Widok

śmierdzący mocz u niemowląt

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam, moze ktoś z Was miała podobny problem. Od kilku dni moja 8 mies. córeczka ma bardzo toksycznie smierdzący mocz, nie mam pojecia co moze byc przyczyną. Czy miałyscie może do czynienia z taką sytuacją? Co moze być przyczyną?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
u nas było podobnie i się okazało, że Mała ma zapalenie układu moczowego... najlepiej zrób posiew moczu
tylko pamiętaj, że moczu na posiew nie wolno pobierać do woreczka!!! tylko do jałowego pojemniczka :] środkowy strumień :) (tzn. najpierw trochę siuśków musi polecieć, a dopiero później łapać)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
lepiej to sprawdź bo może faktycznie mieć jakieś bakterie w moczu.
oprócz zum może to być coś żywieniowego - nie nakarmiłaś jej szparagami ?
dzieki Wam za sugestie, Mała nic nowego do jedzonka ostatnio nie dostała wiec raczej wykluczamy przyczyny żywieniowe, może to bakterie ;(, chodzimy na basen może stąd....
kurcze tylko jak złapać mocz u takiego szkraba? i jeszcze srodkowy strumień, to bedzie wyczyn nie lada...
nie wiem jakiego macie pediatrę ;)

Ale nasza Pani Dr pomagała nam kilka razy w łapaniu siuśków na posiew ;)
My niestety musieliśmy poddać się cewnikowaniu, bo nie udało się przez 2 dni złapać moczu, a woreczek odpadał.
Mam nadzieje że u Was nie będzie takiej potrzeby.
A my dziś przykleiliśmy woreczek i udało się nałapać na posiew i badanie ogólne moczu. Największy płacz był przy odrywaniu, tak się skubany trzymał. Włożyłam woreczek do jałowego pojemniczka i zawiozłam do Brussa, wyniki we wtorek. Myślałam, że z łapaniem będzie gorzej :)
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
MamaMarysi - oddawałaś już mocz w woreczku na posiew???

my kilka razy robiliśmy takie badanie ;) i od wszystkich lekarzy i pielęgniarek/laborantek(Polanki, LuxMed, Brus, NCM) słyszeliśmy, że ABSOLUTNIE nie można pobierać do woreczka - bo woreczki nie są jałowe :]

zresztą Dziewczyny też już kilka razy pisały tu na forum o woreczkach ;)
mamomarysi nie robi się posiewu z woreczka, bo one nie są sterylne. Draństwem jest, że przyjęli ten mocz do badania, bo zapłacisz za błedny wynik i jeszcze wyjdzie jakaś straszna bakteria i się nadenerwujesz.
Dzięki dziewczyny ale ja z tych raczej niestety doświadczonych mam. W szpitalu na Polankach zakładali Mani woreczki, żeby jej nie cewnikować. Zasady higieny były przestrzegane (mycie, spirytus) i woreczki sterylizowane radiacyjnie.
image
o widzisz - a jak my przez 2 tygodnie byliśmy na Polankach z ZUMem - to absolutnie nie wolno było używać woreczków i pielęgniarki same łapały siuśki do pojemniczków :) (też żeby nie było cewnikowania)
My teraz specjalnie kupiliśmy woreczki art-med, jałowe, sterylizowane radiacyjnie. Mam nadzieję, że wyniki będą ok. :)
image
Odebraliśmy dziś wyniki i żadnych drobnoustrojów uropatogennych nie wyhodowano, także woreczki się sprawdziły :)
image
to mieliście szczęście. Ja pobierałam 6 razy siuśki na posiew zanim ktoś mi powiedział, że nie robi się tego do woreczka. A ja na to nie wpadłam:|
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (49 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...

Naprawa zabawek (13 odpowiedzi)

Czy może któraś z mam wie czy jest gdzieś zakład naprawiający zabawki na baterie? Z góry dziękuję...

urodziny dziecka tanio i fajnie jak urządzić? (53 odpowiedzi)

może zbiorę jakieś fajne pomysły od WAS? co można przygotować do zjedzenia dla dzieci? w co się...

do góry