Widok

thermomix a termomaster pomocy:)!!

prosze moze ktos zna te drugie urzadzenie teraz jest na gruponie w dobrej cenie ale nigdzie nie moge znalezc czy to jest to samo, tylko firma inna, i teraz mam zagwostke bo chcialabym kupic, a nie moge nigdzie znalezc opini a nie chce pozniej zalowac moze ktos mi pomoze
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kurka, odchodzę z tego forum. Jak nie blender z tareczką, to Thermomix. Przez Was nie chce mi się gotować. W jakimś beznadziejnym garnku!
tak jak AgaB mówi, to zmiana sposobu myślenia/gotowania. Jak się przestawisz, to właściwie garnki, miksery, malaksery nie będą Ci potrzebne ;)
U mnie w użyciu były tylko blaszki - keksówki na chleb i chałki.
No i czasem gofrownica :D
No widzisz - i masz rozwiązanie;)
Jakby SPRZEDAĆ moje wszystkie bajery kuchenne, to pewnie uzbierałoby się na Thermomixa :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
to tak jak ja;)

a to, czy bedizesz używać, czy nie - zalezy tak na prawdę od ciebie i od tego, czy jesteś gotowa zmienić przyzwyczajenia, pochować, a najlepiej oddać wszystkie inne urządzenia...
O rany, spełniam wszystkie warunki, za wyjątkiem "wolne 4 tysiące" :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ewciak: jest tam oddzielny guzik "interwały". W odróżnieniu od pozostałych programów ten miesza raz w jedną raz w drugą stronę, z przerwami. Dodatkowo jak masz ziarna słonecznika np, w cieście chlebowym, to ich nie rozdrabnia.
Ale obawiam się, ze ten ich tego nie ma, bo Ci odpisali, że LEKKIE ciasta i kruche...

Agatha: raz zrobiłam nawet marcepana - pyszny był :)
Robiłam też Paschę:
http://kuchniaolicruz.bloog.pl/id,4435388,title,Pascha-wielkanocna,index.html?ticaid=5bcb6
bez TM nawet bym się na to nie porwała ;)
Agatha: a lubisz gotować bez wysiłku smaczne i zdrowe dania? i masz do tego wolne 4.000 PLN jak nie więcej?
Lubisz pachnące buły z kruszonką? Lubisz chleb np. ze słonecznikiem? lubisz masło wyjęte z lodówki i rozsmarowujące się bez problemu, na tym świeżym chlebie z chrupiącą skórką? Lubisz świeże soki, z farfoclami i świadomością tego, że nie jest to g*wno z kartonika? Lubisz zupy kremy, bez brudzenia dodatkowo malaksera i pilnowania, żeby się zupa nie przypaliła? ;)
To nie będzie stał bezczynnie :)
To są rzeczy które ja robiłam.
Można więcej, podobno jest świetny na te dziecięce obiadki, jako alternatywa słoiczków.
Stachu chce loda? proszę bardzo, wrzucasz mrożone owoce i zalewasz śmietaną i masz w 5 minut :)

Najlepsze jest to, że wszystko wrzucasz w "garnek" i nie musisz pilnować. SAMO SIĘ ROBI!
No owszem, przy czymś bardziej skomplikowanym trzeba coś dorzucić później, lub zmienić obroty lub temp. Ale o tym maszyna przypomina ci dzwiękiem... Owszem ciasta musisz jeszcze upiec, ale zupy i mięsa na parze są gotowe od razu - a ziemniaki do tych mięs można gotować też na parze na dodatkowym koszyczku. Wszystko się łatwo myje.

Kochałam mojego Thermomixa...
a jak z tym ciastem mozesz mi pomoc:) ty dajesz na jakies specjalne obroty czy tam jest jakis specjalny guzik, moze nam wyjasci sie sytuacja:)
no wlasnie chyba nie, zalezy jak to co robi, ale jak tesciowa mojej siostry robi roznosci i non stop to chyba nie ejst taki zły:) tylko ze drogie to
o tu przepis z którego korzystałam:

Reklama

Designed by:
Web Design Services web design

1
THERMOMIX - PRZEPIS NA SOK MARCHWIOWY A'LA KUBUŚ

Na cerę i na zdrowie, nie tylko dla naszych pociech - pasteryzowany przecierowy sok z marchwiowo-owocowy sezonowych a'la kubuś. Zachowuje świeżość nawet do tygodnia.

Składniki:
200 g marchwi
350 g jabłek
100 g bananów
150 g cukru
100 ml soku z cytryny
woda

Obraną marchew wrzucić do TM i rozdrobnić (7 s. obr. poz. 5). Dodać 750 ml wrzącej wody i gotować7 min. (temp. Varoma obr. poz. 1). Dodać pozostałe składniki i miksować przez 1 min (obr. poz. 10). Uzupełnić wrzątkiem do 2 litrów i pasteryzować przez 5 min. (temp. 100°C, obr. poz. 10).

Gorący sok przelewamy do butelek. Po wystudzeniu można przechowywać w lodówce do tygodnia.
Przestańcie!!!

Przez Was chcę Thermomixa!

Naprawdę nie stoi w kącie, kurząc się?
ooo szybcy są!
W Thermomixie jest jednoczesne podgrzewanie (co ważne przy cieście drożdżowym) i jest coś takiego jak mieszanie interwałowe. Czyli miesza sobie w jedną stronę i czeka, a potem chwilkę miesza w drugą.
Całe urządzenie wtedy się trzęsie bardzo. Z tego co napisali, to pewnie to ich nie ma tyle mocy, bo rzeczywiście do drożdżowego trzeba dużo siły.

Co do soczków typu kubuś to chodzi o PASTERYZACJĘ. Trochę chyba mi się pomyliły pojęcia ;)
Chodzi o podgrzewanie (nie zagotowanie) w celu zabicia drobnoustrojów, żeby taki soczek nie zepsuł się na drugi dzień.
Kurcze... jeszcze troche i mnie napalicie na to urzadzenie...
Tylko jak ja je ukryję przed mężem w kuchni?;)
ajeczka teraz mi pomoc:) jak robials te soczki i te ciasto:) zeby mu zaspytac o co mi tak naprawde chodzi:)
wow dostaka emial:)
Witam Panią serdecznie,

Urządzenie Thermomaster bez problemu radzi sobie z wyrabianiem lekkich ciast ucieranych i kruchych. Przepisy na takie ciasta znajdują się w książce dedykowanej temu urządzeniu. Ciasto drożdżowe jest ciężkim ciastem i ponieważ nie było to przeznaczeniem dla tego produktu, tak więc nie było takowych testów.

Homogenizowanie:
Czy może Pani przysłać przepis tak abym był w stanie zrozumieć co Pani właściwie chce zrobić? Nie wiem jak robi się soczki Kubusia tak więc trudno mi odpowiedzieć na to pytanie.

Pozdrawiam,
ano fakt:)
napisałam, że ONI się nie chwalĄ ;)
jeśli mają taką opcję to powinni :)
no ja nawet nie mysle ze sie chwalisz:) oczywoscie arupon sie skonczy a moze mi laskawie odpisza:)
wiesz... nie chwalą się ;)
oglądałam to tak na szybko.
Mam nadzieję, że podzielisz się odpowiedzią od nich :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

do góry