Widok

wiek a pierwsza ciąża

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Ciągle się spotykam z komentarzem, oooj, dosyć późno jak na pierwszą ciążę :( U każdego lekarza, u większości koleżanek, w recepcjach wszelkich przychodni , klinik- i zaczyna mnie to wkurzać, bo wszyscy mnie dołują.
Mam 32 na karku, to chyba nie taka tragedia??
Nie wiem, czy to tylko w Polsce jest taka panika na temat wieku? Bo jak rozmawiam z koleżankami zza granicy, to tam nikt się nie dziwi, a w niektórych krajach np Szwecja, to się uważa że 32 to jeszcze duzo za wcześnie na dziecko.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Myślę, że jeszcze trochę i zmieni się sposób pojmowania wieku ciężarnych. Po prostu taka jest tendencja-społeczeństwo się starzeje, wzrasta przeciętna długość życia ludzi. Wszystkie "średnie" powoli się przesuwają na lata późniejsze. Na początku XX wieku nie do pomyślenia było, aby 25-cio letnia kobieta była bezdzietną panną.

aż strach Was czytać,
sama kończę w grudniu 32 lata, a o dziecku jeszcze marzę,
zaczynam czuć się jak stare próchno, które nie wypuści już młodej gałązki
:(

Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Skoro sama masz świadomość swojego wieku i wiedzę medyczną, to wiesz, że wiek działa na naszą niekorzyść. Dla mnie to nie jest żaden drażliwy temat. Tak samo zwyczajnie przyjmuję komentarze dotyczące mojego wieku, jak i np. niedoczynności tarczycy. Jestem obciążona jednym i drugim. Szkoda, że na mnie padło, ale mam nadzieję, że wszystko będzie ok.

Agatha, żyjemy w tak cywilizowanych czasach,że badani prenatalne sa w sumie na porządku dziennym. Ja sie nie złościłam na lekarza, wręcz sama chciałam je zrobić. Miałam tego świadomość,że nie jestem już pierwszej młodości, a poza tym naoglądałam się co nie co w szpitalu (jestem położną), więc takie badania chciałam zrobić dla spokoju własnego sumienia. Na szczęście jest wszystko ok. Nie wiem co bym zrobiła gdyby dziecko było chore. To już inny temat, aczkolwiek teraż są takie możliwości leczenia wewnątrzpłodowego, że czasami lepiej wiedzieć, iż dziecko jest chore i spróbowac mu pomóc.
Wiadomo latka lecą, ale nie zawsze koleje losu układają się tak jakbyśmy sobie tego życzyły. Niepłodność stała się chorobą cywilizacyjną i nestety coraz więcej par latami stara się o dziecko.

ale ryzyko poronienia jest 1 do 10 ... więc byłabyś być może zła na siebie ... że musisz je robić narażając dzidzię ...

papilio1@op.pl
I też dla własnego dobra i dla dobra dziecka lepiej zachodzić w ciążę ok. 25-tego roku życia :) No ale skoro nasze życia potoczyły się inaczej...

Nie, dlaczego miałabym się złościć, to dla dobra dziecka przecież:)

no to fakt ... nie masz wyjścia, musisz być pod stałą opieką lakarza ... nie możesz ryzykowac zdrowia swojego i dzidzi ... ale na pewno będize dobrze ... życze ci tego gorąco .. :D

papilio1@op.pl
Pewnie, że są indywidualne różnice, ale też jest generalna tendencja. Jeszcze trzy lata i byłabyś skierowana na dokładne badania prenatalne. Też byś się złościła na lekarzy, że mają czelność przypominać Ci, że masz 35 lat i podwyższone ryzyko pewnych chorób u dziecka?

witam tokio :)
dokladnie tak jak napisałaś - nigdy nie ma dobrego momentu - ale zawsze powinna być wielka radość i szczęście
nie mówię tego głośno, ale powiem Wam szeptem że ,,planujemy'' zacząc starania w przyszłym roku chyba żeby coś sie samo wcześniej stało :)
najpierw przede mną masa badań - czy już mogę i czy nic nie grozi - gdyż córke rodziłam cc bo groziła wewnatrzaciczna zamartwica płodu a potem miałam tą operację po wypadku i miałam cały brzuch rozciachany od piersi do ciącia po cesarce wiec trzeba by sprawdzić czy wszystko sie tam odpowiednio pozrastało bo jak zacznie brzuszek rosnąć ...

