Widok

ułożenie pośladkowe a wskazanie do CC

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy wiecie jak to jest w przypadku ułożenia pośladkowego - czy od razu jest wskazanie do CC? Czy któraś z Was miała takie zalecenie i miała CC w wojewódzkim? strasznie bym tam chciała a wiem ze to nie jest łatwe... dajcie znać jak to wygląda. czy czeka się na akcje porodową czy umawia na termin i czy nie ma problemu ze skierowaniem na CC.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mój synek był ułożony pośladkowo i dostałam skierowanie na cc od swojego lekarza. Zrobiłam rozeznanie we wszystkich szpitalach i wszedzie powiedziano mi, że jeżeli jest to pierwszy poród to bede miała cc, wyjątkiem był wojewódzki, gdzie najpierw podemują próbę porodu naturalnego. Wybrałam Zaspę- dzwoniłam do nich na Izbę Przyjęć w 37 tyg i uzyskałam informację, że mam poczekać i przyjechać jak będą skurcze albo odejdą mi wody, a jeżeli dotrwam do terminu porodu to już mam się zgłosić w terminie bez względu na akcję porodową. Zgłosiłam się 3 dni przed terminem bez żadnej akcji : ) i tego samego dnia miałam cc.
Ja miałam ułożenie pośladkowe i pomimo skierowanie od lekarza na CC i wcześniejszego pobytu w szpitalu... no i pierwszego porodu zafundowano mi niezapomniane przeżycia związane z NATURALNYM porodem pośladkowym. Można to zrobić......ale atrakcja dla całego oddiału położniczego, że któraś dała radę i dziecko całe i niepołamane..... nie polecam. Wybieraj szpital, w którym na 100% będziesz miała CC.
ja miałam ułożenie pośladkowe- cc na klinicznej. Polecam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Umawiasz się na termin wcześniej. Ja pojechałam się podpytać 6 stycznia, lekarka mnie zbadała i ustaliłyśmy termin 11 stycznia. Naprawdę polecam ten szpital- fachowa opieka lekarzy, pielęgniarek, bardzo sympatyczny pan anestezjolog (co ważne bo strasznie się bałam znieczulenia zewnątrzoponowego). No i co najważniejsze- dzieciaczek jest przez pierwsze dwie doby tylko dowożony do Ciebie, przebywa większość czasu na oddziale noworodkowym. W nocy też. Może brzmi to dziwnie ale wierz mi, że to jest cudowne!!! Bo naprawdę cholernie boli na początku. Nie możesz się ruszyć, głowy podnosić i w ogóle jesteś zamulona. A z tego co się orientuję w innych szpitalach się nie pierniczą- mama dostaje dziecko od razu i niech się dzieje co chce.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
ja również miałam cc przy pośladkowym w szpitalu na Zaspie. Mój lekarz od razu powiedział że mam się tam kierować i że cc jest od razu.
Miałam skierowanie do szpitala. W 37 tc oddzieliło mi się łożysko i tego dnia urodziłam.

O wojewódzkim własnie też słyszałam że tam czekają - a nóż widelec się uda i dziecko moooże sie zechce przekręcic. NIepotrzebny stres i ból wydaje mi się.

