Widok

subiektywny przegląd piw

Tak jakoś brakuje mi specjalistycznego wątku w temacie browców. Wszyscy wciąż piją i piją a niewiele konstruktywnego - dla statystki - z tego wynika. Zakładam więc wątek (wontek?) dotyczący subiektywnych odczuć związanych ze spożywaniem złocistego (zazwyczaj) trunku. Liczy się naukowe podejście do tematu.

Pozwolę sobie rozpocząć.

Piwo mocne eksportowe produkcji browaru Jabłonowo.
http://www.jablonowo.pl/site/0/0/2,produkty/3,mocne+miodowe

Jak wszystkie piwa typu mocne jest specyficznym produktem rodzimej kultury. Zakupione w sieci Netto w cenie 3 coś tam za plastikową butelkę 900 ml. Wg producenta piwo jasne wysokoodfermentowane, alko 7,2% obj.

Barwa: złocista, bursztynowa.
Piana: po wlaniu obfita, nietrwała, szybko opadająca.
Smak: wyraźnie wyczuwalny strong, wbrew opinii producenta mało rześki, ciężki, bez specjalnej barwy.
Ogólna ocena: takie sobie piwo typu strong, potwierdzające obiegowa opinię, że jak coś jest tanie to ... dobre :) Moim zdaniem 3 w skali:
1 - woda mineralna bije to piwo na głowę,
2 - dramat, tylko dla będących na solidnym kacu,
3 - takie sobie, chłopakom spod Biedronki smakuje,
4 - no no, nawet się komuś udało piwo uwarzyć,
5 - pan Zeus pijąc nektar nie wiedział, co pić powinien.
Nadto: dobry pomysł z butelką pet. Jak zawartość jest taka sobie, to przynajmniej ochrona środowiska nie może się przyczepić do opakowania.

Reminiscencje: taki sobie browar dla takiej sobie klienteli. Nic nie zwala z nóg, po pierwszej butelce ma się nijaką ochotę na drugą. Bez walorów organoleptycznych, średnie, w porównaniu z wspomnieniami o belfaście tegoż browaru nędzne popłuczyny.

Rekomendacja: nie kupuj, chyba, że potrzebujesz konkretnego klina (dotyczy objętych syndromem dnia następnego). Ale i tak nie oczekuj zbyt wiele.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 8
Manson.
"Jedynie specjala, jak najeżdża mnie C"

:)

Jakoś bardziej kojarzę Cię z Bozkovem :)
"Niektóre rzeczy są dokładnie tym, czym są, i niczym innym."

Charles Bukowski.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
W lipcu/sierpniu 25+ będzie raczej spodziewane i wtedy takie rarytasy w cieniu drzewa... z najwyższą chęcią. :)
Wszak oto odczuwam poniekąd obawę,
Że zaraz zwariuję albo też niebawem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
sorry miszczu, miało być oczywiście Belfegora
ja będe w drodze do domku pewnikiem ,także -
możę herbatę:)

ale?:)
ponoć?:)
czas pokaże
co ma wisieć -nie utonie
coś bliżej końca miesiąca ustalimy współrzędne topo cobym tej herbaty nie przegapił
Spotkasz. Będzie stał na placu przed moją chatyną. Popatrzymy sobie na nasze autka spod wiatki sącząc i popijając :)
posiadam jeden mały samogończy sprzęt do oddania w dobre ręce
instrument działa ino sie trzeba grać naumić
31 wracam gdzie miejsce me, na chwile
droga jednakowoż prowadzi mnie przez lasy kociewskie od słupska na mierzeje
także może spotkam gdzieś po drodze czerwonego befegora
będe wypatrywał
Skorym, i zawsze mile widziane rady doświadczonych przodowników pracy:)

Na razie moje pojedyncze warki to są na 40 butelek. Wszystko ręczne. A i tak da się narobić. Dlategoż zakupiony sprzęt to kolejne fermentory, kadź filtracyjna i trochę drobiazgu. Na warzenie w hektolitrach się kiedyś zdecyduję, ale nie w tym roku jeszcze. Kocioł warzelniczy i kadź filtracyjną do niego pewnie lepiej zrobić samemu. Akurat jedni znajomi kupują minibrowar na Słowacji, chcą go odpalić w Gdańsku, no koszty to porażka. Samo know how na poziomie rocznej pensji, ale automatykę obsłużyłby nawet półgłówek. Mnie się bardziej widzi ręczna produkcja w wielkich kotłach. W stylu celtyckich pubów. W każdej wsi własny browar, przy browarze pub, w pubie wieś :) Na pewniaka rozważę budowę sprzętu we własnym zakresie.

