Widok
Dwie ciąże prowadziło dwóch różnych lekarzy (znanych i polecanych tu nie raz specjalistów) i żaden w ciąży nie zalecał mi żadnych witaminek i innych chemicznych cudów. Robiłam regularnie badania, które wychodziły super. Ciąże rozwijały sie prawidłowo, urodziły sie duże zdrowe dzieci, więc nikt mnie nie przekona, że ta reklamowana na potęgę w tv chemia jest niezbędna. Owszem, jak któraś potrzebuje czegoś, bo ma braki to bierze. Ale po to są regularne badania w ciąży żeby monitorować czy organizm czegoś potrzebuje.
Jak człowiek sie szykuje na ciąże to też może wykonać różne badania. Trzeba tylko chcieć i o tym pomyśleć. Od nich będzie zależało czy się czymś faszerować, bo trzeba czy jednak jest ok i można sobie to wszystko darować...
Jak człowiek sie szykuje na ciąże to też może wykonać różne badania. Trzeba tylko chcieć i o tym pomyśleć. Od nich będzie zależało czy się czymś faszerować, bo trzeba czy jednak jest ok i można sobie to wszystko darować...
Warto stosować http://uart.pl/duza-skutecznosc-suplementow-terranova/ zauważysz poprawę.
i wziąłem https://clomid.pl pomógł mi przywrócić się i wreszcie zajść w ciążę
a skąd ten cynk? Pierwsze słyszę o takch zaleceniach w ciąży, nawet polskie towarzytwo ginekologiczne zaleca kwas foliowy, dha, witaminę d, jod i magnez, nie ma co przesadzać z jakimiś mega wydziwionymi witaminami, które mają kilkadziesiąt składników, mi się sprawdziły witaminy mamadha premium, mają bardzo dużo dha, które pomaga mózgowi dziecka sie lepiej rozwijać
ja polecam stosować Ovarin, zawiera niezbędne witaminy, kwas foliowy, zalecany także przy policystycznych jajnikach http://ovarin.pl/
Jeśli chodzi o suplementacje - kilka informacji dla uporządkowania tematu..
- Zgadza się, że bez dodatkowej suplementacji można urodzić zdrowe dziecko. Nasze babcie rodziły bez tych "ulepszaczy" i jakoś dzieci się rodziły. Nie zmienia to jednak faktu, iż występowało wtedy o wiele więcej poronień czy wad wrodzonych u dzieci (co często było spowodowane wadami cewy nerwowej do czego przyczynia się niedobór kwasu foliowego).
- tak wiec WARTO i należy stosować dodatkową suplementacje lecz tylko niezbędnych w okresie ciąży związków. Są to: DHA, foliany, witamina D, jod oraz żelazo.
- DHA: tutaj bardzo ważne jest jego źródło. Najlepsze i najczystsze DHA pozyskiwane jest z alg hodowlanych. Praktycznie wszystkie produkty suplementacyjne dla kobiet w ciąży posiadają DHA pozyskiwane z ryb co jest dość niebezpieczne, gdyż istnieje znaczne ryzyko, iż olej ten a co za tym idzie DHA z niego pozyskiwane, zanieczyszczony jest metalami ciężkimi, dioksynami czy PCB. Ryzyko te nie występuje w przypadku oleju pozyskiwanego z alg.
- W przypadku folianów warto zwrócić uwagę czy dany preparat zawiera złożone źródło folianów czy jedynie sam kwas foliowy. Najnowsze badania pokazują, że połowa kobiet naszej populacji posiada wadliwy gen mthfr. powoduje on, iż nie jesteśmy w stanie metabolizować kwasu foliowego do jego aktywnej formy lub możemy tylko w niewielkim stopniu. Dlatego też, ważne jest aby stosować złożone źródło folianów tj. kwas foliowy + aktywny folian.
- Witamina D jest niezbędna w okresie ciąży, gdyż dziecko potrzebuje go bardzo dużo na budowę własnego układu kostnego. Jeżeli dziecko ma go za mało to "wyciąga" witaminę D od matki, stąd m.in. problem wypadających zębów matek po porodzie.
- Żelazo jest również niezbędne jednakże w pierwszym trymestrze ciąży należy go unikać, gdyż nie jest ono wskazane w tym okresie i dodatkowo może nasilać odruchy wymiotne matki.
