelozonymi marmolada, po przekrojeniu wygladaja jak kocie oczy)
Serniki:
- Serniko - snickers (podobny do snikersa, jednak zamiast masy budyniowej jest sernik)
- Sernik bananowy (na zimno, sernik z bananami i galaretka na gorze)
- sernik na zimno (na serkach waniliowych, z wierzchu galaretka przybrana owocami)
- sernik z kruszonka (sernik, na dnie kruszonka kakaowa, oraz na wierzchu)
- sernik wiedeński (masa serowa bez spodu, z wierzchu polewa czekoladowa z posypka)
- sernik z brzoskwiniami (masa serowa na kruchym ciescie, z wierzchu brzoskwinie i kruszonka)
- sernik na murzynku (na murzynkowym ciescie masa z serkow homogenizowanych)
- sernik z kokosem (na kruchym ciescie masa serowa z serkow homogenizowanych, na wierzchu zapieczone wiorki kokosowe)
- sernik z budyniem (na kruchym ciascie budyn czekoladowy i masa serowa z serkow homogenizowanych, polana polewa czekoladowa
z posypka)
- cielak (ciasto kakaowe z masa twarogowa)
- strucla z serem (ciasto drozdzowe zwijane z masa twarogowa, polewa i posypka)
Makowce:
- makowiec japonski (masa makowa z mielonymi orzechami i tartymi jablkami, na wierzchu biala polewa i posypka)
- makowiec (na ciescie masa makowa z bakaliami, polewa)
- serniko-makowiec (na kruchym ciescie masa makowa i twarogowa, polewa)
- strucla z makiem (ciasto drozdzowe zwijane z masa makowa, polewa i posypka)
Ciasta z owocami:
- pleśniak (ciasto z agrestem lub innymi owocami z piana, posypane jasna kruszonka)
- jablecznik (jablka na kruchym ciescie, polane piana, na wierzchu kruszonka)
- jablecznik z budyniem (jablka na kruchym ciescie zalane budyniem i posypane kokosem)
Ciasta przekladane masa lub kremem:
- miodownik (na ciescie z miodem masa budyniowa i polewa)
- ambasador (na biszkopcie z masa budyniowa waniliowa i czekoladowa (z orzechami i rodzynkami) na wierzchu galaretka
przybrana owocami))
- lodowiec (przekladany biszkoptami maczanymi w galaretce z masa budyniowa waniliowa i czekoladowa, na wierzchu galaretka
przybrana owocami)
- Banoffee (dosc niskie ciasto, slodkie, ale smaczne, spod herbatnikowy, karmel, banany i bita smietana)
- Leon (przekladany placek miodowy z kremem budyniowym i kolorowymi galaretkami z jablkami)
- metrowiec (przekladany jasnym i ciemnym ciastem z masa smietankowa lub innego smaku)
- piernik z wkladka (piernik przekladany masa czekoladowa i wkladka z jablek i wisni)
- "Pijana sliwka" (biszkopt kakaowy, krem budyniowy, suszone sliwki "napite" alkoholem i czekolada)
- Prince Polo z brzoskwiniami (biszkopt, bita smietana z czekolada, prince polo i brzoskwiniami, na gorze galaretka)
- kokosanka (biszkopt przekladany masa budyniowa, z wierzchu prazone wiorki kokosowe)
- "cycki" (na ciescie z makiem i kokosem masa budyniowa, na wierzchu biszkopty maczane w alkocholu)
- w-z (ciemne ciasto z jasnym kremem, polewa)
- karpatka (ciasto karpatka z masa budyniowa, polewa)
- ciasto ananasowe (na biszkopcie masa ananasowa, na wierzchu zapieczone wiorki kokosowe)
- ciasto wawelskie( "smietnik") (na kruchym ciescie powidla sliwkowe z orzechami laskowymi i rodzynkami oraz masa budyniowa)
- fale dunaju (ciasto jasne i ciemne z owocami i masa budyniowa, polewa)
- bananowiec (na biszkopcie masa bananowa zalana galaretka z bananami)
- snickers (na biszkopcie masa budyniowa, orzechy arachidowe,"krowka", herbatniki, polewa)
- wisniak (ciasto z kremem wisniowym i pestkowanymi wisniami)
- ciasto orzechowe (kruche ciasto przelozone kremem budyniowym i masa orzechowa)
Oraz:
- labedzie do rosolu
- rogaliki z twarogiem lub marmolada
- eklerki
- paczki z twarogiem
- faworki z twarogiem
i inne ..."
Ciasta biszkoptowe, piaskowe itp.:
- zebra (ciasto jasne i ciemne na oranzadzie w przekroju wygladajace jak paski zebry)
- murzynek (ciasto kakaowe polane polewa czekoladowa i posypane wiorkami kokosowymi lub orzechami kruszonymi)
- rolady z galaretka (galaretka zawijana w ciescie biszkoptowym)
- babka piaskowa, kakaowa, marmurkowa, makowa itp.
- keks (jasne ciasto z bakaliami)
- piernik
- piernik z bakaliami
- Kocie oczy (ciasto a'la piernikowe ze zlozonymi biszkoptami przelozonymi marmolada, po przekrojeniu wygladaja jak kocie oczy)
Serniki:
- Serniko - snickers (podobny do snikersa, jednak zamiast masy budyniowej jest sernik)
- Sernik bananowy (na zimno, sernik z bananami i galaretka na gorze)
- sernik na zimno (na serkach waniliowych, z wierzchu galaretka przybrana owocami)
- sernik z kruszonka (sernik, na dnie kruszonka kakaowa, oraz na wierzchu)
- sernik wiedeński (masa serowa bez spodu, z wierzchu polewa czekoladowa z posypka)
- sernik z brzoskwiniami (masa serowa na kruchym ciescie, z wierzchu brzoskwinie i kruszonka)
- sernik na murzynku (na murzynkowym ciescie masa z serkow homogenizowanych)
- sernik z kokosem (na kruchym ciescie masa serowa z serkow homogenizowanych, na wierzchu zapieczone wiorki kokosowe)
- sernik z budyniem (na kruchym ciascie budyn czekoladowy i masa serowa z serkow homogenizowanych, polana polewa czekoladowa
z posypka)
- cielak (ciasto kakaowe z masa twarogowa)
- strucla z serem (ciasto drozdzowe zwijane z masa twarogowa, polewa i posypka)
Makowce:
- makowiec japonski (masa makowa z mielonymi orzechami i tartymi jablkami, na wierzchu biala polewa i posypka)
- makowiec (na ciescie masa makowa z bakaliami, polewa)
- serniko-makowiec (na kruchym ciescie masa makowa i twarogowa, polewa)
- strucla z makiem (ciasto drozdzowe zwijane z masa makowa, polewa i posypka)
Ciasta z owocami:
- pleśniak (ciasto z agrestem lub innymi owocami z piana, posypane jasna kruszonka)
- jablecznik (jablka na kruchym ciescie, polane piana, na wierzchu kruszonka)
- jablecznik z budyniem (jablka na kruchym ciescie zalane budyniem i posypane kokosem)
Ciasta przekladane masa lub kremem:
- miodownik (na ciescie z miodem masa budyniowa i polewa)
- ambasador (na biszkopcie z masa budyniowa waniliowa i czekoladowa (z orzechami i rodzynkami) na wierzchu galaretka
przybrana owocami))
- lodowiec (przekladany biszkoptami maczanymi w galaretce z masa budyniowa waniliowa i czekoladowa, na wierzchu galaretka
przybrana owocami)
- Banoffee (dosc niskie ciasto, slodkie, ale smaczne, spod herbatnikowy, karmel, banany i bita smietana)
- Leon (przekladany placek miodowy z kremem budyniowym i kolorowymi galaretkami z jablkami)
- metrowiec (przekladany jasnym i ciemnym ciastem z masa smietankowa lub innego smaku)
- piernik z wkladka (piernik przekladany masa czekoladowa i wkladka z jablek i wisni)
- "Pijana sliwka" (biszkopt kakaowy, krem budyniowy, suszone sliwki "napite" alkoholem i czekolada)
- Prince Polo z brzoskwiniami (biszkopt, bita smietana z czekolada, prince polo i brzoskwiniami, na gorze galaretka)
- kokosanka (biszkopt przekladany masa budyniowa, z wierzchu prazone wiorki kokosowe)
- "cycki" (na ciescie z makiem i kokosem masa budyniowa, na wierzchu biszkopty maczane w alkocholu)
- w-z (ciemne ciasto z jasnym kremem, polewa)
- karpatka (ciasto karpatka z masa budyniowa, polewa)
- ciasto ananasowe (na biszkopcie masa ananasowa, na wierzchu zapieczone wiorki kokosowe)
- ciasto wawelskie( "smietnik") (na kruchym ciescie powidla sliwkowe z orzechami laskowymi i rodzynkami oraz masa budyniowa)
- fale dunaju (ciasto jasne i ciemne z owocami i masa budyniowa, polewa)
- bananowiec (na biszkopcie masa bananowa zalana galaretka z bananami)
- snickers (na biszkopcie masa budyniowa, orzechy arachidowe,"krowka", herbatniki, polewa)
- wisniak (ciasto z kremem wisniowym i pestkowanymi wisniami)
- ciasto orzechowe (kruche ciasto przelozone kremem budyniowym i masa orzechowa)
Oraz:
- labedzie do rosolu
- rogaliki z twarogiem lub marmolada
- eklerki
- paczki z twarogiem
- faworki z twarogiem
i inne ..."
