Widok

Trzeci migdał

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy Któraś z Mam wyleczyła naturalnymi metodami przerośnięty trzeci migdał kwalifikujący się do adenotomii u swojego dziecka?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A kto i na jakiej podstawie (jakie badania) stwierdził, że migdał jest przerośnięty? Jakie są u dziecka objawy?
ja wyleczyłam jako dorosła osoba - nową metodą - pomniejszanie migdałków falami radiowymi, jest Pani doktor w Swissmedzie specjalistka, ale nie wiem jak to wygląda u dzieci. Dzisiaj prawie rok po zabiegu i ani razu nie miałam kłopotów z gardłem, a przed zabiegiem kilka razy rocznie.
do ~Sue dziękuję za odpowiedź.
Specjaliści jedni z najlepszych w dziedzinie otolaryngologii,co do ich diagnozy nie mam wątpliwości. Objawy typowe,przewlekłe katary,infekcje dróg oddechowych,ale przede wszystkim,oddychanie buzią w dzień i podczas snu oraz chrapanie.
Może jednak,ktoś zna jakieś alternatywne sposoby leczenia rozrostu trzeciego migdała?Proszę o podpowiedzi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
tak pytam, bo ja też byłam u dobrych specjalistów, skierowano córkę na zabieg ze zwględu na przerośnięty trzeci migdał- niedosłuch
przy zabiegu okazało się, że migdał jednak nie był wcale duży i miesiąc później niedosłuch wrócił :/
robiłaś jakieś badania tego migdała? rtg nosogardła, czy fiberoskopię nosogardła? żeby faktycznie obejrzeć ten migdał

mieliśmy już termin na drenaż uszu, ale córka zaczęła płukać nos butelką fixsin i na szczęście odwołaliśmy i już słyszy dobrze :)
Rozumiem Asiu i przykro mi,że po zabiegu niedosłuch córeczki wrócił,ale najważniejsze,że teraz jest dobrze i życzę Wam dużo zdrówka.

W naszym przypadku - stałe oddychanie przez buzię i chrapanie przesądza o tym,że migdał zatkał na tyle drożność nosa, by skutecznie dać znać o swoim rozmiarze.Poza tym są to symptomy,które stanowią bezwzględne wskazanie do zabiegu,z tymże ja zwyczajnie boję się ewentualnych powikłań pooperacyjnych.
A jakich powikłań się boisz?Cały zabieg trwa chwilę,migdał jest wyrywany .Moje dziecko 1 h po zabiegu wyglądało tak jakby nie miało żadnego zabiegu o znieczulaniu ogólnym nie wspominająć.Tego samego dnia wróciło do domu i pomimo zakazu spożywania posiłków stałych bez pytania wstrząchnęło bułkę .Żadnych skutków ubocznych zabiegu nie zauważyłam,tylko same plusy:skończyły się bezdechy nocne,chrapanie,ślinienie ,wieczne anginy, z 5-6 antybiotyków rocznie zeszliśmy odpukać do 1 rocznie w okresie wiosennym (nasilenie pyleń).
O wiele gorzej czują się dzieciaki ,które mają przycinane boczne migdały i chyba dłużej dochodzą do siebie ale tu też chyba suma sumarum więcej plusów niż minusów.
W żadne obkurczanie migdała cudnymi specyfikami nie wierzę ,no ale u nas migdał był naprawdę spory i tu już i tak by nic nie pomogło.
a leki przeciwalergiczne już stosowaliście?
u nas przed zabiegiem był szereg prób uniknięcia krojenia...
leki przeciwalergiczne przez 2 mies, potem przeciwrefluksowe- niestety u nas nie przyniosły efektu
do~Asi tak leki z grup o których wspominałaś też już mieliśmy aplikowane,niestety bez pożądanych skutków.
do ~Niki boję się takich powikłań jak:
- Skaleczenie powięzi przedkręgowej ze sztywnością karku i podrażnieniem kręgosłupa

- Nosowanie otwarte

- Niedrożność nosa z powodu zrostów w nosogardle, czy nagłego krwotoku.
Zdaję sobie sprawę,że one nie muszą wystąpić,ale mogą i nie mam gwarancji,że tak nie będzie. Wiem, niestety też z autopsji,że nawet najprostsze zabiegi mogą mieć w efekcie tragiczne zakończenie,a że kocham to boję się podwójnie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Oj ,chyba się za dużo naczytałaś.Najlepiej porozmawiać z lekarzem ,który takie zabiegi przeprowadza.Ja nie miałam żadnych wątpliwości i obaw,nie mogłam patrzeć jak się moje dziecko męczy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie tylko naczytałam,ale też w życiu doświadczyłam i widziałam i nie twierdzę,że to dobrze,ale tak po prostu jest. Zatem rozmowa z lekarzem niewiele mi tu pomoże,bo on też nie da mi gwarancji,że tym razem na pewno zabieg przebiegnie bez powikłań. Stąd jeszcze próbuję znaleźć inne rozwiązanie problemu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ja czekałam długo z decyzją, zdecydowałam się na zabieg gdy dziecko miało 7 lat. Sam zabieg trwał około 15 minut - ze wszystkim. Wyszłyśmy tego samego dnia, dziecko czuło się średnio, było osłabione i obolałe. Wieczorem zjadło kisiel. W kolejnych dniach było już tylko lepiej. Gdybym miała podjąć jeszcze raz decyzję - zdecydowałabym się. Po 6 latach nieustannego kataru, zniknął z dnia na dzień. Też się stresowałam. Powodzenia
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Do ~JJ dziękuję za zrozumienie i opis Twoich doświadczeń.Wszystkiego dobrego.
Jest taki syrop Thonsilan. Wiadomo ziołowy, więc cudów pewnie nie zdziała, ale spróbować warto. U nas po 3 miesięcznej kuracji syropem synek wyraźniej mówi i katar też już nie trwa 3 miesiące a tydzień.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Syn ma niedrożność nosa z powodu zrostów w nosogardle. Ciężkie powikłanie po operacji. Nikt nie wie co z tym zrobić a dziecko się dusi. Zastanówcie się sto razy czy robić operacje.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

trymer/maszynka do strzyżenia - zbieram opinie (18 odpowiedzi)

dzieczyny, poszukuję jakiejś maszynki/trymeru (max do 150 PLN), która/-y tnie włosy od 0,5mm....

Zabawy/pożyteczne zajęcie dla 3 latka (29 odpowiedzi)

Jestem mamą prawię3 letniej córeczki. Nie pracujei spędzam cały dzień z dzieckiem. Męża nie ma...

dom czy mieszkanie??? (432 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

do góry