Jeżeli mogłabym polecić jakiś produkt kompleksowy dla kobiet w ciąży to jedynie markę Omegamed (Omegamed optima start - 1-szy trymest; Omegamed optima forte - 2-gi trymest). Tylko ona spełnia rzeczywiście wszystkie niezbędne zalecenia i posiada DHA pozyskiwane właśnie z alg. Nie spotkałam się jeszcze z innymi produktami tego typu z DHA z alg. Jest to spowodowane po prostu tym, że produkcja oleju z ryb jest tańsza. Nie każda apteka tez posiada własnie te produkty, gdyż łatwiej im sprzedać jakieś tańsze. Ale w każdej aptece, nawet jeśli tego nie ma, to można sobie zamówić i odebrać najczęściej jeszcze tego samego dnia.
- Zgadza się, że bez dodatkowej suplementacji można urodzić zdrowe dziecko. Nasze babcie rodziły bez tych "ulepszaczy" i jakoś dzieci się rodziły. Nie zmienia to jednak faktu, iż występowało wtedy o wiele więcej poronień czy wad wrodzonych u dzieci (co często było spowodowane wadami cewy nerwowej do czego przyczynia się niedobór kwasu foliowego).
- tak wiec WARTO i należy stosować dodatkową suplementacje lecz tylko niezbędnych w okresie ciąży związków. Są to: DHA, foliany, witamina D, jod oraz żelazo.
- DHA: tutaj bardzo ważne jest jego źródło. Najlepsze i najczystsze DHA pozyskiwane jest z alg hodowlanych. Praktycznie wszystkie produkty suplementacyjne dla kobiet w ciąży posiadają DHA pozyskiwane z ryb co jest dość niebezpieczne, gdyż istnieje znaczne ryzyko, iż olej ten a co za tym idzie DHA z niego pozyskiwane, zanieczyszczony jest metalami ciężkimi, dioksynami czy PCB. Ryzyko te nie występuje w przypadku oleju pozyskiwanego z alg.
- W przypadku folianów warto zwrócić uwagę czy dany preparat zawiera złożone źródło folianów czy jedynie sam kwas foliowy. Najnowsze badania pokazują, że połowa kobiet naszej populacji posiada wadliwy gen mthfr. powoduje on, iż nie jesteśmy w stanie metabolizować kwasu foliowego do jego aktywnej formy lub możemy tylko w niewielkim stopniu. Dlatego też, ważne jest aby stosować złożone źródło folianów tj. kwas foliowy + aktywny folian.
- Witamina D jest niezbędna w okresie ciąży, gdyż dziecko potrzebuje go bardzo dużo na budowę własnego układu kostnego. Jeżeli dziecko ma go za mało to "wyciąga" witaminę D od matki, stąd m.in. problem wypadających zębów matek po porodzie.
- Żelazo jest również niezbędne jednakże w pierwszym trymestrze ciąży należy go unikać, gdyż nie jest ono wskazane w tym okresie i dodatkowo może nasilać odruchy wymiotne matki.
Jeżeli mogłabym polecić jakiś produkt kompleksowy dla kobiet w ciąży to jedynie markę Omegamed (Omegamed optima start - 1-szy trymest; Omegamed optima forte - 2-gi trymest). Tylko ona spełnia rzeczywiście wszystkie niezbędne zalecenia i posiada DHA pozyskiwane właśnie z alg. Nie spotkałam się jeszcze z innymi produktami tego typu z DHA z alg. Jest to spowodowane po prostu tym, że produkcja oleju z ryb jest tańsza. Nie każda apteka tez posiada własnie te produkty, gdyż łatwiej im sprzedać jakieś tańsze. Ale w każdej aptece, nawet jeśli tego nie ma, to można sobie zamówić i odebrać najczęściej jeszcze tego samego dnia.
Każdy ma swoją opinię, moim zdaniem jeśli planuję świadomie zajście to chcę brać suplementy, żeby wszystko szło sprawnie. My z mężem właśnie podjęliśmy decyzję i mój ginekolog polecił mi Pregnę Start. Mówi, że ma wszystkie rekomendowane dla tej grupy kobiet składniki i witaminy. Dla mnie na plus też to że tabletki są małe i bardzo łatwo się je przełyka, a niestety mam z tym problem. Teraz trzymajcie za mnie kciuki, żeby starania dały skutek :)
Może wyprobuj mama DHA premium +? Brałam przed ciążą i teraz w trakcie też, a jestem dość ostrożna przy doborze suplementów. Przekonało mnie to, ze w skłądzie ma dużo kwasu foliowego, wiatminy D, zdrowe oleje i nie ma żelaza, któe w nadmiarze może wywołać cukrzyce ciążową. Nie ma tam też witaminy A szkodliwej dla płodu
Ja też staram się podchodzić odpowiedzialnie do mojej pierwszej ciąży i jakiś czas temu zaczęłam się rozglądać za suplementami i najbardziej odpowiada mi jednak mama dha premium +. Mam problemy z tarczycą a tam jednak jest jod no i kwasy DHA a biorąc pod uwagę nasz obecny klimat witamina D też mi nie zaszkodzi.