oczywiście to foto wypieków pani Bernadetki ;)
witam. my z narzeczonym mieliśmy ten sam problem i na cale szczęście się rozwiązał. trafiliśmy całkiem przypadkiem do nowo otwartej cukierni w Sopocie przy al. Niepodległości. Bardzo miłe Panie umówiły Nas z samym szefem na indywidualne spotkanie. Pan generalnie mega znający się na rzeczy doradził Nam jaki tort i ciasta najlepiej zamówić. Dowóz dostaliśmy gratis.nic tylko czekamy na dostawę ale kamień spadł nam z serca i jeden problem mniej.także polecam cukiernia T.Deker na wjeździe do Sopotu za sklepami nocnymi.
Ja tylko dorzuce, ze polecam cukiernie Sabinka z Wejherowa. Moze komus sie przyda (moze nie dla tych, co maja wesele w Jelitkowie, ale komus innemu). Mielismy stamtad tort i ciasta i byly swietne. Zreszta to juz sprawdzona cukiernia, w mojej rodzinie, tez tej dalszej, na rozne okazje tam ciasta sie zamawia.
A co do ilosci, to u nas np. sam tort by wystarczyl. Ciasta byly pyszne, a jednak mnostwo zostalo. Ale u nas tez mamy sie wmieszaly i to one tyle zamowily :) Nie wiem, moze jak sa poprawiny to zchodzi wiecej.
A co do ilosci, to u nas np. sam tort by wystarczyl. Ciasta byly pyszne, a jednak mnostwo zostalo. Ale u nas tez mamy sie wmieszaly i to one tyle zamowily :) Nie wiem, moze jak sa poprawiny to zchodzi wiecej.
Słyszałyście może o czymś takim, że w niektórych miejscach nie pozwalają na wniesienie ciast innych niż z cukierni?.. Niby dlatego ze jakieś bardziej restrykcyjne przepisy wchodzą w zycie, a ciasta zrobione przez kucharki mogą mieć salmonellę itp.. Znajomy mi to powiedział i oczy mi wyszły ze zdziwienia. Czy jak się kupuje ciasta w cukierni to ma się jakikolwiek dowód na to, że są stamtąd? Nie rozumiem co za różnica :/
u nas tak mialo byc - za ciasta z cukierni odpowiedzialnosc ponosi cukiernia a za ciasta, ktore piecze osoba prywatna? Jesli cos by sie stalo, to wowczas grozi im zamkniecie na czas wyjasnienia sprawy. Nam powiedziano, ze jesli bedziemy miec ciasta od osoby prywatnej to wowczas musimy podpisac oswiadczenie, ze bierzemy odpowiedzialnosc na siebie. Moze to o to chodzi. Trzeba pytac:)
crazza jest ogromna różnica ciasta które wykonuje cukiernia od przygotowania do przywiezienia na salę są w chłodni, a kucharka która je piecze ma je w domu/ w lodówce piwnicy(ciast np na 150 osób) przewozi je zwykłym samochodem z cukierni przewozi samochód chłodnia i jest minimalne prawdopodobieństwo salmonelii w czasie samego transportu szczególnie jak na zewnatrz jest 30 stopni a ciasta sa z kremem poza tym cukiernia ponosi za ciasta pełną odpowiedzialność a w przypadku osoby x musiałaby pewnie podpisać oświadczenie
Zgadzam się z Wami, ale są jeszcze takie kucharki które również mają domowe wypieki i mogą też się pod nimi podpisać dla spokojności restauracji czyli mogą wystawić fakturę, ponieważ prowadzą Usługi Kucharskie znam taką kucharkę!!! Korzystałam z jej usług, ciasta były wysokie i z naturalnych skaladnikow i są przechowywane w chłodni(wiem bo osobiście je odbierałam) a w dodatku piecze serca. skrzypce, pianino, jeze itp i nie drogo Polecam!!!moge dac namiary prosze o maila
nam robila p. Iwona z Gdanska Łostowic
namiary w mojej relacji ponizej
namiary w mojej relacji ponizej
http://forum.trojmiasto.pl/Englein-zamezna-od-1-sierpnia-2009-t120490,1,11.html?hl=englein#hl

wizaż-szkolenia www.alterapars.pl

wizaż-szkolenia www.alterapars.pl
Zapraszam do mojej galerii http://picasaweb.google.com/fajnetorty
Wykonuję torty na różne okazje :)
Wykonuję torty na różne okazje :)