Natomiast sprzęt w Twojej specjalności mile widziany. Mam chyba ponad 100 litrów do agregacji - śliwka i jabłko. Źródło ciepła już kupiłem - taboret gazowy na 9 kW. Hydraulikę też już poprawiłem. Miło byłoby w tym roku się obinstalować:)
" I właśnie zakupiłem sprzęt celem podwojenia mocy produkcyjnych"
w celu zwiększenia przepustowości produkcjii gotów żem je wspomóc kolege w kwestii materiałow i obróbki stali szlachetnej ,jeśliś skory
Szczerze rzeknę, Stworku, że od czasu jak przez jednych takich założyłem własny browar, to przestałem kupować piwo w ogóle.
Jedynie specjala, jak najeżdża mnie C, albo łomżę, jak najeżdżają mnie inni, którzy mogli by zagrozić moim skromnym zapasom.

Z blondów najmilej wspominam belgijskie, a najwięcej opijałem się Leffe. Ale to jest piwo, które wymaga temperatury otoczenia 25+ i zimnej studni do chłodzenia trunku :) Pijałem także blondy z rodzinnych, lokalnych browarów w Belgii - i to był kosmos.

Teraz będę warzył maibocka. Jakoś tak mnie naszło z sentymentu. I właśnie zakupiłem sprzęt celem podwojenia mocy produkcyjnych, bo coraz więcej mam chętnych na "daj posmakować ze dwie buteleczki plzzz...., a masz jeszcze to co piliśmy ostatnio, bo kolega chciał posmakować plzzzz....., a takie własne piwo to smakuje jak piwo? dałbyś z parę flaszek plzzz....." i takie tam. Potem będzie owsiany stout.

Prawdziwy blond jest robiony na zwykłym słodzie, ale dodaje się do niego trochę słodu pszenicznego - co daje piękna piankę, oraz trochę słodu buiscit - co daje ładny chlebowy posmak. Koniecznie niefiltrowany. Mogę Zwierzowi uwarzyć, surowce dostępne, tylko potrzebuję cynk 4 miechy wcześniej, coby uleżakowało się zacnie.
A jakie blondy są w polskich sklepach to kurna nie mam zielonego pojęcia, a co więcej, jakoś nawet nie odczuwam z tego powodu dyskomfortu :)
przyda się, jestem za!!
Otwieram sklep z piwem polskim z małych i średnich browarów i zagranicznym-belgia,czechy,niemcy,anglia i od sąsiadów ze wschodu.
Szukam lokalu w centrum, myślicie że to dobra lokalizacja? może wiecie oa jakimś lokalu w ciekawszej lokalizacji?
luby się domaga rady w sprawie "blond ale" dostępnych w Polsce.
Więc mu powiedziałam że się zwrócę do fachowców :)
Fachu?
Wszak oto odczuwam poniekąd obawę,
Że zaraz zwariuję albo też niebawem.
Trzy?

No dobra trzy sety.
Idzie wiosna :))))

http://www.youtube.com/watch?v=ZjjhBMVe-L0
Nie ma jak specjal z rana ;)
I seta (dwie?) czystej.

:)
muszę się z tobą zgodzić tylko że po ostatniej degustatorni przerzucam się na winko ;)))
Hmmm, jak bym wypiła parę piw, to pewnie tancerz wydawałby mi się przystojniejszy:-D. Nic nie poradzę, że ci długowłosi i w glanach są najprzystojniejsi
Niech wszyscy, którzy źle mi życzą, pocałują mnie w d*pę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
troche od tematu
ale tak pośmigam z myszą jak wróce
http://www.youtube.com/watch?v=2cehkSxOLNA
Kuflowe mocne z Namysłowa, Desperado, Perła/koniecznie chmielowa/ z Lublina i ewentualnie Harde/ale tylko z butelki/.
Niech wszyscy, którzy źle mi życzą, pocałują mnie w d*pę.
U mnie w piwniczce dojrzewa mex (a co tam dojrzewa, już popijam), przedwczoraj butelkowałem lagera, a od wczoraj bąbelkuje pale ale. No i stoi trochę eksperymentów malinowych i czeremchowych. Czeremchowe zrobiłem 8%, ale wali w dekiel :)
To Niemcy mają jakieś godne piwa? (joke:))
W gdyńskiej "poczekalni" się zmieniło w stosunku do lat wcześniejszych.
Nareszcie jest taki wybór piw jaki lubię.
Są Primatory. :)
Sporo rosyjskich akcentów można uświadczyć.
Braknie tylko dobrych piw niemieckich.
nie musą
zalezy od zippo
9.10.12
pojmujesz różnicę chłopczyku?

Inne tematy z forum Hydepark

Grajdołki (392 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

Klimatyzacja w biurze (71 odpowiedzi)

Pracuję w biurze z dziewczynami. Teraz gdy się zrobiło ciepło, mają włączoną cały dzień...

Jest jakiś skup niepotrzebnych części do maszyn? (3 odpowiedzi)

Zgromadziłem trochę niepotrzebnych części, które gdzieś tam kupowałem do wykonywania napraw i się...

do góry