Zresztą ja nawet nie wiem co to skurcze przy porodzie czy odejście wód. Przyszłam, poleżałam, pokroili, wyciągneli dziecko i zszyli. :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
na Zaspie dostajesz dziecko od razu i nie ma że boli :) owszem położne przychodzą, odkładają dziecko kiedy jest się jeszcze w znieczuleniu ale później... trzeba już "matkować" :-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Miska ułozyła sie posladkowo. Miałam cc wpisane w karcie. Nie umawiałam sie na cc, kazano mi przyjechać do szpitala kiedy zacznie sie akcja porodowa, gdyż wtedy lepiej robi sie cc. Rodziłam w Wejherowie. Polecam w 100% Dziecko dają zaraz po cc. Wiadomo trzeba lezec ale maluszek i tak cały czas spi. Małą dostawili mi do piersi i tak kimała sobie ze mna. Pielegniarki przychodziły na każdy dzwonek. Takze super. Urodziłam o 11.10 a wstałam o 21.00 bolało jak cholera ale da sie wytrzymać :)
Gdy lezalam na patologii na klinicznej, lezala ze mna dziewczyna z Malborka, ktora miala ulozenie posladkowe dziecka. Byla w 8 miesiacu i na obchodzie powiedzieli jej wprost,ze jesli chce miec cc to musi przyjechac szpitala do Gdanska, bo w "w szpitalu w Malborku takie ulozenie dziecka nie jest wskazaniem do cc"
Z tego wynika,ze w szpitale
kliniczna i Zaspa robia cc w wyniku kazdej ciazy z ulozeniem posladkowym
Wojewodzki tylko pierwszy porod
A jak pozostale szpitale?
Marta J, a rodziłaś w Wojewódzkim???
Też słyszałam o tym, że tam nie patrzą, czy to pierwszy, czy nie, tylko najpierw próbują za wszelką cenę sn.
własnie, mnie interesuje jak jest w szpitalu w Redłowie
Miałam cc w Redłowie i jestem baaardzo zadowolona. Wprawdzie nie można umówić się na wcześniejszy termin ale na bank robią cc przy ułożeniu pośladkowym. Mój ginekolog nie wiedział jak jest w Redłowie, więc do końca nie byłam pewna czy będę miała cc. Jak odeszły mi wody od razu pojechałam do szpitala i od razu na stół. Prawie nie zdążyłam poczuć skurczów, operacja 35 minut i po sprawie. Gorzej potem, bo straszny ból, ale trudno.
do KR - co znaczy że podjechałaś podpytac lekarza? Pojechałas na izbę przyjęć tak po prostu? Dziewczyny czy któraś z Was wcześniej umwaiała się prywatnie z lekarzem z Zaspy lub Klinicznej jak już sie dowiedziała o ułożeniu pośladkowym? Ja mam lekarza z Wojewódzkiego, ale wiem ze tam nie mam na co liczyć pomimo pierwszego porodu i zasatanwiam się czy nie umówić dodatkowych wizyt prywatnych z lekarzem z Zaspy lub Klinicznej... Jestem lekko przerażona.... Ale dziękuję za Wasze rady:-)
Ja była mu mówiona na termin właśnie w szpitalu na Zaspie.
Jeśli chcesz znać szczegóły zadzwoń 501806071 ;-)
będę w pracy ale odbiorę :)

Tu nie będę wdawać się w szczegóły.

Dodam tylko rzeczywiście szpital wojewódzki lubi sprawdzać kobiece mozliwości... jakbyśmy były jakimiś królikami doświadczalnymi.
Gdybym wylądowała tam a nie na Zaspie, nie wiem czy moja córeczka wyszłaby cało czy wogóle przeżyła poród.
Dziękuję Bogu, że trafiłam na Zaspę.
Kolejną córcią również tam rodziłam i również przez cc.
miałam dokładnie taką sytuację,
ułozenie posladkowe było ewidentnym wskazaniem do CC w szpitalu na Zaspie, dr Koprowski odesłał mnie 2 razy każąc czekać na rozpoczęcie akcji porodowej, a pojechałam jak był inny lekarz, który od razu zostawił mnie na noc na ginekologii i następnego dnia miałam CC, z tego co wiem (tak było rok temu, kiedy ja rodziłam) to w Wojewódzkim każą rodzić dołem pośladki, CC jest tylko w przypadku gdyby się nie udało tak urodzić, mimo, że mój lekarz był z Wojewódzkiego nie mógł mi nic załatwić
dokładnie, dlatego ja szybko zmieniłam lekarza z wojewódzkiego na lekarza z zaspy ;-)
ja nie zmienialam, mimo, że jak będę w ciąży to będę chciała by ten sam lekarz ją prowadził, to znów będę chciała rodzić na Zaspie :)
Do joginka........ nie rodziłam w Trójmieście tylko w Bydgoszczy...ale z tego co piszą dziewczyny to u Was też są jakieś oszołomy co próbują naszą wytrzymałość przy naturalnym porodzie pośladkowym.... i to ma być to rodzenie po ludzku?? Śmieszne.......
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
mojej siostry synek był ułożony pośladkowo, była przygotowana na cesarkę ale jak przyszło do porodu to okazało się, że miała to szczęście trafić na lekarza " starej szkoły " który podjął się porodu naturalnego i mu się udało :)
z tym, że to nie był pierwszy poród i synek był malutki ( ok, 2600 )
poród na Zaspie

Wskazanie do CC? Dowolny lekarz każde może podważyć. Niestety.

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
A jak wygląda ta sprawa w tym roku..?

Jestem w 38tc i niestety córka nie ,,stanęła na głowie" .
Okazuje się, że skierowanie od lekarza prowadzącego na cc to nie wszystko bo lekarz w szpitalu decyduje, czy są wskazania do cc , czy można rodzic sn. Poród pośladkowy jest bardzo ryzykowny - z tego co czytałam. Do którego szpitala pojechać? Zaspa, Wojewódzki, Kliniczna...?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry