Widok

wodny bąbelek na górnej wardze(ustach) u noworodka-czy to pleśniawka?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
jak w temacie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Z opisu wygląda mi to raczej na coś w rodzaju opryszczki / zajadu, ale lepiej będzie, jak skonsultujesz to z lekarzem. W każdym razie - mam nadzieję, że to nic poważnego. :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A nie jest to poprostu babelek od ssania?:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
taki bąbelek na środku górnej wargi to raczej z opisu wygląda jak tzw ssawka. Robi się u dzieci od ssania smoczka lub cyca. Bąbelek ten po jakimś czasie pęka odpada i robi się nowy. Mojej niuni już z 5 razy odpadł. Ale lepiej pokazać to lekarzowi co by stwierdził czy to na 100% ssawka.
image
No proszę - człowiek się uczy przez całe życie. ;) Nigdy nie słyszałam o czymś takim jak "ssawka". :)
znalazłam,dzięki

"Ssawka Małą buzię może czasami szpecić przypominające bąbel zgrubienie na górnej wardze. Miewają go dzieci, które ssą długo i zapalczywie. Bąbel nie jest bolesny, może znikać na jakiś czas, a potem pojawiać się na nowo albo utrzymywać się przez kilka tygodni. Ssawka, choć wygląda dziwnie, nie wymaga leczenia."
mojemu małemu również już kilka trazy odpadał;')
image image
Mojn synek tez kilkakrotnie mial taki babelek na gornej wardze, sam odpadal. Nasza pani doktor powiedziala, ze to od ssania cyca
taki bąbelek jest rzeczywiście od ssania i nie boli maleństwa.
pleśniawki są białym nalotem.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Naprawa zabawek (13 odpowiedzi)

Czy może któraś z mam wie czy jest gdzieś zakład naprawiający zabawki na baterie? Z góry dziękuję...

Swojskie wędliny (56 odpowiedzi)

Mam taką ochotę kupić od kogoś swojskie wędlinki. Znacie kogoś kto sprzedaje? Niedługo święta...

Oszczędzanie - jakie macie sposoby? (109 odpowiedzi)

Ponieważ niedługo rozpoczynam urlop wychowawczy, przyjdzie nam żyć przez pewien czas z jednej...

do góry