Przecież każdy organizm starzeje się indywidualnie. Pczywiście, jest jakaś tam średnia, ale nie można generalizować. Mi lekarz i położna powiedzieli, że niejedna 20-to latka mogłaby mi pozazdrościć kondycji, zdrowia i wyników w ciaży. I co? A w styczniu skończyłam 32 lata.

Mam 30 lat i uważam, ze to późno na pierwszą ciążę. Obiektywnie, bo biologii nie oszukamy. I nie złoszczę się, gdy to od kogoś słyszę, bo to tylko stwierdzenie faktu.

gosia534 i piernik ja jestem jeszcze starsza, swoje pierwsze dziecko urodziłam w czerwcu tego roku a mam 33 i pół na karku ;) jestem matką w kwiecie wieku ;)drugie dziecko planuję jak tylko synek wyrośnie nieco z pieluch,gdybym był młodsza na pewno tak bym się nie spieszyła z drugim potomkiem ale niestety wiem ,że zegar biologiczny tyka na moją niekorzyść.
nigdy nie ma dobrego momentu na ciążę ... ale jak się juz w niej jest to wszystko się jakoś układa :) mimo tak młodego wieku przezyłąś bardzo dużo ... cieszę się, ze udało ci się znaleźć nową miłość :) a na drugie dziecko kiedyś przyjdzie czas :)

papilio1@op.pl
Witam Piernika;)
I witam Gosik, wynacha do szpitala!!! Pokaż nam wreszcie tę swoją wyczekaną córcię, bo ja i Tośka nie możemy się doczekać!!!

Ja też mam 32 lata i to moja pierwsza ciąża. I szczerze mówiąc mam gdzieś tego typu uwagi, ponieważ od czasu jak nasze mamy były młode (a to w sumie większość ludzi w tym wieku takie opinie wygłasza) wiele się zmieniło i granica macierzyństwa sporo się przesunęła. Znam kobiety, które rodziły pierwsze dziecko w wieku około 40 lat i wszystko było ok. :-) Ja bym się tym nie przejmowała.

dziewczyny,
mimo że nie jestem w ciąży :( wypowiem się na ten temat. Mianowicie jak saszłam w ciążę (i wziełam pierwszy ślub) miałam 19 lat, skonczyłam szkołę, nie miałam pracy i mieszkania i jakoś się nie bałam zostać mamą. Mając 20 lat, troszkę zawalił mi się cały świat, zaginął mój mąż, zostałam potracona przez samochód, przeszłam operację usuniecia śledziony, po wyjściu ze szpitala pochowalam męża (samobójstwo)
Dziś mam 24 lata, moja córka ma 4,5 roku i właśnie szukuję się do drugiego związku małrzeńskiego, mam mieszkanie, mam stałą pracę ale na chwile obecną boję się zajść w ciążę. Nie zyje się nam wygodnie, nie jeżdzimy na zagraniczne wakacje wiec to nie jest z wygody aby nie rezygnować z dobrego stylu życia. Dziś miałabym więcej obaw niż wtedy. Co z moją pracą?, bo kiepsko by było żyć z jednej pensji, co z dziećmi - bo raczej nie mamy komu zostawić, a oddać dwoje do żlobka i przedszkola to jednej pensji poprostu nie ma.
Śmieję się do mojego Misia że jak by się nam zaszło w ciążę, to by była taka planowana wpadka. I wiem że gdybym była w ciąży bardzo bym się cieszyła , miałabym nadzieję że znowu wszystko by się dobrze ułozylo

Ja mam 35 lat i jest to moja pierwsza ciąża i jeszcze nikt mi nie powiedział złego słowa odnośnie mojego wieku. Dużo zalezy od życzliwości ludzi, bo co kogo obchodzi kiedy rodzimy dzieci?? Przeciez to nasza prywatna sprawa i takie głupie komentarze są nie na miejscu.

gosik, daj znać jak już będziesz po :)
ee, dajcei spokój :) nie ma co się przejmować
najczęściej tak gadają stare, bezdzietne panny albo wpadajace w wieku 18 lat księżniczki :D

papilio1@op.pl

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry