Widok

sądowy zakaz zblizania

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
witam czy macie jakies informacje bo w necie niemoge znalesc w jakich olkolicznosciach sad daje zakaz zblizania sie?obecnie czekam na sprawe o pozbawienie praw nad dzieckiem tata zazywa narkotyki jest agresywny ma schizofremie nieleczy sie pobil mnie ostatnio i mialam obdukcje jak myslicie czy mam szanse to wygrac?i dla siebie i dla dziecka?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
W RODK badane jest nie tylko dziecko ale i Ty i ojciec dziecka.
OJEJ to mnie wykonczy do konca ja sie boje na ulice wychodzic bo z czubem niewiadomo nic....a mala ma 1,5 roku wiec niewiem czy cos psycholog pomoze bo ona niemowi przeciesz
niestety takie sprawy muszą się długo ciągnąć. Sąd musi zbadać sprawę dokładnie, aby móc ocenić na ile roszczenie jest zasadne.
W innym wypadku łatwo było by pomówić kogoś i na podstawie odpowiedniej interpretacji posiadanych dokumentów (tzw. dorobienie odpowiedniej historii do faktów) pozbawić bogu ducha winną osobę praw rodzicielskich. A tak być przecież nie może.
Najgorsze jest to ciąganie dziecka po RODKach.
To są bardzo cięzkie i długie sprawy.
Ja walczyłam z ojcem mojego przyrodniego brata o pozbawienie go praw rodzicielskich ponad rok. Przyczyną była choroba alkoholowa i shizofrenia. Miałam wszelkie dokumenty potwierdzające te choroby. Odbyło się kilkanaście spraw i za każdym razem dochodziło do następnej, badanie w RODK w Słupsku na które trzeba było czekać ponad 2 miesiące !!! Ogólnie takie sprawy ciągną się dość długo. U mnie trochę inna sytuacja bo starałam się jednocześnie o bycie rodziną zastępczą po śmierci mojej mamy.
Życzę powodzenia i szybkiego zakończenia sprawy.
trudno oszacować ile czasu potrwa rozprawa. Wszystko zależy od tego jak dokładnie udokumentujesz podstawy pozbawienia praw i jak bardzo on będzie protestował podpierając się swoimi dowodami lub odpierając Twoje. Nie liczyłabym, że zakończy się na 1 rozprawie.
Pamiętaj, że samo pozbawienie praw nie równa się zakazowi widzeń, a tym bardziej zakazowi zbliżania się.
mam wypisy ze szpitala o ciezkich narkotykach o ponownym przestaniu leczenia i wrucenia do narkotykow.mam obdukcje bo pobil mnie na ulicy w bialy dzien z dzieckiem kontaktu nieutrzymuje...on niechce a teraz nawet gdyby niepozwole mu na to poprostu sie go boje,....wiem ze z nim niebedzie łatwo.a ile moze trwac sprawa o pozbawienie praw?alimenty dostalam na pierwszej
po pierwsze - współczuję takich przejść.
po drugie - z moich doświadczeń wynika, że ciężko uzyskać sądowy zakaz zbliżania. Trzeba sowicie udowodnić, że ta osoba realnie zagraża Tobie i dziecku. Sam fakt, że jest chory i potencjalnie mógłby zagrażać nie jest przyczyną do wydania zakazu.
Niestety, w naszych sądach takie zakazy są wydawane dopiero kiedy wydarzy się tragedia.
Jeśli masz niezbite dowody (obdukcje, opinie psychologów, świadków itp), a on się nie wyprze - to szanse są. Gorzej jak linię obrony będzie miał ustawiona dobrze..

Powodzenia!

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

do góry