Ale nie wszystko dostarczysz w diecie, więc zmiana nawyków jest dobrym początkiem, ale w przypadku ciąży to za mało. Bo po pierwsze zapotrzebowanie się zwiększa, niektórych witamin i minerałów nie dostarczamy w diecie prawie wcale, a są one szczególnie ważne w ciąży, np. kwas foliowy, witamina D, kwasy DHA, jod albo magnez. Mo lekarz sporo o tym mówił, bo też myślałam, że zdrowa dieta wystarczy, no ale jednak to trochę za mało. Ja brałam w ciązy mama DHA premium, nie mają przeładowanego składu, jak niektóre witaminy, tylko to, co niezbędne.
Nie zapominajmy o kwasach omega. Kwasy omega-3 wpływają na prawidłowy rozwój serca, mózgu i wzroku dziecka, więc warto zadbać o zdrową dietę i o ich suplementację, zwłaszcza kiedy myślimy o maluszku. Ja biorę Naturell Omega-3, koleżanka mi poleciła, bo nie ma nieprzyjemnego odbijania rybą i faktycznie, nic mi się takiego nie dzieje po nim.
terminatorka powinnaś zwrócić przede wszystkim uwagę na to, zeby produkt, który będziesz brała nie zawierał witaminy A, która jest bardzo niebezpieczna dla rozwijającego się płodu i nie zawierał żelaza- jeśli po wynikach badań wyjdzie, ze nie masz z nim problemu. Bardzo ważne są oleje dha, duża ilość kwasu foliowego i witaminy d, dla prawidłowego rozwoju szkieletu dziecka. Moim zdaniem jdynym produktem, który zawiera substancji niezbędne dla prawidłowego rozwoju jest mama dha premium +, wszystko jest zawarte w jednej kapsułce i jest w dobrej cenie.
to prawda idzie złupieć, ale na stronie ptg masz wyraźnie napisane jakie składniki są niezbędne o prawidłowego rozwoju dziecka. I masz tam wymienione- kwas foliowy, witamina d3, oleje dha, jod i magnez- jak na razie wszystkie te składniki zauważyłam dotychczas tylko w jednym produkcie mama dha premium+. Owszem mozesz wydawać miliony monet na każdy skłądnik z osobna, który być moze i tak Ci się nie przyswoi albo spróbować połykać wszystkie w jednej kapsułce i nie wydawać miliona monet. Porozmawiaj o tym suplemencie ze swoim lekarzem, może on Ci rozjaśni sprawę.
jestem bardzo ostrożna w przyjmowaniu jakichkolwiek leków a jeśli chodzi o suplementy to chyba jeszcze bardziej, ale niestety mój organizm potrzebował dodatkowej dawki kwasu foliowego i wit d3 i jodu i szukałam odpowiednigo preparatu, który zawierałby to wszystko, był skuteczny i dobry cenowo i nie zawierał żelaza. Z moim ginekologiem ustaliliśmy, że spróbuje od mama dha premium+, bo wsszystko co PTG zachęca do brania podczas ciąży i w zasadzie na tyym suplemencie przystałam, bo moj organizm bardzo dobrze na niego reaguje, nie mam zmienności humorków, badania są dobre, cena też się zgadza i nie musze połykać miliona tabletek.
Kwas foliowy i witaminy nie zaszkodza na pewno, wręcz przeciwnie. Ja akurat byłam zmuszona do przyjmowania suplementu bo miałam strasznie hormony rozregulowane. Dlatego brałam Ovarin dzi ęki któremu łatwiej mi było zajsc w ciąże https://ovarin.pl/
Mogę Wam wszystkim polecić oferte, z której sam korzystam i jestem bardzo zadowolona z efektów. Staram się korzystać z usług najlepszych w danej branży, aby osiągnąć jak najlepsze możliwe rezultaty, dlatego wszelkie suplementy diety dla kobiet zamawiam w sprawdzonym sklepie internetowym.